35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılan bir araştırmada; çalışma hayatından uzak olmanın demansa yakalanma mümkünlüğünü yükselttiği ortaya çıktı. Uzmanlar, empati yoksunluğunun da demans riskini artırdığını ifade etti.
Ses getiren araştırmada; ölçüsü önemli olmaksızın, alkol tüketme alışkanlığının da beyin işlevlerini bozduğu belirlendi. Diğer az bilinen risk faktörleri ise hareketsiz yaşam ve herhangi hobiye sahip olmamak olarak açıklandı.
Araştırmacılar, ”Bilişsel işlevlerini korumak isteyen bireyler, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve kendilerine bir hobi edinmeli” açıklamasını yaptı.
Demans; düşünme, hafıza, dil, dikkat ve sorun çözme gibi zihinsel fonksiyonlarda besbelli bir düşüşe yol açar. Demans, Alzheimer hastalığı, vasküler demans, Lewy cisimcikli demans gibi farklı tipleri içerebilir. Hastalık, bireyin günlük yaşamını zorlaştırır ve genellikle iyileşme bahtı yoktur.
Demansın en yaygın belirtileri arasında hafıza kaybı, özellikle yakın geçmişi hatırlamada zorluklar, karar verme zahmeti, kişilik değişiklikleri ve zaman ya da yer algısında bozulmalar yer alır. Aşırı sonluluk, depresyon ve telaş da hastalığın psikolojik belirtileri arasında yer alır.
Demansın tanısı, bir dizi değerlendirme ve testle konulur. Doktorlar, hastanın geçmişini, ailesinin tıbbi geçmişini ve belirtileri gözden geçirerek bir teşhis koyar. Fizikî muayene, nörolojik değerlendirme, psikolojik testler ve beyin görüntüleme yolları (örneğin MR veya BT taramaları) kullanılarak beyin işlevleri incelenir. Bu testler, diğer hastalıkları ekarte etmek ve demansın cinsini belirlemek amacıyla yapılır.
Demansın kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmek için bazı tedavi seçenekleri mevcuttur. Alzheimer hastalığı gibi bazı demans çeşitlerinde, ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya veya belirtileri geçici olarak güzelleştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bilişsel terapi, fonksiyonel hünerleri geliştirmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak için destekleyici tedavi metotlarından biridir. Fizikî ve zihinsel egzersizler, sağlıklı beslenme, düzenli uyku gibi yaşam usulü değişiklikleri de tedavinin bir parçası olabilir.
Demans, uzun vadeli bir hastalık olup ölümle sonuçlanabilir. Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demans cinsleri, genellikle ölümle sonuçlanır, çünkü beyin fonksiyonlarının kaybı, kişilerin bedenlerini temel işlevleri yerine getirme kapasitesini de etkiler. Demansın doğrudan ölümle ilişkilendirilmesi zor olsa da, bu hastalık, önemli komplikasyonlara, örneğin enfeksiyonlara (özellikle zatürre) ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Sonuç olarak, demansın ölüm oranı yüksektir, özellikle hastalık ileri safhalara geldiğinde.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kuzey Kore Savaşta: Kim Jong Un Askerleri Şahsen Denetliyor!