37,9290$% -0.06
41,2307€% 0.45
3.810,71%0,30
6.294,00%0,22
25.097,00%0,22
3.124,51%0,34
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9290
EURO 41,2307
ALTIN 3.810,71
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Cezayir Ulusal Halk Meclisi, Fransız Senato Başkanı Gerard Larcher‘in Fas ziyaretinde Sahra bölgesine gitmesini kınadı.
Cezayir Ulusal Halk Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, Fransız siyasetçi Larcher’in Batı Sahra’ya yaptığı ziyarete tepki gösterildi.
Söz konusu ziyaret için “Fransız aşırı sağcıdan tehlikeli bir gaf” nitelendirmesi yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Fransız Senato Başkanının işgal altındaki Batı Sahra’ya gerçekleştirdiği ziyareti şiddetle kınıyoruz. Bu adım, Fransa’nın siyasetine hakim olan aşırı sağdan yapılan tehlikeli bir gaf olduğu gibi uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kararlarını da ihlal etmiştir”
Larcher’in bahsi geçen ziyaretiyle uluslararası hukuku ve uluslararası meşruiyete meydan okuduğuna işaret edilen açıklamada, Larcher’in ayrıca Batı Sahra halkının hem hakkına hem de iradesine meydan okuduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Larcher’in ziyareti ayrıca Batı Sahra’daki hukuki durumu görmezden gelerek, uluslararası meşruiyetle uyuşmayan sömürgeci siyasetleri sürdürme manasını taşıyor” denildi.
Cezayir parlamentosunun alt kanadı Millet Meclisi de dün, Larcher’in Fas ziyaretinde Sahra bölgesine gitmesi sebebiyle Fransa Senatosu ile alakalarını askıya aldığını açıklamıştı.
Fransız siyasetçi Larcher’in , Fas’a düzenlediği ziyaret kapsamında Sahra bölgesindeki el-Uyun kentine de giderek ülkenin güney bölgelerinde yürütülen kalkınma projeleri ve programlarını yerinde incelediği belirtilmişti.
Batı Sahra ve tarihten gelen sorunlar
Fas’ın 1975’te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı topraklarına katmasının ardından Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.
Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991’de Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda varılan ateşkes mutabakatına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes mutabakatından bu yana Batı Sahra’nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
AB Yüksek Temsilcisi Kallas: ABD ile Herhangi Bir Kavga Ya da Savaş Başlatmamaya Çalışıyoruz