37,9616$% 0.04
41,1503€% 0.25
3.820,31%0,25
6.295,00%0,19
25.102,00%0,19
3.131,66%0,26
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9616
EURO 41,1503
ALTIN 3.820,31
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamının büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş kümesindeki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu devirde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti. Aşılanmanın ferdi sağlığı müdafaasının yanında toplum sıhhatinin korunmasında da önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kara, “Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını da korur.” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, aşıların çocuklar ve yetişkinlerde önemli hastalıkları önlemenin en etkili yollardan biri olduğunu vurgulayarak, “Etkin aşılama sayesinde çocukların, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, hepatit B ve hepatit A gibi çok sayıda bakteriyel ve viral enfeksiyondan korunması mümkün. Ülkemizde bugün pek çok enfeksiyonun artık görülmemesi ve unutulması aşı ve bağışıklama tarihimizin en önemli başarılarından biridir” diye konuştu.
Ergenlikte yaptırılması gereken aşılar
Ergenlik döneminde yapılan aşıların bireyin sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için önemli bir temel oluşturduğunu ve ergenlerin aşı takvimine uygun olarak aşılanması gerektiğinin altını çizen Doç Dr. Kara, “Sağlık Bakanlığı önerileri doğrultusunda ilköğretim 8. sınıfta (10-12 yaş) erişkin tip difteri tetanoz aşısı hatırlatması olarak tek doz uygulanmalıdır. Bu devirde aşılama erişkin tip boğmaca-difteri-tetanoz aşısı (dTap) şeklinde de uygulanabilir. Ergenlik döneminde boğmaca sıklığının arttığı göz önüne alındığında, bu uygulama ile boğmaca hastalığından da korunma sağlanmış olur. Ayrıca; 9 yaşından itibaren erkek ve kız çocuklarına HPV aşısı yapılması, meningokok hastalığı açısından bağışıklama ve özellikle risk kümesindeki ergenlere yıllık influenza aşısı uygulaması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Hem ferdi hem de toplum sağlığı için çok önemli”
Doç. Dr. Kara, ergenlik dönemi aşılamalarının kıymeti hakkında şunları söyledi:
“Ergenlik dönemi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı ve bedenin birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir periyottur. Dolayısıyla bu devirde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşır.
“Öncelikle bu devirde bağışıklık sistemi hâlâ gelişim evresinde olduğu için yapılan aşılar, bedeni önemli ve potansiyel hastalıklara karşı korur. Bunların başında da difteri, tetanoz, boğmaca (pertussis), menenjit, insan papilloma virüsü (HPV), hepatit B ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar yer alır. Özellikle ergenlik döneminde yapılmasını önerdiğimiz HPV aşısı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser cinslerine karşı koruma sağlaması açısından ayrıca önem taşır. Aşıyla birlikte sadece çocukluk döneminde değil, kişilerin ileriki yaşlarda sağlık sıkıntılarının önlenmesine de yardımcı olunabilir ki bunun en güzel örneği hepatit B aşısının karaciğer kanseri riskini azaltmasıdır.”
“Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını korur”
Aşılanmanın ferdî sağlığı muhafazasının yanında toplum sıhhatinin korunmasında da önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kara, “Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını da korur. Toplumsal bağışıklık, aşılanmış bireylerin, aşılanmamış veya bağışıklığı zayıf olan bireyleri koruma altına alması anlamına gelir ki bu da hastalıkların yayılmasını önler” dedi.
“Aşılar insanları hasta etmez”
Aşı tersliğinin aşı uygulamalarında aksaklıklara yol açtığını belirten Doç. Dr. Kara, “Aşı kararsızlığı/ tersliğinin aşı uygulamasında aksaklıklara yol açması, unutulan pek çok enfeksiyon hastalığının maalesef yeniden ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Son dönemlerde bunun tesirini en çok, kızamık, boğmaca gibi hastalıkların yeniden artması ile görüyoruz. Aşılar, tıpkı bir kişinin enfeksiyon kapması durumunda olduğu gibi, bağışıklık sistemini antikor üretmesi için uyararak çalışır. Ancak bakteri ve virüslerden farklı olarak aşılar aslında insanları hasta etmez” diye konuştu. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Uzmanı Uyardı: Antibiyotik Direnci, Sessizce Büyüyen Bir Pandemi Olarak Karşımızda Duruyor