38,2041$% 0.25
44,0602€% 1.22
4.194,49%2,90
6.900,00%2,88
27.520,00%2,90
3.409,27%2,47
9.321,64%0,05
DOLAR 38,2041
EURO 44,0602
ALTIN 4.194,49
BİST 100 9.321,64
İmsak 02:00
Ramazan Bayramı’nda acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı Dr. Kerem Pekbüyük, “Bayramın özellikle ilk iki günü, normal günlere kıyasla acil servis müracaatlarında yüzde 30 ila 40 oranında artış gözlemliyoruz” dedi. En sık başvuru nedenlerinin başında göğüs ağrısı, bayılma, baş dönmesi, yüksek tansiyon ve mide ağrıları olduğunu belirten Pekbüyük, “Uzun süren açlık sonrası apansız ağır yemekler yemek, bedeni zorlayabiliyor. Özellikle kronik hastalığı olan şahıslarda bu tablo önemli sonuçlara yol açabiliyor” diye konuştu.
Bayram sofralarının ardından gelen acil başvuruların büyük kısmının kalp-damar sistemi ile bağlı olduğunu belirten Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Kerem Pekbüyük Pekbüyük, “Kalp çarpıntısı yaşayan hastaların bir kısmı daha önce hiçbir teşhis almamış oluyor. Genç yaşta, ilk kez bayram sofrasında yaşadığı çarpıntı ya da mide bulantısını hafife alıyor, ama aslında bu tablo ciddiye alınmalı” ifadelerini kullandı.Özellikle tatlı, tuzlu ve yağlı yiyeceklerin aynı öğünde yüksek miktarda tüketilmesinin kalp yükünü artırdığını söyleyen Pekbüyük, “Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatması ya da ‘bugünlük almasam da olur’ demesi, bayram günlerini önemli sağlık krizlerine çevirebiliyor” uyarısında bulundu.
Pekbüyük, Ramazan Bayramı’nda acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çekerek, “Bayramın özellikle ilk iki günü, normal günlere kıyasla acil servis müracaatlarında yüzde 30 ila 40 oranında artış gözlemliyoruz” dedi.En sık başvuru nedenlerinin başında göğüs ağrısı, bayılma, baş dönmesi, yüksek tansiyon ve mide ağrıları olduğunu belirten Pekbüyük, “Uzun süren açlık sonrası birdenbire ağır yemekler yemek, bedeni zorlayabiliyor. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerde bu tablo önemli sonuçlara yol açabiliyor” diye konuştu.
“Sindirim sistemi şikayetleri de ihmal edilmemeli”
Bayramda görülen acil olayların sadece kalple sınırlı olmadığını vurgulayan Pekbüyük, şöyle devam etti:
“Mide ağrısı, kusma, şiddetli karın ağrısı, gıda zehirlenmesi gibi vakalar da epey sık karşımıza çıkıyor. Evde yapılan ya da uzun süre beklemiş yiyeceklerin tüketimi, sindirim sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Kimi zaman safra kesesi taşları veya akut pankreatit gibi önemli tablolara bile dönüşebiliyor.”
Acil servis yoğunluğu, önlenebilir nedenlerle artıyor
Uzm. Dr. Kerem Pekbüyük, bayram boyunca yaşanan acil servis yoğunluğunun önemli bir kısmının aslında önlenebilir olduğunu vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:
”İlaçlar katiyetle aksatılmamalı. Özellikle tansiyon ve şeker ilaçlarının düzenli kullanımı hayati önem taşır.
Bayramda ‘her şeyden biraz’ anlayışı yerine, şuurlu porsiyon denetimi yapılmalı.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, ani baş dönmesi gibi belirtiler asla ihmal edilmemeli. ‘Geçer’ denilerek eve kapanmak, zaman kaybı anlamına gelir.”
“Bayramın güzel bitmesi sizin elinizde”
Acil servislerin her bayram olduğu gibi bu bayramda da görev başında olduğunu belirten Pekbüyük, “Bayramın keyfini doyasıya yaşamak istiyorsak, sıhhatimize da bayram ettirmeliyiz. Sofraların tadı, bir krizle son bulmasın” diye konuştu. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Antalya Minik Sincaba ‘Annelik’ Yapıyor