37,9290$% -0.06
41,2307€% 0.45
3.810,71%0,30
6.294,00%0,22
25.097,00%0,22
3.124,51%0,34
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9290
EURO 41,2307
ALTIN 3.810,71
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Mikroplastiklerin Dünya genelinde ne kadar yaygın olduğunu, son yıllarda acı bir şekilde görüyoruz. Artık bu ufak parçacıkların okyanuslarımızda, yiyeceklerimizde ve hatta soluduğumuz havada olduğunu biliyoruz. Ancak şimdi, bilim insanları rahatsız edici bir keşifte daha bulundu ve insan beyninde yüksek konsantrasyonlarda mikroplastik bulduklarını bildirdiler.
Nature Medicine’de yayınlanan yeni bir araştırma, bireylerden 2016 ve 2024’te toplanan beyin örneklerini inceledi. Bu incelemeler sonucunda elde edilen bulgular en hafif tabirle şaşırtıcıydı. Araştırmaya göre, tüm beyin örneklerinde mikroplastikler ve nanoplastikler (daha da küçük parçacıklar) mevcuttu ve daha yeni örneklerde konsantrasyonlar yüzde 50 daha yüksekti.
Bu keskin artış, artık yıllık 300 milyon tonu aşan küresel plastik üretiminin ne kadar yüksek bir hızla arttığını yansıtıyor. İnsan beyninde mikroplastiklerin keşfi tamamen yeni değil, 2024’te yayınlanan bir çalışmada bunun ilk ispatları görülüyordu. Bu yeni çalışma, bilim insanlarının bu plastiklerin beynimize nasıl girdiğine dair daha fazla soru sormasına neden oldu ve görülene göre en önemli yollardan biri teneffüstü.
En önemli “giriş yolu” solunum
Kapalı alan tozundan, kirli havadan ve hatta sentetik kumaşlardan gelen minik plastik parçacıklarını soluduğumuzda, bunlar burundan koku alma soğanına, beynin kokuları işleyen kısmına gidebilir. Daha sonra, zararlı maddeleri dışarıda tutmak için tasarlanmış gözetici bir kalkan olan kan-beyin bariyerinden geçebilirler. Bilim insanları bir zamanlar bu parçacıkların sadece en küçüğünün bu bariyeri geçebileceğini düşünürken, çalışma daha büyük mikroplastiklerin bile bu bariyerden geçebileceğini gösteriyor.
Çalışmadaki en ilgi çekici ve endişe verici bulgulardan biri, demanslı bireylerin beyinlerinin, bu rahatsızlığı olmayanlara göre 3-5 kat daha fazla mikroplastik içermesiydi. Bu durum, mikroplastiklerin demansa neden olduğunu tam olarak kanıtlamasa da, nörolojik sorunlara katkıda bulunup bulunmadıkları veya beyindeki bunamayla alakalı değişikliklerin daha fazla plastiğin birikmesine izin verip vermediği konusunda sorular ortaya çıkarıyor.
Sağlığımıza etkileri neler?
Beynimizdeki mikroplastiklerin sağlık etkileri şu anda tam olarak bilinmiyor. Bazı bilim insanları mikroplastiklerin iltihaplanmaya katkıda bulunabileceğini veya hatta kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi hastalıkların ilerlemesini etkileyebileceğini öneriyor. Ancak, tam sonuçlarını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Bilim insanları, bedenimizdeki mikroplastiklerin oranını mümkün olan en aza indirmek için tek kullanımlık plastikleri azaltmayı, konutunuzu havalandırmayı ve plastik mikro parçacıklı eserlerden kaçınmayı öneriyor. Bunların yanı sıra bilim insanları, plastikleri parçalamak için bakteri kullanmak ve içme suyundan çıkarmak için filtreler geliştirmek gibi yaratıcı tahlilleri de araştırıyorlar.
Bu çalışma ve geçen yıl insan beyinlerinde ilk kez mikroplastik keşfeden diğer bir çalışma, büyük bir uyanış çağrısı olarak da öne çıkıyor. Artık, plastik kirliliğinin sadece okyanustaki balıklar için bir sorun olmadığını, aynı zamanda insanlar için de büyük bir sorun olduğunu biliyoruz.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sinema Rehberi: Hangi Filmler Vizyona Girecek? (7 Şubat 2025)