38,2209$% 0.27
44,1673€% 1.42
4.206,38%3,19
6.921,00%3,18
27.597,00%3,18
3.428,86%3,06
9.321,64%0,05
DOLAR 38,2209
EURO 44,1673
ALTIN 4.206,38
BİST 100 9.321,64
İmsak 02:00
Adalet Bakanlığı, 4’üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yapılacak düzenlemelerle bilişim kabahatleriyle daha etkin mücadele edileceğini açıkladı. Buna göre düzenlemelerle çipli kimlik belgesi doğrulaması olmadan hesap açılamayacak, güvenlik kamerası tarafından yüz görüntüsü tespit edilemeyen kişiler ATM üzerinden işlem yapamayacak. Bilişim hatalarında ilgili hesaplar belirli bir süre askıya alınacak ve hesaptaki menfaate el konulabilecek.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Ocak’ta açıklanan Yargı Islahatı Strateji Belgesi’nin 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluştuğu hatırlatıldı. Belge ile adalete itimadın artırılması, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve etkin şekilde yararlanmasının sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin korunarak güçlendirilmesi ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtildi. Hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir ve gecikmeyen bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlanan belge kapsamında ceza adalet sisteminin aktifliğinin artırılması için banka ve finans kuruluşları ile telefon abonelikleri üzerinde düzenlemeler yapılacağı aktarıldı. Özellikle bankacılık ve bilişim sistemleri kullanılarak işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık cürümlerine yönelik yeni önlemler alınacağı ifade edildi.
Bilişim hatalarında hesaplar belirli bir süre askıya alınabilecek
Yapılacak düzenlemeler kapsamında buna göre; yargısal süreçlerde yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda, Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından talep edilen bilgi veya dokümanın 10 gün içinde iletilmemesi halinde banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası uygulanacak. Bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlarda, ilgili hesapların belirli bir süre askıya alınacak ve hesapta bulunan suça konu menfaate, CMK’nın 128’inci hususunda belirtilen rapor alma şartı aranmaksızın el konulabilecek. El konulan menfaat, suçtan zarar gören mağdura ait olduğunun anlaşılması halinde sahibine iade edilecek.
Yüz görüntüsü tespit edilemeyen ATM’de işlem yapamayacak
Banka ve elektronik ödeme kuruluşlarında çipli kimlik belgesi doğrulaması olmadan hesap açılamayacak. Ayrıca, ATM güvenlik kamerası tarafından yüz görüntüsü tespit edilemeyen kişiler ATM üzerinden işlem yapamayacak. ATM güvenlik kamerası kayıtları ise en az 2 yıl süreyle saklanacak.
Suçta kullanılan telefon sınırlarının bağlantısı kesilebilecek
Suçların önlenmesi amacıyla telefon aboneliklerinde kimlik doğrulama yöntemleri sıkılaştırılacak ve tüm telefon abonelik kayıtları güncellenecek. Belirlenen süre içinde abonelik kayıtlarını güncellemeyen çizgiler irtibata kapatılacak. Yeni düzenleme ile vatandaşlar en fazla 3, yabancılar ise en fazla 1 mobil haberleşme hattına sahip olabilecek. Dolandırıcılık hatalarında kullanıldığı tespit edilen telefon sınırlarının bağlantısı kesilebilecek. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’dan Erdoğan’a Tavsiyeler