35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Doğru Habercilik ve Medya Etiği fikrinde Bağımlılık ve İntihar Haberleri konulu farkındalık eğitimi Osmangazi Belediyesine ait Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Osmangazi Salonu’nda gerçekleşti.
Eğitimde, “Doğru Habercilik ve Medya Etiği fikrinde Bağımlılık ve İntihar Haberleri” konulu ilk sunum İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı tarafından yapıldı.
Farkındalık Eğitimi programına İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı’nın yanı sıra Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, Basın İlan Kurumu Bursa Bölge Müdürü Osman Başeğmez, Osmangazi Belediyesi Basın Koordinatörü Eyüp Turan, Bursa yerel medya temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
“İntihar ve bağımlılık önlenebilir kamu sağlığı sorunudur”
İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, yaptığı sunumda, “İntihar ve bağımlılık pek çok ülkede artan bir grafik sergileyen, ferdi ve toplumsal iyilik halini ve toplum sağlığını yakından ilgilendiren bu istikametiyle üzerinde önemle durulması gereken son derece hassas bir kamu sağlığı sıkıntısıdır. Bu konuda özellikle önleyici çalışmalara ihtiyaç vardır. Pir Edebali’nin 7 asır önce verdiği öğütle konuşmama başlamak isterim: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Medya (kitle iletişim araçları) teknolojinin gelişimiyle insan yaşantısına hızlı bir giriş yaptı ve gündelik yaşamın önemli bir parçası haline geldi. Medyanın insanların hisleri, davranışları, tavırları üzerindeki tesirinin büyüklüğü birçok araştırmanın mevzusudur. Bu meyanda bağımlılık ve intihar olgusuyla haber dili arasındaki bağın incelenmesi hem dinamiklerin anlaşılması hem de önleyici tedbir açısından önem taşıyor. Biz bugün burada ’Doğru Habercilik ve Medya Etiği fikrinde Bağımlılık ve İntihar Haberleri’ konulu bir farkındalık eğitimi gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.
Ali Fuad Gölbaşı, farkındalık eğitimlerinin kapasite, potansiyel ve empati geliştirme; hassaslığı güçlendirme, denetimsiz kaldığımız alanlara odaklanma, kendimizi tarafsız bir gözle izleme; düşünce, alışkanlık, tavır, davranış vb. rutin uygulamaları gözden geçirme; bütün bunları yeniden değerlendirme ve sorgulama imkân, kabiliyet ve fırsatları sunduğunu söyledi.
“Doğru Habercilik ve Medya Etiği Rehberi önemli bir kaynak”
Haberin kamu güvenliği ve kamu yararı önceliği ve temelinde sunulmasının esas olduğuna vurgu yapan Gölbaşı, “Gayet olağan ki bu konuda eksiksiz bir reçete sunmak mümkün olmasa da ’Doğru Habercilik ve Medya Etiği Rehberi’nin önemli bir kaynak olduğunu belirtmek isterim. Rehber, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak, uluslararası örnekler ve kozmik unsurlar çerçevesinde derlenen bilgiler sistematik hale getirilerek hazırlanmıştır. Rehberde meslek mensupluğu, haber kaynağı, haberin sunuluş biçimi, haber düzeltme ve cevap hakkı, habercinin sosyal medya kullanımı başlıklarında kategorize edilen prensipler yer almaktadır. Rehber medya çalışanları ve araştırmacıları için önemli bir kaynaktır” ifadelerini kullandı.
Medyanın, doğru ve güvenilir haberciliğin bireylerin bilgi ve haber alma hakkını kullanması ve demokrasinin güçlendirilmesi önemli ve hayati rolü olduğuna dikkat çeken Ali Fuad Gölbaşı, medyanın kamu adına vazifesini yerine getirirken topluma haberin doğru ve vaktinde sunulması, ayrıca kamu menfaati ve halka karşı sorumluluk prensibinden hareket ettiğini kaydetti.
“Medya etiği ile ilgili sorunlar arttı”
Basın meslek örgütlerince mesleksel ve etik prensipler belirlendiğini ve uygulamaya konulduğunu ifade eden Gölbaşı, “Başlıca medya etiği standartları, ahlaki kodlar ve bedellerin nelerden oluştuğuna bakıldığında doğruluk, dürüstlük, güvenirlik, bağımsızlık ve tarafsızlık prensipleriyle karşılaşırız. Kozmik prensiplerde de -yine benzer şekilde- temelde kişilik haklarına riayet eden, kamu faydasını gözeten, gerçeklere dayalı, hak temelli habercilik ve gazeteciliğin öngörüldüğünü söyleyebiliriz. Teyit edilmiş kaynaklardan beslenmek, kişi hakları ve kamu yararı gözetmek, eşik bekçileri, istihdamı, editoryal ekip, vatandaş temsilciliği, geri bildirim vb. kontrol düzeneklerinin tesis edilmesiyle tarafsız ve hak temelli habercilik mümkün olabilir. Günümüzde internet medyası ve sosyal medyanın hız ve yaygınlık kazanmasıyla medya etiğine ilişkin sorunlar ve tartışmalar konvansiyonel medyanın sınırlarını aşarak farklı bir boyuta taşınmış durumdadır” diye konuştu.
“Medya etiğine sahip çıkılmalı”
Bilgi kirliliği, dezenformasyon, yalan haber, mahremiyet ihlali, nefret söylemi, reklam ve telif hakları, ticari yönelimlerin ana çizgileriyle medya etiğine ilişkin sorun ve tartışmalar olarak öne çıktığına dikkat çeken Ali Fuad Gölbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olgunun tüm mecralarda; klasik medya, internet ve sosyal medya için geçerli olduğunu belirtmeliyim. Özellikle sosyal medya ve internet medyasının mesleksel ahlakın görmezden gelindiği, prestijin tüketildiği, birçok ihlalin yaşandığı ortamlara dönüşme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulamak isterim. Vatandaş gazeteciliğin (profesyonel olarak basın çalışanı olmayan bireyler) içerik üretimine dâhil olduğu iletişim ortamlarında suistimal ve etik ihlalleri artmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Hakikatin en yalın haliyle okuyucuya ve izleyiciye aktarılması gazeteciliğin olmazsa olmazıdır’ sözünü hatırlatmak isterim. Medya etiğine sahip çıkmak, bu konuda en büyük sorumluluk hiç kuşkusuz gazetecilere düşmektedir. Medya etiğinden ayrılmayan basın mensupları, mesleğin saygınlığının ve güvenilirliğinin teminatı olmayı sürdüreceklerdir.”
Ali Fuad Gölbaşı sunumunda; intihar, madde ve tütün bağımlılığı haberlerinde dikkat edilmesi gereken konulara değinerek, “İntihar ve bağımlılık haberleri; çerçevesini aşan, okuyucuyu, izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte tekrarlayan biçimde verilmemeli; haberleştirme itidalli tabirlerle yapılmalı. Bu şekil haberler, çok fazla tiraj alabilir ancak hiçbir yarar sağlamaz; tersine özendirici ve bulaşıcı olabilir (Özdeşleşme Kuramı ve Werther Etkisi Yaklaşımı). Ayrıca çevrimiçi ulaşma imkânıyla haberlerin tesirinin uzun süre devam edebildiğini vurgulamak isterim. Olayları ferdi yargılar doğrultusunda değil de ortak bakış açısıyla ve kabul gören baskın bir yaklaşımla haberleştirmek mümkün” şeklinde konuştu.
Gölbaşı, sunumunun son kısmında ulusal ve yerel medyadan seçilen bağımlılık ve intihar haberleri eşliğinde karşılıklı değerlendirmede bulundu. Ardından “Medyada Yer Alan İntihar ve Bağımlılık Haberlerinin Toplum ve Ruh Sağlığına Etkilerini” Gemlik Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Akan anlattı.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım da konuşmasında, intiharın önlenebilir bir durum olduğunu belirterek, “Bunu önlemek adına önemli çalışmalar olduğunu biliyorum. Basın mensuplarının algıyı yönetim biçimi ile katkı sağlamadan bunu engelleyemeyiz. ’Bir kişiyi kurtaran bütün bir insanlığı kurtarmıştır’ modeliyle hareket etmeye çalışacağız” dedi.
KAYNAK : www.bursa.com
Diğer Bursa Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Zelzeleye Dirençli Kentler İçin Bursa’da Önemli Çalışma