35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Titreme ve yürümede zorluk, parkinson hastalığının klasik semptomları olarak tanımlansa da, hastalığın erken belirtileri bu hareketle ilgili semptomların başlangıcından onlarca yıl önce ortaya çıkabilir. Yeni bir araştırma, yumuşak veya monoton bir ses gibi hafif ses değişikliklerini içeren Parkinson hastalığının şaşırtan bir erken belirtisini buldu.
—
Parkinson hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanır ve hareketi etkileyen merkezi sinir sistemi bozukluğudur. Beyindeki sinir hücresi hasarı, dopamin düzeylerinin düşmesine neden olur ve bu da zamanla giderek kötüleşen Parkinson semptomlarına yol açar.
Hastalık titreme ve sarsılma ile ilişkilendirilirken, aynı zamanda bedende sertlik, hareket yavaşlaması ve düşme riskini artıran denge sorunlarına da neden olabilir.
Çalışmalar daha önce Parkinson hastalığını yumuşak, monoton bir sese yol açabilen ses meseleleriyle ilişkilendirmişti.
Arizona Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Julie E Miller’ın laboratuvarındaki nörobilimciler tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, bu ses semptomları hareket semptomlarının başlamasından on yıllar önce çok daha erken ortaya çıkabilir.
ARAŞTIRMANIN DETAYLARI
Bilim insanları, Parkinson hastalığı geninin etkilerini araştırdı. Bu genin taşıyıcısı olan kuşların, gen aktarıldıktan iki ay sonra daha az müzik söyledikleri, üç ay sonra ise müzik seanslarına daha az müzikle başladıkları tespit edildi. Ayrıca müzikleri, insanlardaki Parkinson hastalığı semptomlarına benzer şekilde daha yumuşak ve kısa hale geldi.
Providence Saint John’s Sağlık Merkezi’nden araştırmacılar, Parkinson hastalığını %80-90 doğrulukla tespit edebilen, ses kalıplarını analiz eden otomatik bir tarama aracı geliştirdi. Bu prosedür, erken teşhis için umut verici bir çözüm sunuyor.
Parkinson hastalığının belirtileri genellikle 70 yaş civarında ortaya çıkar. Hastalık, hafıza, dil ve muhakeme marifetlerini etkileyebilir. Erken dönemlerde hastalar hudutlu veya endişeli hissedebilir ve depresyon ya da anksiyete yaşayabilir. İleri evrelerde ise ağız kaslarının etkilenmesiyle yutma ve çiğneme problemleri görülebilir. Ayrıca hastalar geceleri sık sık uyanabilir, kabus görebilir ve gün içinde uykuya dalabilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Probiyotiklerle Dolu Doğal Bağırsak İlacı: Bu 7 Acı ve Ekşi Besin Sağlıklı Yaşamın Anahtarı