38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Bilgisayarınız kapalıyken bile çeşitli bilgileri nasıl depoladığını hiç düşündünüz mü? Cevap küçük ama çok önemli bir bileşende yatıyor: CMOS pili. BIOS pili olarak da bilinen CMOS pili, çok basit gibi görünse de hayli önemli bir bileşen.
CMOS, bilgisayar anakartındaki BIOS ayarlarını depolayan küçük belleği tanımlamak için kullanılan bir terim. Bugün kılavuzumuzda CMOS pilinin ne olduğunu, fonksiyonunu ve değişim sürecini anlatmaya çalışacağız.
CMOS, Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı İletken anlamına gelen Complementary Metal Oxide Semiconductor sözlerinin kısaltması. Önce birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım. CMOS çipi, anakartınızdaki CMOS pilinden çok farklıdır.
CMOS, mantıksal süreçler için kullanılan MOSFET tipi bir teknolojidir. Basit bir tabirle, düşük statik güç tüketimine sahip çipler yapmak için kullanılır. Bu çip, önemli BIOS yapılandırmalarınızı epeyce verimli bir şekilde depolar, RTC’ye (Gerçek Zamanlı Saat) güç verir ve diğer birçok önemli ayarı meblağ.
Son on yıldır CMOS yongası, anakartlardaki ICH / Güney Köprüsü yongasının bir parçası olarak entegre edilmiştir. Madeni para formundaki obje ise CMOS pili, yani bir lityum madeni para hücresidir. Üstte bahsedilen çipe/belleğe güç veren şey budur. BIOS/UEFI tercihlerinin depolanması uçucu olmadığı için yerel diske yüklenebilirken, saat ve tarihi kontrol altında tutmak için bir pil gereklidir.
Günümüzde, BIOS EEPROM’da (Flash Bellek) saklanabildiğinden ve RTC internet destekli bir tahlille değiştirilebildiğinden teorik olarak CMOS pillere ihtiyacımız yoktur.
CMOS pil ve CMOS çip/bellek tabirleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılır, ancak ikisi arasındaki farkı bilmemiz gerekiyor.
CPU’nuz bilgisayarınızın beynidir, tüm karmaşık hesaplamaları yapan ünitedir ve bilgisayarınızın performansını belirleyen temel faktörlerdendir. İşlemci, tüm giriş/çıkışların bağlı olduğu bir anakarta bağlıdır. Giriş için bir klavye/fare kullanırsınız, görüntü çıkışını monitör verir.
BIOS tüm bu donanım aygıtları arasındaki alakayı kurar. Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS’unuz bağlı olan donanımı tanımlar ve yapılandırır. Biri SATA oburu M.2 olmak üzere 2 SSD’niz varsa ve herhangi bir nedenle SATA’nın birincil olmasını istiyorsanız, BIOS tüm işlemleri yapacaktır. BIOS veya UEFI, işletim sistemi olmasa bile kullanıma hazır olan bir yazılımdır.
Diyelim ki bu tercihleri kaydetmek istiyorsunuz. Kim bilgisayar her açıldığında tekrar tekrar hız aşırtma yapmak ya da önyükleme aygıtı önceliğini değiştirmek ister ki? İşte bu noktada CMOS bellek/çip devreye girmekte. Tıpkı oyunlarınızı saklamak için bir sabit diske ihtiyaç duyduğunuz gibi, BIOS’unuz da tüm ayarları ve yapılandırmaları saklamak için CMOS belleğe ihtiyaç duyar.
CMOS pili, bilgisayarın anakartında bulunan küçük, madeni para şeklinde bir pildir. CMOS belleğinde tarih, saat ve donanım ayarları gibi önemli sistem bilgilerini depolayan CMOS çipine güç sağlar. Kullanıma bağlı olarak 2 ila 10 yıl arasında dayanır. Bilgisayar kapalıyken BIOS ayarlarını korumak için gereklidir. Ayrıca hem masaüstü bilgisayarlarda hem de dizüstü bilgisayarlarda bulunduğunu belirtelim.
CMOS Pilinin Rolü
Bilgisayarınızı ilk kez topladıysanız ve açtıysanız CMOS boştur. BIOS, CPU frekansınız (varsa overclock), bellek suratları (XMP, EXPO), bellek gecikmesi, hangi ayarları açık/kapalı tutmayı tercih ettiğiniz vb. gibi bilgisayarınızla ilgili bilgileri toplamaya başlar. Bu verileri CMOS belleğine kaydeder.
Bilgisayarınızı bir sonraki açışınızda, tüm bu veriler CMOS belleğinde saklanan bilgilerle karşılaştırılır. Herhangi bir donanım kesimini değiştirirseniz veya bir ayarı değiştirirseniz, bu bilgiler de hemen CMOS belleğe kaydedilir.
BIOS’unuzu sıfırlamak isterseniz CMOS pilini çıkarabilirsiniz. Bu durumda tüm tercihleriniz ve ayarlarınız kaybolacak, BIOS varsayılan ayarlarına geri dönecek. En değerlisi, CMOS pili bilgisayarınızdaki RTC’yi (Gerçek Zamanlı Saat) korumak için çok kıymetlidir. Bu, bilgisayarınız kapalıyken bile vaktin düzgün bir şekilde izlenmesini sağlar. Özetle BIOS pili:
Tüm pillerin sınırlı bir ömrü olduğundan, CMOS pilinizi eninde sonunda değiştirmeniz gerekecek. CMOS pilleri kullanıma bağlı olarak 2 ile 10 yıl arasında dayanır. Öte yandan, bir kez zayıflamaya başladıklarında farklı farklı sorunlar görmeye başlayabilirsiniz. Bir süre sonra CMOS piliniz CMOS belleğe yeterli voltaj sağlayamazsa aşağıdaki sorunlar baş gösterebilir:
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, CMOS pilinizi kontrol etmenizde yarar var.
Çok basit, yine de kısaca özet geçelim. En zor kısım pilin yerini bulmak. Sonrasında tek yapmanız gereken pili çıkarıp tekrar takmak. CMOS pilleri epeyce ucuz ve değiştirilmesi kolay.
PC kullanıcıları, birçok farklı nedenden dolayı BIOS’u sıfırlamak isteyebilir. Bazı zamanlar sistemsel problemleri düzeltmek için tüm ayarları fabrika varsayılanlarına döndürmek size ilaç gibi gelebilir. Peki nasıl yapılır bu?
BIOS’unuzu birkaç farklı yöntemle sıfırlayabilirsiniz, ancak hepsinin etkisi birebirdir. Resetlediğinizde EXPO ve XMP profilleri, overclock ayarları, fan ayarları ve saat/tarih dahil olmak üzere BIOS üzerinde görebileceğiniz tüm her şey ilk haline döner.
Sıfırlama metotlarına dair kapsamlı makalemizi ziyaret edebilirsiniz. Biz burada en basit iki yöntemi ele alacağız.
CMOS Pilini Çıkararak BIOS Sıfırlama
CMOS pili, bilgisayarınızın anakartında bulunan ve sistem kapatıldığında BIOS’a güç veren küçük bir pil. Böylelikle ana güç kaynağı olmadan veriler korunabiliyor. Pili çıkarıp yeniden takarak BIOS’u sıfırlayabilirsiniz:
BIOS Arayüzü Üzerinden Sıfırlama
Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar farklı BIOS tipine ve arayüzüne sahip olabilir. Ancak hepsi üç aşağı beş yukarı birebirdir, birbirine benzer tabirler kullanılır. BIOS’a giriş yaptıktan sonra BIOS Reset (BIOS Sıfırlama), Fabrika Varsayılanları (Factory Defaults), Varsayılan BIOS (Default BIOS), Load UEFI Defauts (UEFI Varsayılanlarını Yükle) ve Load Optimized Defaults (Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle) gibi tabirlerden kesinlikle birini görürsünüz. Konulan isim farklı olsa da hepsi nin fonksiyonu birebirdir.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İos 18.4 Yolda: İşte İphone’lara Gelecek Yeni Özellikler