32,9120$% 0.31
35,8478€% 0.67
2.517,41%0,66
4.084,00%0,29
16.366,00%0,32
2.382,20%0,47
10.899,79%1,46
BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li, BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım kararı almasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Türkiye’nin çok sayıda yetenekli gencin bulunduğu, çok ilgi alımlı bir ülke olduğunu vurgulayan Li, Çinlilerle Türkler birbirine çok benziyor. Aile kıymetlerine ehemmiyet verdiğimiz gibi eğitime de ehemmiyet veriyoruz. Yani bu ülkede gerçekten çok fazla genç ve kusursuz bir gücün yanı sıra yeşil teknolojiye yönelik bir tutku var. diye konuştu.
Ülkenin üretim konusundaki gücüne ve kaliteli iş gücüne değinen Li, Türkiye’nin, AB ülkeleri içinde en büyük üçüncü otomobil üreticisi olduğunu ve bunun yanı sıra ülkede çok sayıda yüksek eğitimli AR-GE yeteneği bulunduğunu söyledi.
Coğrafi konumu bakımından da Türkiye’nin kıymetine işaret eden Li, İstanbul, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan dünyanın tek şehri. Türkiye, Avrupa yakasında da olabiliyor, Asya yakasında da olabiliyor. Böylelikle Türkiye, burada bir üretim merkezi kurma isteğimiz konusunda en üst noktada yer alıyor ve sonrasında sadece Avrupa’ya değil, etraftaki bölgeyi de kapsayacak şekilde çok sayıda otomobil ihraç etme şansımız olacak. ifadesini kullandı.
– Sadece bir tesis inşa etmeye gelmedik
Stella Li, BYD’nin dünya lideri bir yeşil teknoloji şirketi olduğunu ifade ederek, sadece otomobil üreten değil aynı zamanda bir mühendislik şirketi olduklarını vurguladı.
Dünya çapında 110 binden fazla AR-GE mühendisine sahip olduklarını ve günde 32 patent ürettiklerini anlatan Li, Bu nedenle Türkiye’ye sadece bir tesis inşa etmeye gelmedik, aynı zamanda elektrikli ve şarj edilebilir hibrit arabalardaki en gelişmiş yüksek teknolojiyi Türkiye’ye getirmek için bir tutkumuz var. Biz bu tesisi, en ileri teknolojiyi buraya getirecek en büyük üretim yerlerinden biri olacak şekilde inşa etmek istiyoruz. dedi.
– 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz
Li, üretim tesisinin kurulacağı Manisa’ya bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ve buradaki devlet kurumlarından ve yerel halktan çok etkilendiklerini dile getirerek, Çok profesyoneller ve araziyi çok beğendik. Burası bizim konutumuz olacak ve burada yerel bir Türk şirketi gibi olacağız. açıklamasında bulundu.
Türkiye’deki üretimin ayrıntılarına değinen Li, Yani yaklaşık 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz. Bu yüzden burada daha fazla model üretebilme ve kendimizi burada yerelleştirebilme talihini yakalamak istiyoruz. şeklinde konuştu.
– 12 aydan daha kısa sürede inşa edebileceğimizi umuyoruz
Mümkün olan en kısa zamanda fabrika inşaatına başlamak istediklerini ve yatırımın birinci fazında pil paket montajının Türkiye’de yapılacağını aktaran Li, şunları kaydetti:
Şu anda çalışıyoruz, burada 12’den fazla kişiden oluşan, farklı kısım bileşenlerini temsil eden insanlardan oluşan büyük bir takımımız var. Pek çok ayrıntıyı bilmek ve daha derinlemesine öğrenmek için bir hafta Manisa’da kalmak istiyoruz. Böylelikle artık bu proje üzerinde çalışmaya gerçekten hazır hale geleceğiz. Tahminen önümüzdeki yaz aylarında fabrikanın inşaatına başlayabiliriz ve sonrasında Çin’deki gibi 12 aydan daha kısa sürede fabrikayı inşa edebileceğimizi umuyoruz.
– Türkiye’yi geleceğin teknolojisinin merkezi haline getirmek istiyoruz
Türkiye’de yerel ortaklarla çalışmayı planladıklarını bildiren Li, Buradaki BYD yatırımı sadece 5 bin kişiye daha istihdam kazandırmıyor. Ayrıca teknoloji ve yeniliği getiriyoruz. Buradaki teknolojiyi artırmak istiyoruz. Türkiye’yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunların hepsi tutku verici gelişmeler. değerlendirmesinde bulundu.
-BYD buraya daha fazla Çinli turistin gelmesini de teşvik edebilir
BYD’nin Türkiye’de üretim yapacak olması nedeniyle araçlarda Türk tüketicilere özel bazı dizaynlar ve yenilikler getirebileceklerini anlatan Li, aynı zamanda araç multimedya sistemine, Türk TV programları ve dizilerinde yer alacağı bir uygulamanın entegre edilebileceğini söyledi.
İstanbul’u ikinci kez ziyaret ettiklerini ve özellikle yemeklerden çok memnun kaldığını dile getiren Li, Burası harika bir turizm ülkesi. Ve biliyorsunuz ki Çin’den çok fazla turist var. Çinliler seyahate 200 milyar dolardan fazla para harcıyor. Bu yüzden tahminen BYD buraya daha fazla Çinli turistin gelmesini de teşvik edebilir. Türkiye’yi tanıtmak istiyoruz. ifadelerini kullandı.
– Liderimiz, Sayın Cumhurbaşkanı ile harika bir toplantı gerçekleştirdi
BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye de değinen Stella Li, Liderimiz, Sayın Cumhurbaşkanı ile harika bir toplantı gerçekleştirdi. Sayın Cumhurbaşkanı, BYD’den ülkeye en ileri teknolojiyi getirmesini, aynı zamanda Türkiye’nin endüstrideki yeteneklerini büyütmesine ve en ileri sanayi merkezimizi kurmasına yardımcı olmasını istedi. Ve evet Sayın Cumhurbaşkanı, tüm bu ileri teknolojiyi buraya getiriyoruz. Ayrıca insanlarınızın (teknoloji alanında) eğitimine de katkı sunacağız. diye konuştu.
– Devlet kurumlarının profesyonelliğinden ve özverilerinden çok etkilendik
BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika CEO’su Stella Li, yatırım sürecinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların kendileriyle son derece uyum içinde çalıştığına işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı:
Türkiye’deki devlet kurumlarıyla çalışırken onların profesyonelliğinden ve özverilerinden çok etkilendik. Özellikle de Sayın Bakanımız ve sanayiden gelen büyük bir ekip ve bütün bir ekip çalışıyorlar. Her zaman ‘dünyanın en çalışkan grubu veya milliyeti Çinlilerdir’ diye bahsediyoruz. Ama sonra öğrendik ki (Türk yetkilikler) aslında bizden daha çok çalışıyorlar. Ayrıca çok profesyoneller ve en detaylı teknoloji setini bile biliyorlar. Bu çok etkileyici.
Uzman İsimden Uyarı: Alışık Olmadığımız Hortum Olayları Görülmeye Başlandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.