38,0145$% 0.06
41,2509€% 0.65
3.734,46%1,26
6.117,00%0,83
24.395,00%0,83
3.056,22%1,21
9.612,84%-0,38
DOLAR 38,0145
EURO 41,2509
ALTIN 3.734,46
BİST 100 9.612,84
İmsak 02:00
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kısmından Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, Alzheimer başlangıcının ortalama 4 yıl ertelenebileceğini ortaya koyan çalışmayı, hastalıkla mücadelede “ezber bozan bir gelişme” olarak niteledi.
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, ABD merkezli yürütülen uluslararası bir araştırma, Alzheimer belirtileri göstermemesine rağmen genetik olarak yüksek risk taşıyan bireylerde uygulanan deneysel bir tedavinin, hastalığın başlangıç tarihini geciktirilebildiğini ortaya koydu.
2008 yılından bu yana süren “Dominantly Inherited Alzheimer’s Network “(DIAN) isimli araştırmanın sonuçları, hakemli bilimsel dergi “Lancet Neurology” tarafından yayımlandı.
Araştırmada, genetik olarak erken yaşta yüksek Alzheimer geliştirme riski taşıyan 22 kişilik bir kümeye, amiloid azaltıcı bir ilaç ortalama 8 yıl boyunca uygulandı. Sonuçlara göre, bu kişilerin Alzheimer belirtileri geliştirme riski önemli ölçüde azaldı. Bulgular, hastalık başlangıcının ortalama 4 yıl ertelenebileceğini gösterdi.
Açıklamada, araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, “Alzheimerı tamamen ortadan kaldırmak şu an için mümkün görünmese de, başlangıcını 4 yıl geciktirebilmek için bilimin elinde artık güçlü bir koz var. Hastalıkla mücadelede ezber bozan bir gelişme yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çalışmanın, Alzheimerla mücadelede son yılların en dikkati çekici bilimsel gelişmelerinden birisi olduğuna işaret eden Özkardeş, sınırlı katılımcı sayısına rağmen umut verici sonuçlar sunulduğuna değindi.
Özkardeş, araştırmada kullanılan ilacın, hastalığa neden olan “beta amiloid” isimli yapışkan protein plaklarını beyinden temizlemeyi hedeflediğini aktararak, şunları kaydetti:
“Bu tür ilaçlar, Alzheimer hastalığında beynin içinde biriken ve hastalığa neden olduğu düşünülen zararlı proteinleri temizlemeye ya da azaltmaya yardımcı oluyor. Tıpkı bir musluğun altında biriken kireci temizlemek gibi, bu ilaçlar da beynin içinde biriken zararlı maddeleri ortadan kaldırarak hastalığın başlamasını geciktiriyor ya da ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu plakların hastalığın patolojik temelini oluşturduğu düşünülüyor.”
“Doğrudan tedavi yerine Alzheimerı önleyici yaklaşım daha etkili”
Özkardeş, araştırma bulgularının, semptom göstermeyen bireylerde plakların temizlenmesiyle hastalığın başlangıç tarihinin ertelenebileceğini gösterdiğini, doğrudan bir tedavi yerine Alzheimerı önleyici yaklaşımın çok daha etkili olabileceğini ortaya koyduğunu bildirdi.
Ailesinde genetik olarak Alzheimer bulunan bireylerde benzer erken teşhis yollarının yaygınlaşabileceğine değinen Özkardeş, “Genetik risk taşıyan bireylerde ileri görüntüleme teknikleri ve bilişsel testlerle hastalık çok erken evrede tespit edilebilir. Bu tür önleyici yaklaşımlar, gelecekte Alzheimerla mücadelede temel bir strateji olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Özkardeş, Türkiye Alzheimer Derneği verilerine göre Türkiye’de 600 binden fazla Alzheimer hastası bulunduğunu, yaşlı nüfusun artmasıyla bu sayının gelecek yıllarda daha da yükselmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
Özkardeş, “Alzheimer sırf hastayı değil, yakınlarını da derinden etkileyen bir hastalık. Bu nedenle erken teşhis ve önleyici tedavi stratejileri, sağlık siyasetlerinde öncelikli bir konu olmalı.” değerlendirmesini yaptı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bilim Ne Diyor? Sakız Çiğnemek ve Kanser Arasında Şaşırtan Bağlantı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.