38,0336$% 0.1
41,6614€% 0.2
3.644,60%0,10
6.105,00%-0,19
24.346,00%-0,20
2.985,36%0,13
9.407,17%0,29
DOLAR 38,0336
EURO 41,6614
ALTIN 3.644,60
BİST 100 9.407,17
İmsak 02:00
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Grubu üyesi ve İstekli Çevre Müfettişi Ali Turan, son onarımda caminin sarfiyat kanallarının sağlıklı olarak tesis edilemediği için caminin içerisindeki kubbe irtibatlarındaki duvarların kabardığını, dışarıdaki suyun tahliye edilememesi sebebiyle caminin önemli anlamda rutubetlendiğini söyledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en düşük rakamı teklif eden ancak ehil olmayan firmalara tarihi eser onarımlarını yaptırması sebebiyle birçok tamirat sonrası sorun yaşandığına dikkat çeken Ali Turan, “Caminin üzerinden aşağıya inen masrafları ecdadımız yıllar önce çok güzel tahliye kanalları inşa ederek çözmüştür. Eserler bu sebeple 7 asırdır ayaktı. Ancak kubbede 7-8 yıl önce yapılan tamiratta sarfiyatlar tam olarak çalışır halde olmadığından suyun büyük kısmı cami kubbe ve vücut duvarlarına gidiyor. Cami içerisinde çok önemli duvarlardan parça düşmeleri yaşanıyor. Asılan eski hat levhaları bile rutubet sebebiyle çürümeyle karşı karşıya. Onca yapılan tamirata rağmen, yıllardır bu caminin kubbe yağmur suyu masrafları düzgün çalıştırılamadı. Zaman zaman yaprak birikti denilerek kanallar temizlendi. Ancak sağlıklı çalışmayan bir sistem var. Bunun tahlili olmaz ise kubbede çökme yaşanacak” dedi.
Bursa Valiliği ve Vakıflar yetkililerini göreve davet eden Turan, “Özellikle caminin doğu ve batı tarafı çok kötü durumda. Batı taraftaki cami su sarfiyatının, BUSKİ kanalına irtibatının yapılmadığını tespit ettik. Doğu tarafındaki sarfiyatın de kapalı olduğunu öğrendik. Bu durumda iki kubbe ve caminin yükünü taşıyan sütunların içinden geçen masrafların tıkalı olması ‘dinamik yükü’ 10 kat arttı. Bu da caminin çökme riskini hızlandırdı. Merkezi ve mahalli yönetimciler de tarihi yapıtların yaşatılması için ilgili ve hassas olmalıdır” şeklinde konuştu.
Kale Camii veya Saray Camii ismi ile Bursa’nın Tophane semtinde Osmanlı Devletinin ilk yıllarında inşa edilen cami, yapıldığında şehrin en büyük mescidi idi. Büyük Bursa sarsıntısında, yıkılan cami 1890 Vali Celaleddin Paşa tarafından devrin zevkine uygun olarak (neorönesans ve neogotik üsluplarda) yenilendi. Günümüzdeki hali, aslının üçte iki oranında küçüğü olarak inşa edildi. İlk inşa edildiğinde Cuma namazı kılınan Ulucami tipinde bir cami idi. I. Murad Han’ın Filibe’de yaptırdığı cami ile aynı plan şemasına sahip olan üç kısımlı ve dokuz kubbeli bina, çok direkli, çok kubbeli ilk halk mescidi idi. Günümüzde ana ibadet yeri, arka arda iki kubbe ile örtülüdür, bu mekân eski camiden kalmadır. Ön cephe ve yan duvarlar, 19. yüzyıldaki tamirde yenilendi.
Bursa’nın ilk mescitlerden olan yapıta, kale içinde olduğu için ‘Kale Camii’, Bey Sarayı’nın karşısında olduğu için ‘Saray Camii’ denilmiştir. Kimi kaynaklarda yapının banisi I. Murad’n 1389’da Kosova Savaşı’nda şehit olmasından sonra ‘Şehadet Camii’ ismini aldığı belirtilir. Başka bir rivayete göre I. Murad Han, vakit namazlarını camide kılmıyordu ve bu durum halkta dedikoduya sebep olduğundan namaz kıldığına şehadet etmesi için bu camiyi yaptırdığı için ismi ‘Şehadet Camii’ dönüştü. Cumhuriyetin ilk yıllarında ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ibadete kapatılan cami, uzun yıllar askeri depo olarak kullanıldı. 1946’da Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun talebi sonucu basit tamirat ile yeniden ibadete açıldı.
KAYNAK : www.bursa.com
Diğer Bursa Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bursa’da Oto Galeride Yangın: 10 Araç Kül Oldu