34,5590$% 0.14
36,1792€% -0.2
2.967,34%0,19
5.053,00%0,23
20.150,00%0,22
2.672,18%0,03
9.367,77%3,72
Meclis’te sayısal çoğunluğu elinde bulunduran AKP-MHP ittifakı, Meclis’e 14 Mayıs 2023’te giren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) bu süre içinde verdiği 247 kanun teklifi gündeme almadı, 673 Meclis araştırma önergesini ise reddetti.
Bu durum, DEM Parti’nin 13 Haziran 2023 ve 26 Eylül 2024 arasında verdiği kanun teklifi ile önergelere dair hazırladığı faaliyet raporuna da yansıdı.
6 BİN 541 SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Faaliyet raporuna göre; bu sürede Meclis Başkanlığı’na 6 bin 541 soru önergesi verildi. Çeşitli mevzulara dair verilen önergelerinin 80’i Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemi ile verildi. En çok soru önergesi ise Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na verildi. Rapora göre, bu tarihler arasında Adalet Bakanlığı’na bin 839, İçişleri Bakanlığı’na bin 455 soru önergesi verildi. Verilen bu önergelerin büyük bir kısmına ise ya cevap verilmedi ya da sorulara, sorular ve mevzuatla cevap verildi. Diğer bakanlık ve kurumlara verilen geriye kalan önergelere de ya karşılık verilmedi ya da mevzuatta yer alan ibareler ile durum geçiştirildi.
VERİLEN ARAŞTIRMA ÖNERGELERİ
Rapora göre, DEM Parti 673 Meclis araştırma önergesi verdi. Meclis Araştırma Kurulu’nun kurulması ve önergelerde yer alan mevzuların araştırılması için verilen önergelerin tümü AKP-MHP oyları ile ya reddedildi ya da şimdi sürece alınmadı.
DEM PARTİ’NİN ÖNERGELERİ
DEM Parti, kadın katliamlarına ve kadınların yaşadığı sorunların tespit edilip çözüme kavuşması için bu tarihler arasında 44, çocuklar için ise 29 önerge verdi. Parti, PKK başkanı Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve cezaevlerinde yaşanan sorunların tespiti ve tahlili için ise 81 önerge verdi.
KANUN TEKLİFLERİNİN İÇERİĞİ
Bu tarihler arasında verilen 247 kanun değişikliği teklifi Meclis’in Adalet Komisyonu’nun gündemine girmedi. Komitenin gündemine almadığı bu kanun teklifleri, bu nedenle Meclis Genel Kurulu’na da inmedi. DEM Parti bu tarihler arasında pek çok konunun çözülmesi için teklif verdi. Bu mevzularda arasında Madımak Katliamı’nın araştırılması ve Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması, Zilan Katliamı, 2911 Sayılı Toplantı ve Şov Yürüyüşleri Kanunu’nun değiştirilmesi, IŞİD tarafından yapılan katliamların Meclis tarafından soykırım olarak nitelendirilmesi gibi kanun teklifleri de yer aldı.
Meclis’te verilen ve dikkat çeken diğer kanun teklifleri arasında “Terörle Mücadele Kanunu’nun” değiştirilmesi, okullarda çocuklara bir öğün yemek desteği verilmesi, KDV ve ÖTV’de değişiklik, kadın Bakanlığı’nın kurulması gibi teklifler yer aldı. Ayrıca Kürt ve Alevi büyüklerinin cenazelerinin teslim edilmesi, Tunceli şehir isminin değiştirilip Dersim yapılması, 65 yaşını doldurmuş muhtaçlara aylık bağlanması, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin sonlandırılması gibi teklifler de yer aldı.
‘UMUT HAKKI’NA DAİR KANUN TEKLİFİ
Bu teklifler arasında en çok dikkat çeken kanun teklifi ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’a “ömür boyu” hapis cezası verilmesine neden olan kanun ile bünyesinde yer alan ilgili unsurların değiştirilmesi için verilen kanun teklifi oldu. Bu kapsamda DEM Parti’nin tüm vekilleri teklif vererek, şartlı salıverme kurallarının kıymetlendirilmesi ve Ceza ve Güvenlik Önlemleri İnfazı Hakkındaki düzenlemenin değiştirilmesini istedi. Ancak ilgili kurulun teklifi şimdi gündemine almaması nedeniyle teklif genel heyette görüşülemedi.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Özel: Kürt Sorunu Yoktur Demek Sıkıntıyı Yarım Asır Geri Götürmektir