38,0646$% 0.38
43,2132€% 1.44
3.931,25%1,55
6.455,00%0,68
25.742,00%0,67
3.217,92%1,34
9.365,03%0,28
DOLAR 38,0646
EURO 43,2132
ALTIN 3.931,25
BİST 100 9.365,03
İmsak 02:00
Kuşadası, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın katıldığı ‘Depreme Şuurlu Bakış’ isimli konferansa ev sahipliği yaptı.
Kuşadası Genç İş İnsanları Derneği tarafından (KUGİAD) Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Ticaret Odası’nın (KUTO) katkılarıyla düzenlenen konferansa ilgi yoğun oldu. KUTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı Kuşadası Kaymakamı İbrahim Keklik, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Efe Berberoğlu, CHP Kuşadası İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Gürbilek, KUGİAD Başkanı Haşmet Boğalı, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi izledi.
‘DEPREMLER YANARDAĞ KAYNAKLI’
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, iki kısımdan oluşan konferansının ilk kısmında, Santorini Adası ile Amorgos çukuru bölgesi arasında meydana gelen sarsıntıların neden kaynaklandığına değindi. Deprem fırtınasının kökeninin denizin içindeki yanardağ hareketliliğine bağlı olduğunu öne süren Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Yanardağların bulunduğu alan Afrika ve Anadolu anakaraları tarafından çift taraflı sıkıştırılıyor. Bu durumda o bölge ya kırılarak ya da yanardağların patlaması sonucu deprem üretebilir. Şu an orada yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 2 bin 200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla magma odalarını dolduruyor. Odalara, yaklaşık 250 kilobarlık basınç uyguluyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor. Benim fikrime göre şimdi olan da bu” dedi.
‘DALGALAR KIYILARIMIZA ULAŞANA KADAR TESİRİNİ YİTİRİR’
Santorini Adası’nın bulunduğu bölgede yanardağ ile alakalı bir deprem olması halinde süpürtü (tsunami) dalgalarının da oluşabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Yazılabilecek en olumsuz senaryo kül, taş ve topakların fırladığı bir patlamanın gerçekleşmesi olabilir. Patlama, 5 ile 7 arasında deprem üretebilir. Zelzeleyle birlikte süpürtü (tsunami) dalgaları bütün Ege’deki adaları, Girit’i, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir. Ancak şu an hem Kuşadası hem de kıyı kentlerimiz için korkulacak bir durum söz konusu değil. Çünkü süpürtü dalgaları buraya ulaşana kadar tesirini yitirir” diye konuştu.
‘BETONARME YAPILARDAN ARTIK VAZGEÇMELİYİZ’
Konferansının ikinci kısmında Kuşadası’nın deprem risk haritasını elen alan Prof. Dr. Ahmet Ercan, kentte bulunan fay sınırlarının en fazla 5 ile 6,1 aralığındaki büyüklüklerde deprem üretebileceğini savundu. Kuşadası’nda 30 ile 50 yılda bir büyük deprem meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Ercan, “Örneğin Sisam Adası’nın üzerinde bulunduğu fay hattında bu rakam 7,2’ye kadar çıkarak daha büyük bir tehlike arz ediyor. Yapılarımızı sağlam ve güçlü yaptıktan sonra Kuşadası ve diğer bölgeler için endişelenmeye gerek yok. Artık betonarme yapıdan vazgeçip, çelik konstrüksiyonlu binalar inşa etmeliyiz” dedi. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Seyir Halindeyken Bir Anda Yanmaya Başladı