35,4284$% 0.27
36,5352€% 0.09
3.054,72%0,02
4.978,00%0,14
19.848,00%0,14
2.681,11%0,45
10.026,43%0,26
Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Durmuş Ali Aslanlar, insanların kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için bitki çayı ve ilaçlarını birlikte tükettiğini ancak bu gibi durumlarda ilacın tesirinin azaldığını belirtti. Aslanlar, “İlaç kullanan vatandaşlarımız için bitkisel çay kullanmak çok pak bir şey değil. Bitkisel çaylar, bu ilaçlarla etkileştiği için ilacın tesirini azaltabiliyor. Tedavinin etkinliğini azaltabiliyor veya ilacın yan tesirini arttırabiliyor. Bu da değişik sorunlara, insan sıhhatinde zararlı durumlara yol açabiliyor” dedi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklardan doğal yollarla korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler şifayı, bitki çaylarında arıyor. En çok tercih edilenler ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın. Ancak bu bitkilerin nasıl ve ne oranda tüketilmesi gerektiği de önemli.
NEÜ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Durmuş Ali Aslanlar, günde iki fincandan fazla bitki çayı içilmemesi gerektiğini söyledi. Aslanlar, “Geleneksel olarak vatandaşlarımız bitkisel çayları özellikle hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmakta. Bu çaylara en çok kış aylarında ilgi gösteriliyor. Örneğin; ıhlamur, ada çayı, nane, kekik ve melisa çayları gibi çeşit bulunuyor. Bu çaylar demlenerek veya kaynatılarak kullanılabiliyor. Hangi çayın demlenerek, hangi çayın kaynatılarak kullanıldığı çok önemli. Çünkü bir çay demlenmesi gerekirken kaynatırsanız etkileri azalabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Bitkisel çayları genelde yemeklerden birkaç saat önce ve birkaç saat sonra kullanmalıyız. Mide rahatsızlığımız varsa, sindirim sistemi sorunumuz varsa, yemeklerden hemen sonra kullanabiliriz. Bu bitkisel çayları uyku için kullanıyorsak yatmadan birkaç saat önce de bu bitkisel çayları kullanabiliriz. Bir günde iki fincandan fazla bitkisel çay kullanılmamalı. Tahminen üçüncü fincan, ama üçüncü fincandan sonra muhakkak kullanılmamalı.” diye konuştu.
“Doğal olduğu için zararsız olduğu düşünülüyor”
Dr. Aslanlar, “Vatandaşımız bu çayların doğal olduğu için zararsız olduğunu düşünüyor. Böyle bir şey yok. Natürel bunlarda ilaç gibi zararlı yan etkileri olabiliyor. İnsanlar, ‘Bu çayları her hastalıkta kullanabilirim, bu çaylar her sıkıntıya deva’ diye düşünüyor. Her hastalıkta, tüm çaylar doktora müracaattan katiyen kullanılmamalı. Bir de sosyal medyadan, komşumuzdan, akrabamızdan tavsiyeler üzerine bitkisel çaylar kullanılabiliyor. Tehlikeli durumlar oluşturabilir” dedi.
Doğru kurutulmayan bitki, zehirliyor
Doğru ve hijyenik ortamlarda kurutulmayan bitkilerin zehirleme mümkünlüğünün daha yüksek olduğunu belirten Dr. Aslanlar, “Bitkisel çayların temin edildiği yerlerde hijyen şartlarına çok dikkat etmeliyiz. Burada paketli, uygun şartlarda saklanan ürünleri tercih etmeliyiz. Bir de doğru bitki çayına ulaşmamız gerekiyor. Uygun şartlarda saklanmadığında bu bitkisel ürünler, çaylar, karaciğerde toksik etkileri oluşabiliyor. Bitki çaylarının kurutulması çok önemli. Uygun şartlarda kurutulmadığında, nemli ortamlarda üst üste havalandırılmadan küfler oluşabiliyor. Bu küfler de aflatoksin isminde bir zehir oluşturuyor. Bu zehrin karaciğere toksik zararlı durumları var. Aflatoksin aynı zamanda doğrudan kanserojen bir madde. Ondan dolayı uygun şartlarda kurutulan bitkisel çayları tüketmemiz gerekiyor” dedi.
İlaç kullananlar daha da dikkat edilmeli
İlaç kullananların, ilaçlarını bitkisel çaylarla tüketmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Aslanlar, şunları söyledi:
“Özellikle kronik hastalığı olanlarda, ilaç kullanan vatandaşlarımız için bitkisel çay kullanmak suçsuz bir şey değil. Çünkü bitkisel çaylar, ilaçlarla etkileşebiliyor. Bitkisel çaylar, bu ilaçlarla etkileştiği için ilacın tesirini azaltabiliyor. Tedavinin etkinliğini azaltabiliyor veya ilacın yan tesirini arttırabiliyor. Bu da değişik sorunlara, insan sıhhatinde zararlı durumlara yol açabiliyor. Mesela ada çayıyla bir arada demir preparatları alındığında, kansızlıkta kullanılan demir preparatlarının emilimi azalıyor. Yeşil çay tansiyon için kullanıldığında tansiyonumuz düşmeyebiliyor ve daha da yükselebiliyor. Birçok bitkinin kullanımı; papatya ve ekinezya alerjik tepkiler oluşturabiliyor. Ekinezya dediğimiz bitkinin çayı, soğuk algınlığında sıkça kullanılıyor. Bu tür bitki ilaçlarını kullanırken veya bitkisel çayları kullanırken doktorlarına istişareleri gerekiyor.” (DHA)
Sorgu: Bir kız çocuğu neden babasını öldürmek ister? |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | İstanbul’a yağacak kar için tarih verildi: 15 gün boyunca kar yağacak TIKLAYIN | Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: İlkokulda artık karne verilmeyecek TIKLAYIN | Belediye başkanı ve oğlunun katili 19 yıl sonra yakalandı TIKLAYIN | Fenerbahçe’nin Talisca transferinde pürüz; Al-Nassr cephesinden net açıklama TIKLAYIN | Dursun Özbek’ten Beşiktaş kararı: Galatasaray, Adalı’yı resmi olarak tebrik etmeyecek TIKLAYIN | AKP Genel Başkanvekili Elitaş, seçim için tarih verdi TIKLAYIN | Nagehan Alçı ve Cem Küçük polemiğe girdi |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bir Paket Sigara Ömürden 7 Saat Çalıyor