34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, dünya önderleri kaynakları artırır ve insan haklarını güçlendirirse AİDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) ortadan kaldırılabilir.
BM HIV/AİDS Ortak Programı (UNAİDS) pazartesi günü yayınladığı raporda, ülkelerin 2030 yılına kadar AİDS’i sona erdirme taahhütlerini yerine getirip getirmeyeceklerine karar verebilecekleri kritik bir noktada olduğunu belirtti.
Yeni verileri ve hadise çalışmalarını bir araya getiren rapor, bu yıl dünya önderleri tarafından alınacak kararların milyonlarca insanın yazgısını ve AİDS’in üstesinden gelinip gelinemeyeceğini belirleyeceğini öngörüyor.
Dünya genelinde HIV ile yaşayan 39.9 milyon kişiden 9.3 milyonu, yani yaklaşık dörtte biri yeterli derecede tedavi görmüyor. İstatistiklere göre her dakika bir kişi AİDS’e bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.
Tedavide başarılı bir ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen, enfekte olmuş her dört kişiden birinin hala tedaviye erişimi yok.
HIV/AİDS NEDİR?
İlk kez 1980’lerde ortaya çıkan HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veriyor. HIV, vücut direncini azaltarak insanların kolay şekilde hastalanmasına yol açıyor. Bu virüsü taşıyanlar HIV müspet olarak isimlendiriliyor.
AİDS ise HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalık hali olarak tanımlanıyor. AİDS, HIV’in son etabı olarak isimlendiriliyor.
BAŞARISIZLIK BİR SEÇENEK DEĞİL
Eğer başkanlar bugün doğru kararlar alırlarsa, HIV ile yaşayan ve ömür uzunluğu tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısının 2050 yılına kadar yaklaşık 29 milyona düşeceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, yanlış kararlar alınması halinde bu sayının 46 milyona yükseleceği öngörülüyor.
AİDS tedavisi görenlerin sayısının, 2010 yılında yüzde 47 iken bugün yüzde 75’e yükseldiği belirtiliyor. Tedaviye erişimdeki artış, 2010’dan bu yana AİDS’e bağlı ölümlerin yarıya indirilmesinde çok önemli bir rol oynadı. 2023 yılı verilerine göre AİDS’e bağlı ölenlerin sayısı 1.3 milyondan 630.000’e düştü.
UNAİDS İcra Yöneticisi Winnie Byanyima, Dünya önderleri, halk sağlığı tehdit eden AİDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirme sözü verdiler. Ancak ihtiyaç duyulan kaynaklara erişimi kolaylaştırıp, insan haklarının korunmasını sağlarlarsa sözlerini tutabilirler, dedi.
Liderler milyonlarca hayat kurtarabilir, milyonlarca yeni HIV enfeksiyonunu önleyebilir ve HIV ile yaşayan herkesin sağlıklı, dolu dolu bir yaşam sürmesini sağlayabilir, diyerek ekledi.
Çok sayıda ülke yeni enfeksiyonların önlenmesi konusunda ilerleme kaydederken, UNAİDS raporuna göre, yeni enfeksiyonların sayısı Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Latin Amerika’da artış gösterdi.
Eski Beyaz Saray sağlık danışmanı ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, Ülkeler 2030 yılına kadar AİDS salgınını sona erdirmek için muazzam bir ilerleme kaydediyor, ancak eforlarımızı yavaşlatabilecek birçok zorluk var,
Sürekli olarak sesimizi duyurmak ve proaktif olmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bu noktada başarısızlık bir seçenek değil. Hatta düşünülemez bile. Daima birlikte çalışırsak ortak gayemize ulaşabiliriz. dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Siyah Pirinç Yararları Nelerdir, Nerede Yetişir? Siyah Pirinç Nasıl Pişirilir?