34,4939$% 0.08
36,2655€% -0.24
2.957,45%0,77
5.041,00%0,27
20.101,00%-0,02
2.670,69%0,83
9.367,77%3,72
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, “Çin, en fazla coğrafik işarete sahip ülke dünyada ama Türkiye olarak biz ikinci sırada yer alıyoruz.” dedi.
AA’nın haberine göre, Trabzon kuymağının, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) başvurusu sonucu 2 Ekim’de coğrafik işaret tescil belgesi alması dolayısıyla kentteki bir restoranda program düzenlendi.
Vali Aziz Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, kuymağın yüzyıllardır yapıldığını belirterek, ürünün coğrafik işaretle tescillenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de Trabzon’un gastronomi alanında son yıllarda öne çıktığını, yöresel eserlerinin coğrafik işaret tescil belgesi aldığını ifade ederek, “13’üncüsü de Trabzon kuymağımız. Bu ürünün bu kente aidiyetini tescilliyoruz. Kuymak başka yerlerde de var, telkari başka yerlerde de var, hasır başka yerlerde de var ama bunun merkezi coğrafik işaret, öncelikle bunun sicili Trabzon diyoruz. Öncelikle onu teminat altına alıyoruz, bu çok değerli markalaşma yolunda.” diye konuştu.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Yöneticisi Prof. Dr. Habip Asan ise Türkiye’de coğrafik işaret tesciliyle ilgili çok büyük aralık katedildiğini vurgulayarak, “1200’ün üzerinde tescil, Avrupa kurulunda 28 tescil ve bugün burada yapılan Trabzon kuymağıyla ilgili doküman töreni son derece önemli.” dedi.
Ürünün tescillendikten sonra işin bitmediğine işaret eden Asan, şunları söyledi:
“Tescilden sonra bölgeye, ile, ülkemize daha fazla ekonomik katkı sağlanması için çeşitli projeler geliştirmek çok önemli. Trabzon’da başlattığımız projeye ilave olarak bir de coğrafik işaretin tanıtımıyla ilgili bir proje başlattık. Önümüzdeki aylarda bu projeye aktif olarak başlıyoruz. Avrupa Komitesi’nde tescil yapmak önemli, 28 tane şu anda tescil oldu. Şimdi burada yapılan benzer aktiflikleri Avrupa kentlerinde yapmak önemli. Türkiye’nin, Türkiye’den dışarı çıkarak bu tür aktiflikleri Avrupa başşehirlerinde yapması gerekiyor.”
‘AVRUPA’DA EN FAZLA COĞRAFİK TESCİLE SAHİP ÜLKEYİZ’
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak da Trabzon telkarisi ve hasırı, Çarşıbaşı keşanı, Akçaabat köftesi, Trabzon kazaziyesi, Hamsiköy sütlacı, Sürmene bıçağı, Vakfıkebir ekmeği, Tonya tereyağı, Sürmene pidesi, Yomra elması, Vakfıkebir kürek peyniri, Arsin Foşa fındığı ve Trabzon kuymağıyla kentin coğrafik işaret tescilli 13 ürünü olduğunu aktardı.
Tonya tereyağı için AB başvurusu olduğunu belirten Durak, bununla ilgili süreci de takip edeceklerini kaydetti.
Durak, zenginlikleri tescil altına almanın önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Çin, en fazla coğrafik işarete sahip ülke dünyada ama Türkiye olarak biz ikinci sırada yer alıyoruz. Avrupa’da en fazla coğrafik tescile sahip ülkeyiz. Natürel bunların ülkemizdeki tescili yeterli değil, AB tescil süreçlerinde de her geçen gün sayılarımız artıyor. Dün Manisa mesir macunu da tescil oldu, 28 tescilimiz oldu AB’de. Yıl sonuna doğru bir tescil haberi daha bekliyoruz. Zenginliklerimizi dünyada da marka haline getirme çalışmalarımız devam edecek.”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Arsin Foşa fındığı, Sürmene bıçağı ve telkariyi Avrupa’da tescil ettirmek için çalışma yaptıklarını anlattı.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Durak, Trabzon kuymağı için coğrafik işaret tescil belgesini Vali Yıldırım’a teslim etti.
Programda şefler tarafından üretim aşamaları anlatılarak yapılan Trabzon kuymağı, katılımcılara ikram edildi.
(ANADOLU AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
TL’nin Reel Değeri 43 Ayın En Yüksek Seviyesinde