38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – Şili’nin La Boca kentinde yaşayan 68 yaşındaki Estela Menendez’in ve eşinin tek bir hayali vardı: Çocuk sahibi olmak. Ancak doktorlar, bu hayalin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini söylüyordu. Estela da yıllar boyunca bu gerçekle yaşamayı öğrenmişti.
Bununla birlikte, Menendez’in karnında uzun yıllardır fark edilen bir şişlik vardı. Ancak o, bunu basitçe sindirimle ilgili bir sorun sanıyor, üzerine pek düşünmüyordu. Zaman geçti, hayat aktı. Estela yaşlandı, rahatsızlıkları arttı.
Bir gün eklem iltihabı şikayetiyle doktora gitti. Rutin denetimde çekilen röntgen, Estela’nın hayatını altüst etti. Doktorlar karnında büyük bir kitle olduğunu, bunun tümör olabileceğini ve ivedilikle ameliyat edilmesi gerektiğini söylediler. Ancak gerçek çok daha tuhaftı: Yapılan ileri tetkikler, bu kitlenin aslında bir tümör değil, bir fetüs olduğunu ortaya çıkardı. Evet, Estela Menendez’in rahminde 60 yılı aşkın süredir bir bebek vardı.
92’SİNDE 60 YAŞINDA BEBEK DOĞURDU
Fakat Estela, bu durumu yaşayan tek kişi değildi. Güney Çin’de yaşayan 92 yaşındaki Huang Yijun’un yaşadıkları da benzer şekilde inanılmazdı. 92 yaşında bir kadının 60 yaşında bir bebeği doğurması, ‘Benjamin Button’ sinemasındaki tuhaf bir olay örgüsü gibi gelse de Yijun, yaklaşık 60 yıl boyunca farkında olmadan bir bebek taşımıştı. Ancak bu bebek canlı değildi; doktorlar onun bir litopedion, yani halk arasında bilinen ismiyle ‘taş bebek’ olduğunu söyledi. Peki tüm bunlar nasıl mümkün olabilmişti?
ANNE KARNINDA TAŞLAŞIYOR
Hemen hemen hepimizin ilk kez duyduğu lithopedion yani taşlaşmış bebek tıp literatüründe nadiren karşılaşılan bir durum. Ancak taşlaşmış bebek, epey nadir rastlanan bir durum olmasına rağmen tıbbi literatürde 400’ü aşkın örneği bulunuyor. Lithopedion, Latince taş ve bebek sözlerinin birleşmesinden türüyor ve lisanımıza de ‘taşlaşmış bebek’ olarak aktarılıyor. Halk arasında cenin olarak da tanımlanan fetüs, bebeğin embriyo ile doğum arasındaki evresi için kullanılıyor. Peki akıllara durgunluk veren bu durum, nasıl ve ne zaman ortaya çıkıyor?
Aslında her şey fetüsün ölümüyle başlıyor. Hamilelik esnasında anne karnına tutunamayan fetüs, bazen annenin yaşamını tehlikeye sokabilir. Annenin bu durumdan zarar görüp görmemesi, bebeğin büyük ya da küçük oluşuyla doğru orantılı olarak değişen bir durum. Fetüs eğer büyükse anne karnında öldüğünde bozulmaya başlar. Vücudun içinde ölü bir organizmanın bozulmaya başlaması ise çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Söz konusu bu durumların yaşanmaması için fetüs, yaşamını yitirdiğinde anne karnından düşük yolu ile alınması büyük önem taşıyor.
DIŞ GEBELİĞİN BAŞKA BİR ŞEKLİ
Ölü fetüs anne karnından aldığında hiçbir sorun yaşanmazken alınmadığında ‘taşlaşmış bebek’ olayı meydana geliyor. Peki ama nasıl? Vücut böyle bir durumla karşılaştığında ölü fetüsü yabancı bir obje olarak benimser ve kişide oluşturacak ziyanların önüne geçmek için söz konusu unsurun etrafını kireçle kaplar. İşte bu durum yani bedenin yaşamını yitirmiş fetüsü kireçle çevrelemesi ‘taşlaşmış bebek’ olayı olarak isimlendiriliyor. Taşlaşmış bebek, bir bakıma dış gebeliğin bir başka formunu oluşturuyor. Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahme giderken bir yumurta kanalına bağlanmasından kaynaklanırken lithopedion; döllenmiş yumurtanın, yumurta kanalına ulaşamaması ve rahmin dışında bir yumurtalığa veya bağırsaklara yapışmasıyla meydana geliyor.
Söz konusu bu durum üç farklı şekilde ortaya çıksa da sadece biri gerçek lithopedion olur. Çünkü anne karnındaki fetüsün kireçlenmesi gerçek taşlaşmış bebekken, kireçlenmenin hem fetüste hem de cenin zarında oluşması veya sadece fetüs zarında kireçlenme oluşumu da taşlaşmış bebek zannedilebilir.
23 İLA 100 YAŞ ARASINDA GÖRÜLÜYOR
Bu duruma yani taşlaşmış bebeğe maruz kalan kadınların yaş ortalaması 50 iken, bu rahatsızlığa işaret eden semptomlar bazen ortaya çıkarken bazen kendini hiç belli etmiyor. Taş bebekler, 23 ila 100 yaş arasındaki kadınlarda, yarısından fazlasında menopozdan sonra görülürken, 4 ila 70 yıl arasında ortalama 22 yıl anne karnında kalabiliyor. Lithopedion’un belirtileri arasında idrar sorunları, düzensiz ya da apansız adet görme, karın bölgesinde tanımlanamayan şişlikler yer alırken, hiçbir belirtinin olmadığı durumlarda ise taşlaşan fetüs, anne rahminde yıllarca varlığını sürdürebilir.
HAYATİ RİSK YARATIYOR MU?
Peki doktorlar taşlaşmış bebek hadiselerinde nasıl bir tedavi yöntemi belirliyor? 74 yıllık kocası Manuel Gonzalez’in vefatından birkaç ay sonra karnında taşlaşmış bebek olduğu ortaya çıkan 90 yaşındaki Menendez’den, fetüs alınmadı. Çünkü fetüs kireçleştiği için Menendez açısından bir risk doğurmuyordu. Bunun yanı sıra kadının yaşı da ilerlemiş olduğundan ameliyatın tehlikeli olduğunu düşünüldü. Menendez, karın boşluğunda gelişimini tamamlamış bebekten hiçbir zaman haberi olmadığını söylerken, bu duruma maruz kalan 68 yaşında Fransız kadın ise, karnının ‘ömrü boyunca şiş, sert ve ağrılı’ olduğundan yakındığını söyledi. Aslında taşlaşmış bebek olayı hiçbir kadın için hayati risk taşımazken, bu durumu deneyimleyen annelerin ileriki yıllarda sağlıklı çocuklar dünyaya getirmesi de mümkün.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bayram Temizliği Sırasında Ani Hareketler Ortopedik Sorunlara Yol Açabiliyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.