38,2850$% 0.05
43,3837€% -0.79
4.048,71%-2,64
6.737,00%-2,11
26.867,00%-2,12
3.288,97%-2,09
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,2850
EURO 43,3837
ALTIN 4.048,71
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan termik santral çalışanları ile maden çalışanlarına destek vererek, ”İşçilerimiz, sendika aksiyonlarında sonuna kadar haklılardır. Çünkü bu özelleştirme olursa Soma’da, Kahramanmaraş’ta, Türkiye’nin dört bir yanında daha önce yapılan özelleştirmelerden sonra oradaki insanların başına ne geldiyse Çayırhan’daki çalışanların başına da o gelecektir” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Ankara Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan termik santral personelleri ile maden emekçilerine destek verdi.
Bakırlıoğlu, Çayırhan’daki termik santral ve maden alanının uzun vakitten beri özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu belirterek yaşanan süreci şöyle anlattı:
”Bu özelleştirmeye maden alanında çalışan madenciler ve termik santralde çalışan işçiler başından beri sendikalarıyla birlikte karşı çıkmaktalar. Geçtiğimiz aylarda bir eylem başlatmışlardı ve daha sonra özelleştirmenin ötelenmesinden sonra aksiyonlarına son vermişlerdi. 4 Mart’ta özelleştirme yapılacak ve işçiler de aksiyonlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Burada hem maden çalışanları hem de termik santral çalışanları omuz omuza vermişler. ‘Madenler vatandır, enerji vatandır, satılmaz’ sloganlarıyla şu anda yürüyerek Ankara’ya doğru geliyorlar.”
”Soma Termik Santrali, Ege Linyit İşletmelerinden aldığı kömürün karşılığını 2023’ten beri ödemiyor”
Madenciler ve termik santral çalışanlarının neden özelleştirmeye karşı çıktıklarına değinen CHP’li Bakırlıoğlu, “Karşı çıkıyorlar çünkü özelleştirme olduktan sonra başlarına ne geleceğini gayet iyi biliyorlar. Soma’da ne yaşandıysa Çayırhan’da da aynı şeyler yaşanacak. Soma’da bilindiği gibi termik santral özelleştirilmişti. Özelleştirmeden sonra yıllardan beri kamudayken termik santral yapılmakta olan rutin bakımlar yapılmamaya başlandı. Hemen hemen hiçbir yatırım yapılmadı. Herhangi bir teknoloji yüklemesi yapılmadı. Özelleştirme esnasında şart koşulan baca gazı filtresi takılmadı. Soma Termik Santrali’nin kendi maden alanı yoktu. Maden alanı olmadığı için kömürü de Ege Linyit İşletmelerinde alıyor ve 2023 yılından beri de aldığı kömürün karşılığını ödemiyor” diye konuştu.
”TKİ’ye bağlı Ege Linyit İşletmelerini özelleştirmede alan Torku firmasının milyarlarca lira borcu olduğu söyleniyor” diyen Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:
“Ege Linyit İşletmelerinin, TKİ’nin milyarlarca lira alacağı var. Alacağını tahsil edememiş. Finansal sıkıntıya giriyor. Alacağın tahsil etmek yerine bankalardan kredi kullanıyor ve faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor. Şimdiye kadar hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyen bu firmaya milyarlarca liralık teşvik veriliyor. Bizden alınan vergilerle buraya milyarlarca lira para, kaynak aktarılıyor. Özelleştirme dediğimiz şey Türkiye’de budur. Şu anda Soma B termik santrali üretim durmuş durumda. Altı ünite var, altı üniteden sadece iki tanesi Soma’nın ısıtması için çalışıyor, elektrik üretimi yapmıyor. Bundan da Soma iktisadı epey zarar görmekte ve biz daha önce özelleştirilmiş olan termik santralin kamulaştırılması gerektiğini söylüyoruz. Burasının kamulaştırılması lazım.”
Çalışan ve kar eden bir termik santralin özelleştirilmesini “akıl tutulması” olarak nitelendiren Bakırlıoğlu, “İşçilerimiz, sendika hareketlerinde sonuna kadar haklılardır. Çünkü bu özelleştirme olursa Soma’da, Maraş’ta, Türkiye’nin dört bir yanında daha önce yapılan özelleştirmelerden sonra oradaki insanların başına ne geldiyse Çayırhan’daki çalışanların başına da o gelecektir” dedi.
”2024’te Hazine’den Elektrik Üretim A.Ş.’ye aktarılan görevlendirme bedeli tam 213 milyar lira”
Özelleştirmeler başlamadan önce Elektrik Üretim A.Ş.’nin üretimde devlet monopolü durumunda olduğunu hatırlatan Vehbi Bakarlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
”Daha sonra özelleştirmeye gidildi. Özel firmalardan elektrik alınmaya başlandı. Bize elektrik faturaları azalacak denmişti. Peki elektrik faturalarımız azaldı mı? Milyarlarca liralık sübvansiyona rağmen Türkiye şu anda OECD ülkeleri arasında en fazla enerji enflasyonunu yaşayan ülke durumunda. Elektrik Üretim A.Ş. dışarıdan piyasadan almış olduğu elektriği sadece faturalar daha fazla artmasın diye düşük fiyatla dağıtım firmalarına satmak durumunda kalıyor. 2024 yılında hazineden Elektrik Üretim A.Ş.’ye aktarılan görevlendirme bedeli tam 213 milyar lirayı bulmuş durumda. Türkiye’de ne yazık ki özelleştirmeler bu şekilde yapılıyor. Özelleştirmeden çok peşkeşe dönüşüyor. Bu ortamda da Çayırhan’daki çalışanlarımız davalarında haklıdır. Madenler vatandır, vatan satılmaz.”
Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami sinemasını anlattı |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN -TÜSİAD Başkanı Turan sordu: Kimin yüzü gülüyor? TIKLAYIN -Ankara’da toplu taşımaya zam; işte yeni tarife TIKLAYIN -İşe gitmek için her gün uçağa biniyor TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: İki uçak kuyruğu ve 8 Şubat günü Orta Doğu’da oyun değiştirici 24 saat TIKLAYIN – Eski THK Rektörü Ünsal Ban ile Taşkesenlioğlu arasındaki boşanma katılaştı: Ban, zina nedeniyle 22 milyon TL tazminat ödeyecek TIKLAYIN – CHP’li Başarır ile AKP’li Gökçek arasında gerginlik; “Babamın günahını çekmek zorunda değilim” TIKLAYIN – AKP’li Tayyar’dan “erken seçim” açıklaması: Cumhurbaşkanımız aday olmayacaksa yapılabilir |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adı İslamabad’daki Bir Yola Verilecek