32,7224$% 0.02
35,4221€% -0.19
2.504,16%-0,28
4.055,00%0,96
16.244,00%0,98
2.381,84%-0,38
10.851,78%-0,19
Mersin’de Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur kıyıları, yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettalara yuva oluyor. Kıyıya çıkan anaç kaplumbağalar, kazdıkları kumsala yumurtalarını bıraktıktan sonra tekrar denize dönüyor.
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sürece Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz kıyılarına çıkan deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemesi için ihtarda bulundu.
YAVRULAR EYLÜL AYINDA YUMURTADAN ÇIKACAK
DHA’nın haberine göre jenerasyonu muhafaza altındaki caretta carettalar Mersin’in Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur kıyılarına yumurta bırakmaya başladı. Gece saatlerinde kıyıya çıkan carettalar, kumu kazıp yumurtalarını bıraktıktan sonra denize geri dönüyor. Eylül ayında yumurtadan çıkacak yavrular Akdeniz’in serin sularıyla buluşacak.
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sürece Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma devirlerinde hassas olunması için ihtarlarda bulundu. Deniz kaplumbağalarının deniz ekosistemi için çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayas, “Deniz kaplumbağaları yumurta bırakma ve üreme için Mersin kıyılarına geliyorlar. Ağustos sonu eylül başına kadar Mersin Körfezi içerisinde bulunacaklar. Bunlarla ilgili uzatma ağlar ve endüstriyel balıkçılık gibi önemli tehditler var. Çok sayıda deniz kaplumbağası daha yuva yapmadan bu sorunlar nedeniyle boğularak ölüyor. Kıyıya çıktıklarında ise insan faaliyetlerinden kaynaklı sorunlarla karşılaşıyorlar. Özellikle gürültü, ışık, çevre kirliliği hayvanların yuva çıkışları için sorun yaratıyor. Bu devirde hassas olunması gerekiyor” dedi.
‘AKŞAM 20.00, SABAH 06.00 ARASINDA ÇIKIYORLAR’
Deniz kaplumbağalarının yuvalama için çıktıkları kıyılarda yoğun kontrol yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ayas, “Buralar deniz kaplumbağalarının milyonlarca yıldır yumurta bırakmak için geldiği kıyılar. Buralarda insan faaliyetleri 100 yıldır var. Siteler, eğlence yerleri var. Yaz periyodunda, özellikle akşam 20.00 ila sabah 06.00 arasında çıkıyorlar. Bu saatler arasında hem gürültü hem de ışık düzeyinin en aza indirilmesi için dikkat edilmesi lazım. Zira deniz kaplumbağaları tarafını kaybedebiliyor ya da yumurta bırakmadan suya geri dönebiliyor” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)
Kayyım Nöbeti 13. Gününde: Sessiz Kalmayacağız
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.