38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
T24 Bilim Teknoloji
Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak ‘Homo juluensi’ ismini verdikleri yeni bir arkaik insan çeşidi keşfedildiğini açıklandı. Ancak, ‘Homo juluensis’ şimdi tüm bilim dünyasında kabul görmüş değil.
Bilim insanları, Çin’in kuzeyindeki Xujiayao ve Xuchang bölgelerinde bulunan fosillere dayanarak Homo juluensis ismini verdikleri yeni bir insan çeşidini tanımladı.
2023 yılında Hawaii Üniversitesi’nden Christopher Bae ve Çin Bilimler Akademisi’nden Xiujie Wu, Xujiayao’da bulunan hominin fosillerini inceledi ve bu bireylerin Homo juluensis olarak isimlendirilmesini istedi.
Bu fosiller, çağdaş insanlara, Denisovalılara ve Neandertallere özgü özellikler taşıyan büyük kafataslarıyla dikkat çekiyor. Bu keşif, insan evrimine dair mevcut bilgimizi derinleştirirken, Orta Pleistosen dönemi yaklaşık 300 bin ila 50 bin yıl önce hominin çeşitliliğini daha iyi tanımlamaya olanak sağlıyor.
Homo Juluensis şimdi tüm bilim dünyasında kabul görmüş değil. Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Chris Stringer, bu çeşidin Homo longi ile örtüşebileceğini belirtirken, Wisconsin Üniversitesi’nden paleoantropolog John Hawks, bu isimlendirmenin fosil kayıtlarını daha iyi sınıflandırmaya yardımcı olacağını savunuyor. Xiujie Wu ise bu yeni tür isimlendirmesinin Asya’daki fosil kayıtlarını netleştirdiğini ve bilimsel bağlantısı kolaylaştırdığını ifade ediyor.
Homo juluensi’nin özellikleri
Bu tür, yaklaşık 220 bin ila 100 bin yıl önce yaşamış ve büyük beyin hacmi ile kalın kemik yapılarıyla öne çıkıyor. Xujiayao’da yapılan hafriyatlarda 10 bireye ait fosiller ile 10 binden fazla taş alet bulundu. Fosillerin özellikleri, bu popülasyonun farklı hominin cinsleri arasında genetik alışveriş sonucu ortaya çıktığını ve Asya’daki insan evriminde hibridizasyonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Homo sapiens yaklaşık 300 bin yıl önce evrimleşti ve Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya yayıldı. Ancak çağdaş insandan önceki hominin tiplerinin evrimi hala gizemini koruyor. Özellikle 700 bin ila 300 bin yıl önce var olan hominin tiplerinin sınıflandırılması konusunda tartışmalar devam ediyor. Bu tartışmalar, bilim dünyasında ‘Orta’daki Karmaşa (The Muddle in the Middle)’ olarak isimlendiriliyor. (DHA)
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi? |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Umut Ozan Darıcı | TFF Başkanı’nın tehditlerine tutunacak kadar düştünüz mü? TIKLAYIN – Kürtçe ders seçen öğrenci sayısı 35 bine çıktı: “Anadilde eğitime talep var ama engel çok, MEB ideolojik değil pedagojik yaklaşmalı” TIKLAYIN – Bursa Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde işkence iddiası: “Ters kelepçeli şekilde tekmelendik, küfürler edildi’’ TIKLAYIN – Sinemada bugün: 11 film vizyona girdi TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Kimyasal savaşa kurban gidiyoruz! TIKLAYIN – Ünlü fenomenden vasiyet dansı: 85 yaşındaki sevgilisinin hastane odasında dans etti TIKLAYIN – Bakanlık ifşa etmeye devam ediyor: Zeytinyağına tohum yağı karıştırmışlar! TIKLAYIN – Rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Prof. Dr. İlber Ortaylı: Nazar mı değdi nedir, taburcu olacak durumdayım |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Aspower’ın Yerli Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Avrupa’da İlk İhracatını Gerçekleştirdi