38,0336$% 0.1
41,6614€% 0.2
3.644,60%0,10
6.105,00%-0,19
24.346,00%-0,20
2.985,36%0,13
9.407,17%0,29
DOLAR 38,0336
EURO 41,6614
ALTIN 3.644,60
BİST 100 9.407,17
İmsak 02:00
Fizik tedavi ve antrenmanların rolü büyük!
Fizik tedavi ve idmanların, hem boyun ağrısını hem de migreni yönetmede önemli bir rol oynadığına vurgu yapan Op. Dr. Kemal Paksoy, “Bu tür tedavi ve egzersizler, kasları güçlendirebilir, esneklik kazandırabilir ve genel duruşu güzelleştirebilir. Böylece ağrının sıklığı ve şiddeti azalabilir” dedi. Fizik tedavi ve antrenmanların boyun ağrısı üzerindeki olumlu tesirlerinden bahseden Op. Dr. Kemal Paksoy, “Özellikle kas güçlendirmeye yönelik planlanan fizik tedavi ve egzersizler, boyun ve sırt kaslarını güçlendirerek omurganın desteklenmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, boyun kaslarının esnekliğini artırabilir ve hareket aralığını genişletebilir, bu da sertliği ve ağrıyı azaltabilir. Egzersizler, duruşu düzeltmeye yardımcı olabilir. Kötü duruş, boyun ağrısına yol açabileceğinden, doğru postür kasların düzgün çalışmasını sağlar” açıklamasını yaptı.
Hareketsizlik gerilimi, stres ağrıları artırabilir!
Migren ağrılarının boyun ağrısıyla alakalı olabileceğini hatırlatan Op. Dr. Kemal Paksoy, doğru planlanmış fizik tedavi ve idmanların migren ağrıları üzerinde de olumlu etkileri olabileceğini söyledi. Op. Dr. Paksoy, bu etkileri şöyle açıkladı: “Egzersizler, stres ve gerilimi azaltabilir. Stres, migrenin tetikleyicilerinden biri olduğundan, bu etki migrenin sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Düzenli egzersiz yapmak, genel ağrı eşiğini artırabilir ve migren atağını tetikleyen faktörlerle başa çıkmayı kolaylaştırabilir. Ayrıca egzersizler, beyne giden kan akışını güzelleştirerek migreni hafifletebilir.”
Egzersizler ağrıları hafifletebilir!
Boyun ve migren ağrılarını hafifletmek için doğru idmanların doğru şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Kemal Paksoy, “Öncelikle boyun antrenmanlarına yük verilmeli” dedi. Başın yanlara, öne ve geriye eğilmesi, boyun dönüş idmanları ve boyun etrafı güçlendirme antrenmanları yapılabileceğini aktaran Op. Dr. Paksoy, “Otururken veya ayakta dururken, başınızı yavaşça bir omzunuza doğru eğin ve 15-30 saniye bu konumda kalın. Ardından diğer omza doğru eğilin. Bu hareket, boyun kaslarını esnetir ve gerginliği azaltır. Aynı şekilde başınızı yavaşça öne eğin, çenenizi göğsünüze yaklaştırın ve bu durumda 15-30 saniye kalın. Ardından başınızı geri itin, gözlerinizi yukarı bakacak şekilde tutun. Bu hareket, boyun kaslarının esnemesine yardımcı olur. Başınızı yavaşça bir tarafa döndürün, 15-30 saniye bu konumda kalın, sonra diğer istikamete dönün. Bu egzersiz, boyun kaslarının hareket aralığını artırır. Ellerinizle başınıza yavaşça baskı uygulayarak karşı tarafın kuvvetine karşı koyun. Bu hareket, boyun kaslarını güçlendirir ve stabilizasyonu artırır” şeklinde konuştu.
Ağrıları yönetmek için genel egzersizler de yapılmalı…
Bazı genel antrenmanların de boyun ve migren ağrılarına olumlu etki sağlayabileceğini dile getiren Op. Dr. Kemal Paksoy, şöyle devam etti: “Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme veya yüzme gibi kardiyovasküler egzersizler genel stres düzeylerini azaltabilir ve kan sirkülasyonunu güzelleştirebilir. Yoga pozları, duruşu düzeltir, kasları gevşetir ve gerilimi azaltır. Özellikle, çocuk pozu, köprü pozu ve kedi-inek pozları boyun ağrısını hafifletebilir. Pilates antrenmanları, core kaslarını güçlendirir ve duruşu güzelleştirir. Bu da boyun ağrısını ve migreni hafifletebilir. Düzenli olarak yapılan tam vücut esneme idmanları, kas gerginliğini azaltabilir ve genel rahatlamayı artırabilir.”
Yanlış uygulamalar ek ağrılara neden olabilir!
Egzersizlerin etkili olabilmesi için düzenli olarak yapılmaları gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, “Genellikle haftada 3-4 kez egzersiz yapmak tavsiye edilir” dedi. Her bireyin durumu farklı olduğunu bu nedenle de bir fizik tedavi uzmanı veya egzersiz terapistiyle çalışarak kişiye özel bir egzersiz programı oluşturmanın önemli olduğuna işaret eden Op. Dr. Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Egzersizleri doğru teknikle yapmak da çok kıymetlidir. Yanlış teknik, ek ağrılara veya yaralanmalara yol açabilir. Fizik tedavi ve idmanların boyun ağrısını ve migreni yönetmede önemli faydaları olabilir. Ancak, egzersiz programlarına başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak, güvenli ve etkili bir tedavi süreci sağlamak için değerlidir.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sakarya’da Kutsal Emanetler Ziyaretçi Akınına Uğradı