32,5683$% 0.15
35,2716€% 0.44
2.468,12%0,21
4.008,00%-0,10
16.057,00%-0,11
2.355,86%0,00
10.723,70%0,39
Yaz aylarının gelişiyle birlikte kilo vermek isteyenlerin sayısı da arttı. Son periyotta yapılan şok diyetler gibi bedenin yapısını bozan teşebbüslere bir de Tip-2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar eklendi. Kilo vermek isteyenlerin bu ilaçları kullandığını belirten Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Kısmı’ndan Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, GLP-1 agonistlerinin (Zayıflama ilaçları) kullanımının son derece yaygınlaştığını belirterek, “Bu ilaçlar iğneyle enjekte edilebiliyor. Diğer kilo verme ilaçlarında olduğu gibi hastalar, özellikle bir yıldan önce ilaçları bıraktıklarında verdikleri kiloların birçoklarını geri alıyorlar” dedi. Kilo vermek uğruna kullanılan ilaçların yan tesirlerine dikkat çeken Tekkeşin, “Tip 2 diyabet hastası değilseniz, diyabet ilaçlarına alternatifler konusunda hekiminize danışın” diye konuştu.
Şu anda kilo kaybı için iki GLP-1 ilacının kullanıldığını söyleyen Tekkeşin, diyabet için kullanılan diğer bir ilacın ise kilo verme için tam onaya sahip olmadığını hatırlattı. Diyabet ilaçlarının, özellikle GLP- 1 reseptör agonistlerinin kilo kaybını teşvik etmek için farklı düzenekler aracılığıyla çalıştığını kaydeden Tekkeşin, “GLP- 1 agonistleri doğrudan kilo kaybına neden olmaz, pankreasın insülin salmasını teşvik ederek kan şekerini düşürmek, genel iştahı azaltmak ve midede daha uzun süre tokluk hissi sağlamak gibi yollarla kilo kaybına yol açıyor” ifadelerini kullandı.
İlaç kullananların yüzde 90’ında ekseriyetle hafif ile orta dereceli olmak üzere bazı yan etkiler görüldüğünü anlatan Tekkeşin, “İlaçların yorgunluk, kabızlık veya ishal, karın ağrısı ve hazımsızlık ile düşük kan şekeri gibi yan tesirleri var. Muhakkak GLP-1 ilaçları safra kesesi meseleleri, pankreatit, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, göz sorunları, yüksek kolesterol gibibelirli tıbbi durumların gelişme riskini artırabiliyor. Özellikle 1 yıldan önce bu ilaçları bırakan kişiler kiloların birçoklarını geri alıyor” değerlendirmesi yaptı. Tekkeşin, düzenli antrenman, sağlıklı beslenme ve kâfi uyku ile uzun vadeli kilo verilebileceğine vurgu yaptı.
Üniversite Hastanesinde ‘Sperm’ Dolandırıcılığı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.