35,3895$% 0.14
36,5536€% -0.12
3.019,35%0,28
4.967,00%-0,02
19.811,00%-0,04
2.653,40%0,13
9.938,88%-0,33
Google ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan, ön baskı veritabanı arXiv’de 15 Kasım’da yayınlanan yeni bir çalışma, insan kişiliğinin birebir kopyasını çıkarmak için yapay zeka (YZ) modeliyle iki saatlik bir sohbetin yeterli olduğunu ortaya koydu.
Çalışma kapsamunda bin 52 iştirakçiyle gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen datalarla, her bireyin “simülasyon ajanı” (YZ kopyası) oluşturuldu.
Simülasyonların doğruluğunu test etmek için iştirakçiler iki farklı zamanda kişilik testleri, sosyal anketler ve mantık oyunları tamamladı.
Aynı testler, yapay zeka simülasyonlarına da uygulandığında, insan karşılıklarıyla yüzde 85 oranında doğru şekilde eşleştiği görüldü.
ÇALIŞMANIN AMACI
Çalışmada, yapay zeka simülasyonlarının halk sağlığı siyasetlerinin tesirini kıymetlendirmekten ürün lansmanlarına verilen reaksiyonları ölçmeye kadar geniş bir kullanım alanı olduğu belirtildi.
Ayrıca, etik ya da lojistik zorluklar nedeniyle insanların iştirakinin mümkün olmadığı durumlarda, büyük ölçekli toplumsal olaylara verilen yansıları modellemek için kullanılabileceği ifade edildi.
“LABORATUVAR ORTAMI SUNABİLİR”
Araştırmacılar tarafından “İnsan tavır ve davranışlarının simülasyonu, araştırmacılara geniş bir yelpazede teoriler ve müdahalelerİ test edebilecekleri bir laboratuvar sunabilir” diyerek teknolojinin potansiyelini vurguladı.
EKONOMİK KARARLARDA DOĞRULUK PAYI DÜŞÜK
Araştırmada kullanılan metot, iştirakçilerin yaşam hikayeleri, değerleri ve toplumsal görüşlerini kapsayan ayrıntılı görüşmelerle zenginleştirildi.
Yapay zekanın, standart anketlerin yakalayamayacağı nüansları algılayabildiği, ancak ekonomik karar verme gibi dinamik ve bağlamsal süreçlerde daha düşük doğruluk sergilediği belirtildi.
DEEPFAKE RİSKİ
Teknolojinin olası berbata kullanım riskleri de vurgulandı. Deepfake ve benzeri teknolojiler, sahte kimlikler oluşturmak, manipülasyon ve istismar gibi hedeflerle kullanılabiliyor.
Araştırmacılar, yapay zeka simülasyonlarının da bu tür tehditlere açık olduğunu belirtti.
Stanford Üniversitesi’nden çalışmanın başyazarı Joon Sung Park, “Etrafınızda sizin yerinize karar veren bir grup küçük “siz” olduğunu hayal edin. Bu, insan davranışını anlamada yeni bir çağın başlangıcı olabilir.” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
NASA’dan Kritik Toplantı: Mars’tan Toplanan Örneklerin Geleceği Belli Oluyor