34,4122$% 0.22
36,3051€% 0.17
2.842,52%0,30
4.841,00%0,33
19.362,00%0,32
2.567,63%0,01
9.420,42%1,29
Çin Ticaret Bakanlığı, Ulusal Sağlık Komisyonu ve Ulusal Sağlık Ürünleri Yönetimi tarafından duyurulan yeni düzenlemeye göre, yabancı yatırımcılar, Pekin, Tiencin, Şanghay, Nancing, Sucou, Fucou, Guangcou, Şıncın kentleri ile Haynan eyaletinde hastane işletmelerine izin verilecek.
Yabancı yatırımcılar, ayrıca, Pekin ve Şangay kentleri ile Guangdong ve Haynan eyaletlerinde biyoteknoloji sektöründe faaliyet gösterebilecek, insan kök hücresi ve gen teşhis teknolojilerinde araştırma ve uygulama yapabilecek, ulusal seviyede geçerli seri üretim ve pazar lisanslarına başvurabilecek.
İmalat sektöründeki tüm kısıtlamalar da kaldırıldı
Çin Ticaret Bakanlığı ile Ulusal Kalkınma ve Islahat Kurulu, yabancı sermaye yatırımlarının yasaklandığı dalları içeren ‘negatif liste’nin güncellenmiş halini yayımlarken, en son 2021 yılında güncellenen negatif listenin yeni halinde imalat alanındaki tüm kesimlerde yabancı yatırıma yönelik kısıtlamalar kaldırıldı.
Yeni listede kısıtlama uygulanan sektör sayısı 31’den 29’a düşürüldü.
İmalat sektörü dışında, Pekin, Şanghay, Şıncın ve Haynan’daki serbest ticaret pilot bölgelerinde bulut bilişim, internet veri merkezleri, içerik iletim ağları ve internet servis sağlayıcıları gibi katma değerli telekomünikasyon hizmetlerinde yabancı sermaye kısıtlamaları kaldırıldı.
Yabancı yatırımlarda düşüş huzursuz ediyor
Hükümetin imalatın yanında sağlık, biyoteknoloji ve veri hizmetleri gibi kesimleri dışa açma adımı, doğrudan yabancı yatırımlardaki düşüşe karşı yatırımcı inancını yeniden kazanmaya yönelik bir hamle olarak bedellendiriliyor.
COVID-19 sonrası kırılganlığın sürdüğü Çin ekonomisinde, ABD’nin bazı kesimlerdeki yatırım kısıtlamaları ve Avrupa ülkelerinin ekonomik bağımlılığa bağlı riskleri giderme yaklaşımı nedeniyle yabancı yatırımlar ivme kaybediyor.
Çin’e gelen doğrudan yabancı yatırımlarda 2023’te yaşanan düşüş, 2024’ün 7 ayında da sürdü. Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre yabancı yatırımlar, Ocak-Temmuz 2024 döneminde 539.5 milyar yuan (76.1 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Yatırımlar, 7 ayda geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 30 azaldı.
Çin Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk yarısında yeni kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı yıllık bazda yüzde 14.2 artışla 26 bin 870’e ulaştı.
Ocak-haziran döneminde, imalat sektöründe fiilen kullanılan yabancı sermaye miktarı geçen yılın aynı dönemine göre 2.4 puan yükselerek 141 milyar 860 milyon yuana çıktı.
Almanya ve Singapur ise Çin’e yönelik yatırımlarının sırasıyla yüzde 18.1 ve yüzde 10.5 hissesiyle ilk sıralarda yer aldı.
Aynı zamanda Çin Gümrükler Genel Yönetimi (GACC) tarafından açıklanan datalarda, bu yılın ilk 6 ayında ülkedeki mal ticaretinin ihracat ve ithalat hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.1 oranında artarak 21.17 trilyon yuanla (yaklaşık 2.98 trilyon dolar) rekor düzeye yükseldiği kaydedilmişti.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Zamlı Fiyat Duyuruldu: Çay Fiyatı Arttı