37,9832$% -0.02
41,8741€% 0.44
3.766,98%0,06
6.288,00%0,17
25.067,00%0,13
3.096,60%0,45
9.275,50%-2,13
DOLAR 37,9832
EURO 41,8741
ALTIN 3.766,98
BİST 100 9.275,50
İmsak 02:00
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat
Çanakkale Savaşları’nın üzerinden 110 yıl geçmesine rağmen yeni ayrıntılar gün yüzüne çıkıyor. ÇOMÜ AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat, yaptığı araştırmalar sırasında eline geçen arşiv evraklarında savaş dönemine ait yeni bir ayrıntısı gün yüzüne çıkardı. Doç. Dr. Barış Borlat, bu dokümanların Osmanlı Devleti’nin askeri gelenekleri günde 3 bin ile 5 bin şehit verilen Çanakkale Cephesi’nde de devam ettirdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Doç. Dr. Borlat, zaferin kazanılmasında en büyük sebebin, askeri geleneklerin zor koşullarda devam ettirilmesi olduğuna dikkati çekti.
Doç. Dr. Barış Borlat
“Devlet geleneğini ve askeri kurallara bağlı olduğunu görüyoruz”
Çanakkale muharebelerinin 110’uncu yılında savaşın zaferle sonuçlanmasını açıklayacak birçok yeni dokümanın ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Barış Borlat, bunlardan birinin ise ilk sefer ortaya çıkan Çanakkale Muharebesi esnasında askerlerin, özellikle subayların terfileri geldiğinde bir üst rütbeye geçebilmesi amacıyla karargahlarda yapılan imtihanlar olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Borlat şöyle konuştu: “Bu evraklardan Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’nde subaylarının özlük haklarını ve terfileri düzenlemede, devlet geleneğine ve askeri kurallara bağlı olduğunu anlıyoruz. Bu amaçla, özellikle üst rütbesi gelen subayların Harbiye Nezareti tarafından yayınlanan bir emir doğrultusunda Çanakkale Cephesi’ndeki güvenli alanlarda sınava girmeleri zorunlu kılınmış. Bu amaçla, üst rütbeye geçecek olan subaylara hangi bahislerden sınava girecekleriyle ilgili bir yazı yazılmış. Bu yazılan emir doğrultusunda askerlerin, subayların sınava hazırlandıklarını görülüyor. Bu amaçla, özellikle imtihanların cephe gerisindeki karargah mahallerinde yapılmış. Bu sınava girecek olan subaylar izinli sayılmış. İzinli oldukları dönem içerisinde sınav hazırlıklarını yapmışlar. Karargahlarda başlarında üst rütbelerdeki subayların gözetmenliğinde önce yazılı ardından da sözlü imtihanlara tabi olmuşlar. Yapılan bu imtihanlar sonrasında sınav evrakları Harbiye Nezareti’ne, İstanbul’a gönderilmiş. Evraklar İstanbul’da incelenmiş başarılı olanlar üst rütbeye terfi edilmiş.”
“Şehitler geldiğinde bile devlet geleneğine devam edilmiş”
Osmanlı Devleti’nin 600 yıllık geleneğinin devam ettirildiğini söyleyen Doç. Dr. Borlat, “Çanakkale Cephesi gibi günde neredeyse 2-3 bin şehidin geldiği anda bile devlet geleneklerini sürdürmüş olduğunu söyleyebiliriz. Şehitlerin geldiği, kayıpların devam ettiği savaşın en kritik anlarında bile bir subayın terfisini, özlük hakkını düzenlerken üst rütbeye geçmesi hemen sağlamıyor. Bunun için askeri teamüller neyse, kurallar neyse bunu cephe hattında, muharebenin sıcak anında dahi devam ettiriyor. Bu nedenle Çanakkale muharebelerinin 110’uncu yılında zaferin anlaşılabilmesinin aslında altındaki en önemli noktalardan birinin de devlet geleneğinin devam etmiş olması olduğunu söyleyebiliriz” dedi. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Microsoft, Copilot Podcasts ile Google Notebooklm’ye Cevap Veriyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.