32,5627$% 0.14
35,2676€% 0.44
2.469,32%0,26
4.014,00%-0,12
16.074,00%-0,13
2.358,93%0,14
10.761,14%0,74
Son vakitlerde Çin’den gelen haberler epey heyecan verici. Araştırmacılar, yapay insan beynine sahip robotlar geliştirme konusunda önemli adımlar atıyor. Tianjin Üniversitesi ve Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki ekipler, laboratuvarda yetiştirilmiş bir beyin organoidini sinirsel arayüz çipi ile birleştirerek robotlara pürüzlerden kaçınmayı ve objeleri kavramayı öğretebilen bir teknoloji geliştirdi. Bu sistem, Elon Musk’ın Neuralink şirketi sayesinde son yıllarda büyük ilgi gören BCI (beyin-bilgisayar arayüzü) teknolojisine dayanıyor.
Dünyada gibisi yok
Araştırmacılara göre, geliştirilen yeni teknoloji, dünyanın ilk “açık kaynaklı çip üzeri beyin kullanan akıllı karmaşık bilgi etkileşim sistemi” olma özelliğine sahip. Araştırmacılar, sentetik-organik beyin hücrelerinin robotun nöral arayüzüne bağlanarak nöral doku ve robotun sistemleri arasında iletişim sağlayabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, bu teknolojiye sahip bir robotun gelecekte nasıl görüneceğini üstteki bilgisayar görselleriyle açıklıyor. Çinli araştırmacıların bulguları sadece robotlara insan gibisi beyin yapılarının eklenmesini önermiyor, aynı zamanda organoidlerin nakil yoluyla insan beynini onarmak için kullanılabileceğini söylüyor.
Hastalıklar tedavi edilebilir
Bilim insanları, bu çeşit nakiller ile beyin hastalıkları dahil olmak üzere felç geçiren hastaları tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtiyor. Yapay insan beynine sahip robotlar, birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip. Bu teknolojinin geliştirilmesi heyecan verici olsa da etik ve sosyal açıdan dikkatli bir şekilde kıymetlendirilmesi gerekiyor.
Oppo, Türkiye’de Yüksek Teknolojili Üretim Kapasitesini Artırıyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.