38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
24.826,00%-0,36
3.038,10%-2,43
9.379,83%-1,10
DOLAR 38,1137
EURO 42,0543
ALTIN 3.709,46
BİST 100 9.379,83
İmsak 02:00
ABD sosyal medyasında geçen ay popülerleşen “sleepmaxxing” (uykumaksimumlama) trendi, kusursuz bir uyku için çeşitli sistemler öneriyor.
Bunlar ağızlarını bantlamaktan kivi yemeye kadar geniş bir skalada değişiyor.
Peki iyi bir uyku arayışı biraz ileri gitmiş olabilir mi?
Bu görüntülerdeki formüllerin birden fazla zararsız olsa da, hepsi bilimsel delillerle desteklenmiyor ve kimilerininse faydadan çok zararı olabilir.
BBC uyku uzmanları ve hekimlerle konuşup hangi yolların işe yaradığını araştırdı.
Magnezyum uykuya yardımcı olur mu?
En popüler tavsiyelerden biri magnezyum.
Viral olan “uykulu kız alkolsüz kokteyli” isimli vişne suyu ve soda karışımının içine de atılıyor.
Bu kokteyl geçen yıl sosyal medyada popülerleşmişti.
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden uyku yitimi üzerine doktora yapmış uyku uzmanı Dr. Lindsay Browning “Magnezyum desteklerinin uykuya yardımcı olduğuna dair bazı deliller var ancak bunlar sırf magnezyum eksikliği olan kişiler için geçerli” diyor.
BBC’ye konuşan Dr. Browning, aşırı magnezyum alımının ise bağırsak sorunlarına yol açabileceği veya ilaçlarla etkileşime girebileceği uyarısında bulunuyor:
“Bu alkolsüz kokteyllerdeki magnezyum miktarı bazen çok fazla olabiliyor.
“Bu ishale yol açabilir – ki bu da uyumanıza yardımcı olacak bir durum değildir!”
Dr. Browning onun yerine ılık süt veya vişne suyu içmeyi tavsiye ediyor. Bu iki içecekte de uykuya yardımcı olan doğal melatonin var.
Ağız bantlama: Tehlikeli bir trend mi?
TikTok’taki en tartışmalı tekniklerden biri de ağız bantlama.
Bunu yapanlar, dudakların üstüne yapıştırılan bir bantla uykuda burundan nefes almayı hedefliyor.
Londra’dan sağlık koçu Lisa Dee ve New York’ta yaşayan içerik üreticisi Devon Kelley, bunun uyku öncesi rutinlerinin bir parçası olduğunu söylüyor.
Deneyimlerini binlerce takipçisiyle paylaşan Kelley “Dişlerimi sıktığım için yıllarca çene ağrısı çektikten sonra geceleri ağzımı bantlamaya başladım. Bana inanılmaz yardımcı oldu, beş yıldır neredeyse hiç ağrı çekmiyorum” diyor.
Health Happy ADHD (Sağlıklı Mutlu DEHB) kitabının yazarı Dee ise dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu semptomlarının bu yöntemle azaldığını söylüyor:
“Daha kolay odaklanıyor, daha az bunalmış hissediyorum.”
Fakat BBC’ye konuşan bazı uzmanların çekinceleri var.
Dr. Browning “Bu çok tehlikeli olma potansiyeline sahip. Gece nefes almakta zorlanırken ağzınız da kapalıysa tam bir nefes alamazsınız ve bu kalbinizi yorabilir, hatta kalp krizi geçirmenize bile yol açabilir” diyor.
Geceler nefes alması apansız duran uyku apnesi hastalarının pek birden fazla bunun farkında değil. Ağızlarını bantlamak onlar için daha da tehlikeli olabilir.
Dahası, bandın kendisi de ağızda alerji veya tahrişe yol açabilir.
Doktorasında davranışsal uyku tıbbı alanına odaklanan Dr. Carleara Weiss de “Daha iyi uyumak için gece ağzınızı bantlamanız gerektiğine dair hiçbir bilimsel veri yok” diyor ve bir şey sadece TikTok’ta trend oldu diye onu denememek gerektiğini hatırlatıyor.
Burun bantları
Burun bantları, burun kanallarını genişleterek daha rahat nefes aldırmak için tasarlanmış birer aparat. Bazı sosyal medya kullanıcıları, bunları horlamaya karşı tavsiye ediyor.
Burun tıkanıklığı nedeniyle nefes almakta zorlanan kişiler burun bantlarından yarar görebilir.
Fakat Dr. Browning, çoğu kişinin uyku sıkıntılarının gerisinde tasa, stres veya uyku öncesi gereğince rahatlamama olduğunu söylüyor.
Örneğin 2022’de Florida Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, korkulu veya depresif kişilerin uyku yitimi yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.
Dr. Browning “Burun bantları bu sıkıntıları çözmeyecektir” diyor.
Dr. Weiss ise burun bantlarının uyku kalitesini artırdığı veya horlamayı azalttığı yönünde yeterli kanıt bulunmadığını söylüyor.
Horlamanın uyku apnesi veya geniz eti büyümesinden kaynaklanabileceğini de ekliyor:
“Teşhis konmamış bir uyku bozukluğu her zaman risktir. Bu durumda bir uyku uzmanına görünmeniz gerekir.”
Uykudan önce iki kivi
TikTok’ta kivi yemenin uykuya iyi geldiğini söyleyen çok sayıda video var.
Tayvan’daki Taipei Tıp Üniversitesi’nde yapılan küçük çaplı bir araştırma, haftada dört gece yatmadan bir saat önce iki kivi yiyen insanların uyku kalitelerinin daha iyi olduğu ve daha kolay uykuya geçtikleri tespit edildi.
Kivilerde antioksidanlar ve serotonin bulunuyor. Serotonin insanın duygu durumunu ve uykusunu etkileyen bir kimyasal. Ve araştırmaya göre kivinin uykuya iyi gelmesinin ardındaki neden de bu olabilir.
Fakat Dr. Browning, kivi ile uyku arasındaki ilişki üzerine daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Soğuk bir odada yatmak
İçerik üreticileri tarafından sıklıkla paylaşılan bu uyku taktiği bilim tarafından da destekleniyor.
Uykuya dalarken vücut ısımız yaklaşık bir derece düşer ve böylece bedenimize melatonin salgılama sinyali verilir. Melatonin ise uykumuzu düzenler.
Odamız çok sıcaksa vücut ısımız gerektiği gibi düşemeyebilir.
Her ne kadar soğuk bir odada uyumak faydalı olsa da aşırı soğuk bir odada uyumak verimsiz, hatta tehlikeli olabilir.
Dr. Browning, aşırı soğukta uyunmaya çalışılması durumunda, bunun verdiği rahatsızlık hissinin uykuyu da bölebileceğini söylüyor:
“Önemli olan optimal ısıyı bulmak. En iyi uyku için bu da 18 derece civarında.”
Melatonin almak
Melatonin destekleri, özellikle de parlak renkli ayıcık şeklinde olanlar sosyal medyada çok popüler.
Bunlar, vücutlarımıza uykuya geçme sinyali vermek için doğal bir şekilde ürettiğimiz melatonin hormonunu içeriyor.
Pek çok ülkede reçetesiz satılan bu haplar, uzun saatler uçup farklı bir saat dilimine inildiğinde oluşan uyku düzensizliğiyle başa çıkmak için de kullanılıyor.
Dr. Browning bu hapları almanın kolay bir çözüm sunduğunu ama uyku probleminin altındaki nedeni güzelleştirmediğini söylüyor:
“Dünyanın öbür ucuna uçmadıysanız ve vücut saatiniz doğru saat dilimindeyse, bedeninizin uyku saatinden önce aslında melatonin üretiyor olması lazım.”
Dahası, yüksek dozda veya uzun süre melatonin almanın sonraki gün uyuşukluk, hormonları etkileme ve diğer ilaçlarla etkileşime girme gibi riskleri bulunuyor.
Uyumadan önce ekran müddetini kısıtlamak
Uykuyu geliştirmek için verilen en popüler tavsiyelerden biri, ekranların yaydığı mavi ışık melatonin üretimini engelleyebildiği için, uyumadan önceki ekran müddetini kısıtlamak.
Ancak son periyotta yapılan araştırmalar, bu tür ışığın daha önce düşünüldüğü kadar zararlı olmadığını gösteriyor. Özellikle aygıtlardaki parlaklık ayarı akşamları kısılırsa.
Dr. Browning “Uyumadan önce ekrana bakmayı tamamen engellemenin uykuyu geliştirmek için büyülü bir çözüm olarak sunulması fikri sorgulanıyor” diyor.
Browning, 2024’te İsveç’teki Örebro Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya dikkat çekiyor. Araştırma, uyumadan önce ekran kullananların uykuya dalmasının sadece ek dokuz dakika daha uzadığını ortaya koydu.
Browning, ekranların parlaklıklığını kısmayı, gece modunu açmalarını ve ahenge vakti için bir hatırlatma ayarlanmasını tavsiye ediyor.
Ağırlıklı uyku maskesi ve battaniye kullanmak
Yaşam koçu Lisa Dee bu tür şeylere yatırım yapılmasının buna değeceği görüşünde.
“Ağırlıklı battaniyemi seviyorum. Şu andaki uykumun ayrılmaz bir parçası. Dikkat eksikliği ve otizmli insanlar gece rahatsızlık hisseder. Yumuşak ve ağırlıklı bir battaneyinin yarattığı baskı, bedene rahatlama ve güven hissi verebiliyor. Tıpkı bir sarılma gibi.”
Dee, önemli olanın doğru tartısı seçmek olduğunu vurgularken, genelde bunun vücut yükünün yüzde 10’u olduğunu söylüyor. Yani kısıtlayıcı, değil de rahatlatıcı bir şey.
Ancak Dr. Browning bunların işe yaradığından biraz şüpheli.
“Üzerinizdeki tartı baskısı nefes almanızı engelleye bilir ve dolanım sıkıntıları yaratabilir. Ayrıca çok kalın olduklarından fazla ısınmaya da yol açabilir” diyor.
Birçok TikTok kullanıcısının sakinleştirici tesirinden bahsettiği ağırlıklı maskelerin kullanımını destekleyen bilimsek kanıtlarsa kısıtlı.
Dr. Weiss “Uykuyu bir ürün olarak ticarileştirmek telaş verici. İnsanların daha iyi uyumak için daha fazla ürün satın almaya itmemeliyiz” diyor.
Sleepmaxxing neden gençler arasında bu kadan popüler?
Z kuşağı, daha önceki nesillere göre kişisel bakıma daha odaklanmış durumda ve kötü uyumayla birlikte gelen, depresyon, obezite ve hatta bunama gibi önemli sağlık sıkıntıları konusunda daha bilgililer.
Dr. Weiss sleepmaxxing’te takip edilmesi gereken somut adımlar olduğunu söylüyor ve kimilerinin bunu kaçınılmaz olarak daha ileri götürebileceği uyarısı yapıyor.
“Uyumadan önce uzun bir yapılacak işler listesi stres yaratabilir ve uyku kalitenizi etkileyebilir” diyor.
Lisa Dee ise buna katılmıyor. Dee’ye göre insanların daha sağlıklı ve mutlu uyanmasına yardımcı oluyorsa, yapılmaya kıymet.
Dr. Weiss ayrıca, sleepmaxxing çılğınlığının “zaman alıcı ve bir sürü aygıt satın almayı gerektirdiğinden” kalıcı olmayacağını drüşünüyor
Ancak iyi bir gece uykusuna yatırım yapmaya odaklanma halinin kalıcı olacağı görüşünde.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Mavi Kanın Litresi 550 Bin Lira! Kovid Aşılarında Kullanıldı, Kalbinden Canlı Diri Çekiliyor