34,6776$% 0.02
36,9050€% 0.33
2.936,59%0,02
4.930,00%0,02
19.721,00%0,03
2.635,77%-0,02
9.639,77%0,04
TBMM Genel Kurulu’nda, Köy Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifinin birinci maddesi kabul edildi. CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği düzenlemelerin yeniden teklife eklenmesine ilişkin; “Sandıkta kaybettiğiniz iktidara Cumhurbaşkanı yetkileri ve Meclis çoğunluğuyla el koyma anlayışı ne demokrasiye ne etiğe ne de hukuka sığar. Bu torba maddeyi yine Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Yine, yetki gasbını iptal ettireceğiz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, Köy Kanunu kapsamında evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyenlere ek süre verilmesi, alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın tahsis ettiği emlakın KDV dışına alınması ve imar hakkının aktarılması gibi düzenlemeleri de içeren Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Düzenlemeler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.
Görüşmelerde teklifin birinci bölümü üzerine söz alan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, teklifin yapı denetim firmalarına etkisi ve değişine belediyeler kanunuyla köy hayatında artan sorunlara ilişkin şunları söyledi:
“Türkiye’nin tarım, hayvancılıkla yoğrulmuş kadim köyleri tarih boyunca milletimizin temel üretim üniteleri olmuştur, hem kültürümüzü hem de iktisadımızı şekillendirmiştir ancak son yıllarda yaşanan yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin yarattığı sonuçlar köylerimizin karakterini ve fonksiyonunu önemli şekilde etkilemiştir. Büyükşehir Maddesi’yle başlayan süreçte köylerin mahallelere dönüştürülmesi bu köklü yapıyı derinden sarsmıştır.
“Merkezî bir sistem kurularak işler sırasıyla yapı denetim firmalarına dağıtılmalı”
Yapı denetim firmalarına her şehirde sayı sınırlaması getirilmek isteniyor. Bu konuda yapı denetim firmalarının sesini kimse duymuyor. Yapı denetim firmalarına verilecek işler tamamen müteahhitlerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu çok yanlış bir politika. Bunun yerine, yapı denetim firmalarının da istediği şey merkezî bir sistem kurarak işlerin sırasıyla firmalara dağıtılmasıdır, bu da hem daha adil hem de daha şeffaf olacaktır.
“Büyükşehir Yasası’nın kırsal mahallelere getirdiği yükler hafifletilmelidir”
Köylerin mahalleye dönüştürülmesi birçok yerde altyapı sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Belediyelerin genişleyen sorumluluk alanları, özellikle kırsal mahallelere hizmet götürmede önemli eksiklikler doğurmuştur. Yol yapımı, bakım ve onarım çalışmaları yetersiz kalmış, köylerdeki ulaşım sıkıntıları katlanarak artmıştır. Bunun yanı sıra, telefon şebekesi ve internet erişimindeki sıkıntılar da köylülerin çağdaş çağın imkânlarından faydalanmasını engellemektedir.
Birçok köyde elektrik ve su altyapısı yetersiz, kanalizasyon sistemleri ise hâlâ büyük bir eksikliktir. Bu durum köylerde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesini düşürmekte, genç nüfusun kentlere göçünü hızlandırmaktadır. Belediyelerin bütçeleri kırsal mahallelere hizmet götürmek için yeterli olmadığından köylerimiz daha da ihmal edilmektedir.
“Bu torba maddeyi yine Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz”
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Cumhurbaşkanı kararlarının değiştirilerek teklifin içeriğine eklendiğini belirten CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, yerel yönetimler üzerinde baskı kurulmak istendiğini söyledi. Bu maddeyi yeniden AYM’ye götüreceklerini belirten Torun’un açıklamaları şöyle:
“Dün akşam bir tebligat yapıldı: Bu, belediye şirketlerinin borcunun genel bütçe gelirlerinden kesilme kararı. Hangi akla hizmet etmek, anlamak mümkün değil. Tabi sizin belediyelerinizin işi kolay. Fonlardan alırlar, bakanlık bütçelerinden faydalanırlar, devletin bütün imkânlarını kullanırlar ama muhalefete gelince maalesef bunların hiçbiri yok. Yargı sopası başlarında durur, kayyum atanır, gelirleri budanır ve hizmet yapılamaz hâle getirilir. Çünkü 2024 yılında yerel seçimlerde büyük bir ders aldınız; ‘Acaba biz muhalefet belediyelerini nasıl başarısız gösteririz, onları nasıl itibarsızlaştırırız, onları halkın gözünde nasıl küçük düşürürüz’ bunların çabası içerisindesiniz. Ama inanın başaramayacaksınız, inanın başaramayacaksınız; ilk genel seçimde bu toplumsal muhalefet ve bu belediyelere yaptığınız azabın karşılığını da göreceksiniz.
Yasa teklifinde bir 9’uncu madde var, bunu Anayasa Mahkemesi iptal etmesine rağmen tekrar gene ısıtıp getirmişsiniz. Diyor ki: Bakanlığa bu alanların imar planlarının yapılması ve uygulamasıyla, yetkili yönetimlerce iki ay içerisinde ruhsatlandırma yapılmayan yerlerde resen ruhsat ve yapı denetime izin verme yetkisi. Yani bir başka deyişle, Cumhurbaşkanı nerenin imara açılacağına işaret edecek, Bakanlık gönüllerince buraları imara açacak; ortaya yetki karmaşası çıkar.
Ne oldu şimdi oradaki yerel idarenin iradesi, oradaki yerel inisiyatif, orada yaşayan insanların iradesi? Ne yaparsanız yapın, yeniden ‘ben bilirim, ben istediğimi yaparım’ anlayışı ama siz bunları yapın, inanıyorum ki bu madde yine Anayasa Mahkemesi’nden muhakkak geri dönecektir, iptal edilecektir.
11’inci hususta rüzgâr ve güneş enerji santralleri yapı kontrolü dışında bırakılıyor. Ya, hani kontrolü daima bizim üzerimizde tutuyorsunuz da kontrolü daima bizim belediyelerimize yapıyorsunuz da burada bu ‘yenilenebilir enerji’ ‘yeşil enerji’ denilen ve her birimizin de teşvik etmesi konusunda… Ya, bunun denetlenmesini niçin sanki sadece ve sadece kendi yetkinize alıyorsunuz ve jet hızıyla bunların önünü açıyorsunuz? Biz de istiyoruz yeşil enerji, biz de istiyoruz yenilenebilir enerji ama bunu yaparken hiç değilse belli kuralları, kuralları, belli disiplini olsun.
Sandıkta kaybettiğiniz iktidara Cumhurbaşkanı yetkileri ve Meclis çoğunluğuyla el koyma anlayışı ne demokrasiye ne etiğe ne de hukuka sığar. Biz, bu anlayışa ilk günden itibaren direndik, direniyoruz ve direneceğiz. Bu torba maddeyi yine Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Yine, yetki gasbını iptal ettireceğiz. Hayvan hakları konusunda, etki ajanlığı konusunda nasıl geri adım atmak zorunda kaldıysanız bu mevzuyu da bu hâliyle Meclis’ten geçirmemek için elimizden geleni yapacağız ve yerelin yönetimini merkeze gasbettirmeyeceğiz, vesayetini kabul etmeyeceğiz.”
Birinci kısmın görüşmelerinin tamamlanmasının ardından unsurların görüşülmesine geçildi. Teklifin birinci maddesi kabul edildi.
Teklifin ikinci hususunun görüşmeleri sırasında muhalefetin isteği üzerine yapılan iki yoklamada da toplantı kâfi sayısı bulunamadı ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, 28 Kasım (yarın) saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
“Doğal besine ulaşmanın bir yolu var!” |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – A’dan Z’ye zam: Ehliyet, pasaport ve yurt dışı çıkış harcı, MTV, trafik cezaları, araç muayene ve IMEI kayıt ücreti kaç TL oldu? TIKLAYIN – 17 yaşındaki genç kız, domuzlar tarafından parçalanarak öldürüldü TIKLAYIN – Piyasada sahte dolar krizi: Döviz ofisleri ile bankalar 50 ve 100 dolarlık banknotların alımlarını durdurdu TIKLAYIN – Son anketten çarpıcı sonuçlar: CHP, AKP’yi yeniden geçti TIKLAYIN – İslam Memiş’ten dolar uyarısı: Bozduramayabilirsiniz TIKLAYIN – Konya’da dehşet: Üniversiteli genç kıza sabaha kadar işkence yaptı, hatasını kabul etmesine rağmen serbest bırakıldı |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ak Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça Görevinden İstifa Etti