34,5438$% 0.17
36,0189€% -0.63
2.993,39%1,07
5.096,00%0,58
20.319,00%0,72
2.694,61%0,86
9.542,76%1,87
Obeziteye katkıda bulunan yiyecekleri anlamak, daha sağlıklı beslenme seçimleri yapabilmek için çok değerlidir. Yüksek şeker içeren yiyecekler, yüksek yağ içeren yiyecekler, rafine karbonhidratlar, işlenmiş ve kırmızı etler ve yüksek kalorili içecekler, kilo alımına önemli ölçüde katkıda bulunur.
Bu yiyeceklerin alımını azaltarak ve tam tahıllar, yağsız proteinler, meyve ve sebzeler açısından zengin istikrarlı bir diyete odaklanarak, bireyler sağlıklı bir kilo koruyabilir ve obezite ile alakalı sağlık sıkıntılarının riskini azaltabilirler.
YÜKSEK ŞEKER İÇEREN YİYECEKLER
Şekerli içecekler, soda, enerji içecekleri ve tatlandırılmış çaylar gibi, obeziteye önemli ölçüde katkıda bulunan içeceklerdir. Bu içecekler yüksek oranda eklenmiş şeker içerir ve besin değeri neredeyse yoktur.
Şekerli içeceklerin düzenli tüketimi, artan kalori alımına ve kilo alımına yol açabilir. Araştırmalar, şekerli içecek tüketimi ile obezite yaygınlığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermiştir, özellikle çocuklarda.
İşlenmiş tatlılar ve tatlılar, kurabiyeler, kekler ve hamur işleri gibi, eklenmiş şeker ve sıhhatsiz yağlar açısından zengindir. Bu yüksek kalorili yiyecekler genellikle gerekli besin maddeleri açısından düşük olduğundan, aşırı kalori tüketimine yol açar ancak gerekli vitamin ve mineralleri sağlamaz. Bu tatlıların sık tüketimi kilo alımı ve obeziteye katkıda bulunabilir.
YÜKSEK YAĞ İÇEREN YİYECEKLER
Kızartılmış yiyecekler, patates kızartması, kızarmış tavuk ve donutlar gibi, sıhhatsiz yağlar ve kalori açısından zengindir. Kızartma işlemi genellikle trans yağlar bakımından zengin yağlar kullanılarak yapılır, bu da kilo alımına ve kalp hastalığı riskinin artmasına katkıda bulunabilir. Kızartılmış yiyeceklerin düzenli tüketimi, artan kalori alımına ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir.
Fast food ürünleri, hamburgerler, pizza ve kızartılmış atıştırmalıklar gibi, yüksek kalori, sıhhatsiz yağlar ve sodyum içerir. Bu yiyecekler genellikle büyük porsiyonlarda sunulur ve aşırı yemeğe teşvik eder. Fast food tüketimi, yüksek kalori içeriği ve gerekli besin hususlarının eksikliği nedeniyle obezite ve ilgili sağlık meseleleri ile doğrudan alakalıdır.
RAFİNE KARBONHİDRATLAR
Rafine karbonhidratlar, beyaz ekmek ve makarna gibi, işlem sırasında lif ve besin unsurlarından arındırılmıştır. Bu yiyecekler yüksek glisemik indekse sahiptir, bu da kan şekeri düzeylerinde hızlı artışlara neden olur ve açlık hissini artırarak aşırı yemeye yol açar. Rafine karbonhidratların düzenli tüketimi, kilo alımı ve obeziteye katkıda bulunabilir.
Patates cipsi, kraker ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar gibi atıştırmalık yiyecekler, genellikle rafine karbonhidratlar ve sıhhatsiz yağlar ile sodyum açısından zengindir. Bu atıştırmalıklar genellikle besin değeri açısından düşük ve kalori açısından yüksek olup, düzenli olarak tüketildiklerinde obeziteye önemli ölçüde katkıda bulunurlar.
İŞLENMİŞ VE KIRMIZI ETLER
Sosis, salam ve pastırma gibi işlenmiş etler, doymuş yağlar, sodyum ve koruyucular açısından zengindir. Bu etler kalori açısından yoğun olup, aşırı tüketildiklerinde kilo alımına katkıda bulunabilir. Ayrıca, işlenmiş etlerdeki yüksek sodyum içeriği su tutulmasına ve vücut yükünün artmasına neden olabilir.
Yağsız kırmızı etler sağlıklı bir diyetin parçası olabilirken, yağlı kırmızı etlerin büyük ölçülerde tüketilmesi obeziteye katkıda bulunabilir. Kırmızı etler yüksek doymuş yağ ve kalori içerir, aşırı tüketimi kilo alımı ve kalp hastalığı riskinin artmasına yol açabilir.
YÜKSEK KALORİLİ İÇECEKLER
Bira, şarap ve kokteyller gibi alkollü içecekler, boş kaloriler bakımından zengindir ve kilo alımına katkıda bulunabilir. Alkol tüketimi, ayrıca iştahı artırabilir ve aşırı yeme ve kötü yiyecek seçimlerine yol açabilir. Düzenli alkol tüketimi, obezite riskini artırır.
Meyve suları sağlıklı görünse de, genellikle yüksek ölçüde doğal şeker içerir ve bütün meyvelerde bulunan liflerden mahrumdur. Büyük ölçülerde meyve suyu tüketimi, artan kalori alımına ve kilo alımına yol açabilir. Lif ve gerekli besin maddeleri için bütün meyveleri tüketmek daha yeterlidir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Akı Burunda Zerre Gözenek Bırakmıyor! Yemekte Değil Ciltte Kullanın, Bembeyaz Yapıyor