34,6030$% 0.68
36,4520€% 0.48
2.850,79%0,59
4.852,00%0,68
19.410,00%0,66
2.566,02%-0,05
9.420,42%1,29
Son araştırmalar, D vitamininin özellikle erken ömürde sağlıklı bir bağışıklık sisteminin gelişiminde oynadığı kritik rolü vurguluyor.
McGill Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, D vitamini eksikliğinin vücudunyaşlanmasını nasıl hızlandırabileceğini ve potansiyel bağışıklık işlev bozukluğuna yol açabileceğini öne sürüyor.
Bu çığır açan keşif, bağışıklık sistemi dengesini müdafaada ve otoimmün sıkıntıları önlemede uygun beslenmenin kıymetini vurguluyor.
D vitamini eksikliği, kanser, kardiyovasküler hastalık, diyabet, otoimmün hastalıklar ve depresyon dahil olmak üzere birçok sağlık durumuyla ilişkilendiriliyor. D vitamini eksikliğinin ana nedeni yeterli güneş ışığına maruz kalmamaktır. Diğer faktörler arasında vaktinizin birçoklarını kapalı alanlarda geçirmek, güneş kremi kullanmak ve obezite yer alır.
D VİTAMİNİ VÜCUT İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Kemik sağlığı: D vitamini bedeninizin güçlü kemiklerin temel bir bileşeni olan kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D vitamini ve kalsiyum, kemikleri zayıflatan ve kırılma mümkünlüğünü artıran bir hastalık olan osteoporozu önlemek için birlikte çalışır. Bu nedenle D vitaminine ‘güneş vitamini’ denir.
Kas ve sinir işlevi: D vitamini kasların hareket etmesine ve hudutların beyin ile vücut arasında mesaj taşımasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemi: D vitamini bağışıklık sisteminizin virüs ve bakterilerle savaşmasına yardımcı olur.
Beyin sağlığı: D vitamini yaşlanan bir beynin sıhhatinde önemli bir rol oynayabilir. İltihap ve ağrı: D vitamini, bedenin iltihaplanmaya ve ağrıya nasıl tepki verdiğini etkiler.
Tansiyon: D vitamini eksikliği hipertansiyon veya yüksek tansiyonla temaslıdır. D3 vitamini hipertansiyonu ve D vitamini eksikliği olan bireylerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
EN GÜÇLÜ D VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Güneş ışığı: Vücut güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretebilir. Ancak üretilen D vitamini miktarı cilt rengi, günün saati ve bulut örtüsü gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Çok fazla güneşe maruz kalmak cilt kanserine de yol açabilir, bu nedenle güneş kremi kullanmadan güneşte birkaç dakikadan fazla zaman geçirmeniz önerilmez.
Diyet: D vitamini içeren bazı yiyecekler arasında somon veya hafif konserve ton balığı, uskumru gibi balıklar bulunur ve en iyi D vitamini kaynakları ortasındadır. Mantarlar UV ışığına maruz kaldığında büyük miktarda D vitamini içerebilir. Yumurta sarısı yaklaşık 20 IU D vitamini içerir. Süt, yoğurt, tahıl ve bazı %100 meyve suları da D vitamini ile güçlendirilmiş eserlerdir. Yoğurt üreticileri genellikle eserlerine D vitamini ekler. 8 onsluk bir porsiyon genellikle 3 mcg D vitamini içerir.
Takviyeler: Güneşin gereğince güçlü olmadığı sonbahar ve kış aylarında, insanların D vitamini desteği alması gerekebilir. D vitamini destekleri, kemik sağlığı için önemli olan yeterli D vitamini aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olmanın iyi bir yolu olabilir. İki ana D vitamini desteği çeşidi D2 vitamini (ergokalsiferol) ve D3 vitaminidir (kolekalsiferol). D vitamini desteklerini yiyecekle veya yiyeceksiz alabilir ve tam miktarı bir defada alabilirsiniz. Ancak çok fazla D vitamini almak zararlı olabilir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?
D vitamini eksikliği, sınırlı güneş ışığına maruz kalma, koyu deri ve D vitamini desteği olmadan uzun süreli emzirme gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteoporoz gibi sorunlara yol açabilir. Çok fazla D vitamini, D vitamini toksisitesi olarak da bilinir, zararlı olabilir. Toksisite belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, kabızlık, halsizlik ve kilo kaybı bulunur.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARI TETİKLER
Bilim insanları yakın zamanda yaşamın erken periyotlarında eksikliğin bedenin bağışıklık sisteminde sorunlara neden olabileceği konusunda bazı önemli keşiflerde bulundu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, D vitamini eksikliğinin bazı hastalıklara zemin hazırlayabileceğini söylüyor.
Çocukluk döneminde D vitamini eksikliği timüsün daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir ve bu da daha az etkili bir bağışıklık sistemine yol açabilir. Bu, Tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalık riskini artırabilir.
D vitamini bağışıklık sistemini düzenlemeye ve bağışıklık toleransını artırmaya yardımcı olur. Düşük D vitamini düzeyleri, romatoid artrit, lupus, multipl skleroz ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
D vitamini reseptörü (VDR) geninin bazı polimorfizmleri otoimmün hastalıklara yatkınlık yaratabilir.
Kelebek hastalığı olan kişiler, D vitamini eksikliğine yol açabilen cilt döküntülerini ve hastalık alevlenmelerini önlemek için güneşe maruz kalmaktan kaçınabilir.
Kortikosteroidler gibi lupus tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar düşük D vitamini düzeylerine yol açabilir.
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Magnezyumla Birlikte Alınmaması Gereken 3 Vitamin: Yararını Sıfırlıyor