32,7022$% 0.11
35,4486€% -0.02
2.479,45%-1,26
4.029,00%0,52
16.141,00%0,50
2.358,31%-1,36
10.864,08%0,11
Türkiye’nin ekonomi siyasetindeki değişim yabancı finansmanı artırsa da hane halkı hâlâ yüksek enflasyonun etkisi altında ezilmeye devam ediyor.
ABD’li finans ajansı Bloomberg de son devirde Türkiye iktisadında yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. Beril Akman ve Selcan Hacaoğlu imzalı haberde, yeni ekonomi siyasetlerinin dış kaynak çektiği, fakat hane halkının asgari fiyata zam gündemi olmaması nedeniyle enflasyon konusunda önemli bir bedel ödediği belirtildi.
“Erdoğan yabancı yatırımcıları kazandı ama bedelini Türkler ödedi” başlıklı haberde, sıkı para ve maliye siyasetlerinin Türk pay senetleri ve tahvillerindeki rönesansı sürdürmek için kritik değer taşıdığı belirtildi.
Gösterge pay senedi endeksinin Erdoğan’ın geçen mayıs ayında yeniden seçilmesinden bu yana dolar bazında yüzde 40’ın üzerinde getiri sağlayarak dünyadaki en iyi performanslardan birine imza attığı hatırlatılan haberde lira tahvillerinin geçen ay 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı girişi sağladığı belirtildi.
YABANCIDAN CARRY TRADE VURGUNU
Haberde ayrıyeten dolar cinsinden borçlanıp TL’ye yatırım yapan yabancı yatırımcıların bu “carry trade” süreçleri sayesinde önemli kâr ettiği belirtildi.
Bloomberg Economics, mart ayının sonundan bu yana, yatırımcıların faizlerin düşük olduğu yerlerden borçlanıp yüksek olduğu yerlere yatırım yaptığı carry trade süreçlerinde Türkiye’ye yaklaşık 20 milyar dolar aktığını hesapladı.
Van Eck Associates şirketinin gelişmekte olan piyasalar portföy müdür yardımcısı David Austerweil, “Yatırımcılar, enflasyon yüküyle karşı karşıya olan ortalama vatandaştan daha çok ikna olmuş durumdalar. Bir ülke halkının itimadını yeniden kazanması çok daha uzun zaman alıyor. Enflasyon artık daha çok siyasi bir sorun gibi görünüyor” dedi.
Haberde Erdoğan’ın büyümeyi destekleyen ultra gevşek para siyasetiyle beş yıl geçirdiği, bu nedenle enflasyonun yükseldiği ve para ünitesinin rekor düşük düzeylere indiği belirtilirken kredi verme kurallarının sıkılaştırılmasıyla kredi patlamasının önünün kesildiği belirtildi.
Haberde ayrıyeten, “Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltti. Geçen mayıs ayından bu yana tüketici kredisi maliyetleri iki katına çıktı. Türklerin büyük ölçüde bağımlı olduğu kredi kartlarının faizleri de yükseldi. Sonuç olarak takipteki krediler artmaya başladı” sözleri yer aldı.
‘ERDOĞAN’IN SABRI TÜKENEBİLİR’
Habere göre, önümüzdeki dört yıl boyunca önemli bir seçim planlanmadığı için yabancı yatırımcılar, dünyadaki en yüksek nominal faiz oranları sayesinde ortodoks ekonomiye geçişten faydalandı.
Danışmanlık şirketi Teneo’nun eş başkanı Wolfango Piccoli ise Erdoğan’ın ekonomi siyasetlerindeki değişimin sosyal tesirleri konusunda sabrının tükenme riski olduğunu söyledi. Piccoli, bu durumun Merkez Bankası’nı siyasi bir reaksiyondan kaçınmak için faizleri erken düşürmeye sevk edebileceğini belirtti.
ASGARİ FİYATTA NE YAPILACAK?
Bloomberg’e göre, bir diğer önemli konu da hükümetin yıl başında asgari fiyata yapılan yüzde 49’luk artırımın ardından artan hayat pahalılığını hafifletmek için ne yapacağı. Türkiye’de işgücünün yarısından fazlası asgari ücret ya da asgari fiyatın biraz üzerinde kazanıyor.
Habere göre, asgari fiyata zam yapmamak yatırımcılar için enflasyonu düşürme kararlılığının bir diğer işareti olacak. Diğer yandan besin enflasyonu ve temel gereksinimlerin fiyatlarındaki yükseliş zam olmadığı takdirde çalışan bölümleri zorlamaya devam edecek.
Bütçe Fazla Verdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.