32,6784$% -0.04
35,3888€% -0.23
2.508,13%-0,12
4.063,00%1,18
16.276,00%1,18
2.387,78%-0,13
10.851,78%-0,19
Türkiye’de ekonomi yönetimindeki değişiklikten sonra alınan tedbirleri analiz eden Bloomberg’e götr,önlemler yatırımcıların ülkeye geri dönüşünü sağlasa da pahalılıktan yakınan halk değişikliklerden pek memnun değil.
Uluslararası haber ajansı Bloomberg, iktisadın başına Mehmet Şimşek’in geçmesinden sonra alınan tedbirleri ve bu tedbirlerin halkın üstündeki etkilerini incelediği bir analiz yayınladı.
10 Haber’de yer alan çeviriye göre, tahlilde şu görüşlere yer verildi:
“İstanbul ya da Ankara’da insanlar arasındaki bir sohbetin lokanta ve marketlere dönmesi uzun sürmüyor. Lakin bugünlerde insanlar pek yemek konuşmuyor, sadece fiyat konuşuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne değerine olursa olsun büyümeyi tercih ederek alışılagelmiş ekonomik siyasetleri terk etmesi nedeniyle son yıllarda dünyanın en yüksek enflasyonlarından birine sahip oldu. Erdoğan’ın yeni bir seçim zaferiyle iktidarını pekiştirmesinin üstünden bir yıldan biraz fazla süre geçtikten sonra gerçekleşen U dönüşü siyaseti Türk Lirası’nın düşmesiyle kaçan yabancı yatırımcıların bir kısmını geri çekmeye yardımcı oluyor.
Gelişmekte olan piyasalardaki her büyük geri dönüş öyküsünün kaçınılmaz olarak bir de aykırı yüzü vardır. Yetkililerin en berbatın geride kaldığı istikametindeki açıklamalarına rağmen birçok vatandaş hane halkı enflasyonun daha da hızlanacağını, borçlanma maliyetlerinin artacağını düşünüyor. Erdoğan ve onu izleyen hükümetler yirmi yılı aşkın sürede milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarıp orta sınıfa yükseltti. Şu an riskli olan kredi patlamasından faydalanan vatandaşların 1 trilyon dolarlık iktisadın kritik bir noktada darbe almasına neden olacak kadar sıkışması.
Uluslararası haber ajansı Bloomberg iktisadın başına Mehmet Şimşek’in geçmesinden sonra alınan tedbirleri ve bu tedbirlerin halkın üstündeki etkilerini incelediği bir analiz yayınladı. Tahlilde şu görüşlere yer verildi:
“İstanbul ya da Ankara’da insanlar arasındaki bir sohbetin lokanta ve marketlere dönmesi uzun sürmüyor. Fakat bugünlerde insanlar pek yemek konuşmuyor, sadece fiyat konuşuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne değerine olursa olsun büyümeyi tercih ederek alışılagelmiş ekonomik siyasetleri terk etmesi nedeniyle son yıllarda dünyanın en yüksek enflasyonlarından birine sahip oldu. Erdoğan’ın yeni bir seçim zaferiyle iktidarını pekiştirmesinin üstünden bir yıldan biraz fazla süre geçtikten sonra gerçekleşen U dönüşü siyaseti Türk Lirası’nın düşmesiyle kaçan yabancı yatırımcıların bir kısmını geri çekmeye yardımcı oluyor.
Gelişmekte olan piyasalardaki her büyük geri dönüş öyküsünün kaçınılmaz olarak bir de aykırı yüzü vardır. Yetkililerin en berbatın geride kaldığı tarafındaki açıklamalarına rağmen birçok vatandaş hane halkı enflasyonun daha da hızlanacağını, borçlanma maliyetlerinin artacağını düşünüyor. Erdoğan ve onu izleyen hükümetler yirmi yılı aşkın sürede milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarıp orta sınıfa yükseltti. Şu an riskli olan kredi patlamasından faydalanan vatandaşların 1 trilyon dolarlık iktisadın kritik bir noktada darbe almasına neden olacak kadar sıkışması.
Emekliler ek gelir için çalışıyor
Enflasyon mayıs ayında bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 76 oldu. Merkez Bankası fiyat artış suratının yıl sonuna kadar bunun yarısı kadar olacağını öngörüyor fakat Türkler bu iyimserliği paylaşmıyor. Gıda fiyatları 2022 yılının başından bu yana yıllık bazda yüzde 50’den fazla arttı.
Elif Bulut seçim armağanı olarak erken emekliliğine (EYT) izin verilen milyonlarca Türk’ten biri. Bir dekorasyon şirketinde sekreterlik yaparak ek gelir elde eden 54 yaşındaki Bulut kendisini artık ‘hasarlı’ olarak isimlendiriyor. Günde 10 saat çalışarak asgari fiyatın biraz üstünde kazanıyor ve artan fiyatlara ayak uydurmaya çalışıyor.
‘Acı ilacı yutmak zorunda kalan biziz’
Başkent Ankara’da yaşayan Bulut “Acı ilacı yutmak zorunda kalan bizleriz. İktisadın sözde düzeldiğine dair palavralara inanmıyorum. Bunu hiçbir şekilde hissetmiyorum. Tahminen yabancı yatırımcılar hissediyordur” diye konuştu. Daha sıkı para ve maliye siyasetleri Türk hisse senetleri ve tahvillerindeki rönesansı sürdürmek için kritik değerde. BİST 100 Endeksi Erdoğan’ın geçen mayıs ayında yeniden seçilmesinden bu yana dolar bazında yüzde 40’ın üstünde getiri sağlayarak dünyadaki en iyi performanslardan birine imza attı. Lira tahvilleri geçen ay 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı girişini çekti.
Yatırımcılar carry trade süreçlerine yöneldi
Dolar cinsinden borçlanıp Türk para ünitesine yatırım yapmak da yabancı yatırımcılar için tercih edilen bir hamle haline geldi. Geçen ay gelişmekte olan piyasalarda en kârlı carry trade işlemi bu oldu. Bloomberg Economics mart ayının sonundan bu yana yatırımcıların faizin düşük olduğu yerlerden borçlanıp yüksek olduğu yerlere yatırım yaptığı carry trade süreçlerinde ülkeye yaklaşık 20 milyar dolar aktığını tahmin ediyor.
‘Enflasyon artık siyasi bir sorun gibi görünüyor’
Van Eck Associates Corp. gelişmekte olan piyasalar portföy müdür yardımcısı David Austerweil “Yatırımcılar olağan olan enflasyon yüküyle yüzleştikleri için ülkenin ortalama vatandaşından daha fazla ikna olmuş durumda. Bir ülkenin halkının itimadını yeniden kazanmak çok daha uzun zaman alıyor. Enflasyon artık daha çok siyasi bir problem gibi görünüyor” diye konuştu.
IMF geçen yıl 2000’li yılların başından bu yana nüfusun neredeyse yüzde 30’unun yoksulluktan kurtulduğunu söyledi. 70 yaşındaki Erdoğan iktisadın büyümesini sağlamak için ucuz parayı körükleyerek büyümeyi destekleyen ultra gevşek para siyasetine yönelik beş yıllık bir atakla klasik bilgeliği bir kenara bıraktı. Enflasyon yükseldi ve para ünitesi rekor düşük düzeylere geriledi, lakin orta sınıf, mülk ve araba satın almak ya da döviz biriktirmek için düşük borçlanma maliyetlerinden yararlandı. Birçoğu artık çok daha kıymetli olan bu kredileri şimdi ödeyemedi.
Kredi patlamasının önü kesildi
Cumhurbaşkanı ülkenin bir ödemeler istikrarı krizinin eşiğinde olduğuna dair ihtarların ortasında geçen yılki seçim zaferinin ardından daha piyasa dostu bir ekonomi ekibi atadı. Eski Merrill Lynch ekonomisti ve uzun müddettir dostu olan Mehmet Şimşek’i ekonomik bir revizyon tasarlaması için maliye bakanı olarak göreve getirdi. Kredi verme kurallarının sıkılaştırılmasıyla kredi patlamasının önü kesildi. Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltti. Geçen mayıs ayından bu yana tüketici kredisi maliyetleri iki katına çıkarak yüzde 72’ye ulaştı. Türklerin büyük ölçüde bağımlı olduğu kredi kartlarının faizi de yükseldi. Sonuç olarak takipteki krediler artmaya başladı.
Harçları karşılayamayınca çocuğunu üniversiteden aldı
Ankara’da bir devlet üniversitesinde memur olan Murat Köse bir yandan ucuz para devrinde aldığı konut kredisini ödemeye çalışırken bir yandan artan borçlanma maliyetleri nedeniyle kredi kartına fazla yüklenmemeye çalıştığını söylüyor. En büyük değişiklik kızını üniversiteden almak olmuş, zira artık harçları karşılayamıyormuş. 46 yaşındaki Köse “Evi almamış olsaydık muhtemelen şimdiye kadar sokaklarda olurduk. Gıda fiyatları en berbatı. Doğru dürüst et yiyemiyoruz, tahminen ayda bir ya da iki kez” dedi.
Harcanabilir gelirlerdeki düşüşün etkilerini hissetme konusunda Türkler yalnız değil. Mısır gibi gelişmekte olan piyasalardan Avrupa’daki daha gelişmiş ülkelere kadar harcama alışkanlıkları da enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle değişiyor ve bunun siyasi sonuçları da oluyor. Gelecek dört yıl boyunca önemli bir seçim planlanmadığı için yabancı yatırımcılar dünyadaki en yüksek nominal faiz oranlarından biriyle birlikte daha ortodoks ekonomiye geçişten faydalanıyor.
Faizler erken düşürülebilir
Maliye Bakanlığı bir dizi tasarruf tedbiri açıkladı ve artık de enflasyonla mücadele uğraşlarına yardımcı olmak için yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan fiyat istikrarının nihayetinde toplumsal refahın yeniden tesis edilmesine yardımcı olacağını söyledi. Lakin danışmanlık şirketi Teneo’nun eş başkanı Wolfango Piccoli Erdoğan’ın ekonomi politikalarındaki değişimin sosyal tesirleri konusunda sabrının tükenmesi riski olduğunu söylüyor. Piccoli’ye göre bu durum Merkez Bankası’nı siyasi bir yansıdan kaçınmak için faizleri erken düşürmeye sevk edebilir.
Gözler asgari ücrette
Erdoğan ülkenin faizlerle ilgili adımlar atmasıyla birlikte görünümün yılın ilerleyen devirlerinde güzelleşeceğini belirtti. Geçen hafta sonu yaptığı açıklamada yüksek enflasyondan tam olarak kurtulmak için “dördüncü çeyreği bekleyeceğiz” dedi. Bir diğer sorun hükümetin yıl başında asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artırımın ardından artan hayat pahalılığını hafifletmek için ne yapacağı. Türkiye’de işgücünün yarısından fazlası asgari ücret ya da asgari fiyatın biraz üstünde para kazanıyor. Gözler bakanların temmuz ayında evvelki yıllara paralel olarak bir artış daha yapıp yapmayacağına çevrili.
Asgari ücrete zam yapmamanın yatırımcılar için hükümetin enflasyonu frenleme kararlılığının bir öbür işareti olacağı belirtiliyor. Nisan ayında Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan asgari fiyatın artırılmayacağını söyledi lakin Goldman Sachs dahil bankalar bunu hala risk olarak görüyor. Ailesinin sucuk ve pastırma fabrikasını işleten 28 yaşındaki Mehmet Dengeli “Hükümet asgari ücreti artırırsa insanlar daha fazla harcama yapabilir ve iktisattaki hareketlilik artar. Ama bu sırf birkaç ay sürer” dedi.
Resmi Gazete’de Yayımlandı! Rekabet Soruşturmaları İçin Yeni Düzenleme
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.