32,7069$% 0.18
35,1040€% 0.01
2.444,16%-0,13
3.985,00%-0,39
15.965,00%-0,41
2.324,03%-0,32
10.385,31%0,41
Türkiye son dönemlerde dünyadaki doğal gaz rezervlerinin büyük bir kısmına sahip ŞİÖ ülkeleriyle birçok alanda işbirliğini geliştirdi. Çok sayıda siyasi üst seviye temaslarda bulundu. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ Devlet Liderleri Tepesi’ne katılacak. Erdoğan, burada iktisattan, siyasete birçok alanda mesaj verecek.
TÜRKİYE DÜNYADAKİ DOĞAL GAZ REZERVLERİNİN BİRÇOKLARINA HAKİM ŞİÖ ÜLKELERİYLE İHRACATA HIZ VERDİ
Türkiye’nin son periyotta ikili ve üst seviye temaslarını artırdığı Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleriyle birçok alanda gerçekleştirdiği ihracat, son 5 yılda yüzde 85 artış gösterdi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 3-4 Temmuz’da gerçekleştirilecek ŞİÖ Devlet Liderleri Doruğu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
ŞİÖ’ye üye Kazakistan, Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, İran, Hindistan ve Pakistan’dan devlet ve hükümet liderlerinin hazır bulunacağı zirveye, gözlemci ve diyalog ortağı olarak Belarus, Moğolistan, Azerbaycan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkmenistan önderlerinin de iştiraki bekleniyor.
Türkiye’nin son periyotta dünya nüfusunun yarısına yakın nüfusuna sahip ŞİÖ’ye üye ülkeleriyle siyasi münasebetlerinin gelişmesi ticari ve ekonomik yansımaları da beraberinde getirdi.
Son devirde söz konusu ülkelere üst seviye ziyaretler de artış gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl eylülde Rusya’ya günübirlik ziyaret gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl kasımda Türk Devletleri Teşkilatı 10. Tepesi’ne katılmak üzere Kazakistan’a ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 16. Tepesi’ne katılmak üzere Özbekistan’a ziyarette bulunmuştu.
Bakanlar seviyesindeki öne çıkan ziyaretler kapsamında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, geçen yılın son ayında Çin’de temaslarda bulundu. Daha sonra mayısta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve haziranda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin’e giderek üst seviye görüşmeler yaptı.
ŞİÖ üye ülkelerinin dünyadaki doğal gaz rezervlerinin önemli kısmına hakim pozisyonda bulunması sebebiyle enerji sektörüne yönelik ziyaretler de bu devirde hız kazandı. Bakan Bayraktar geçen ay ŞİÖ’nün Enerji Bakanları Kurulunun 4. Toplantısı’na video konferans ile katılmıştı. Bayraktar, Rusya’ya da ziyaret gerçekleştirmişti.
Bakan Fidan ise Çin ziyareti sonrasında BRICS+ toplantısına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı’nda bir araya gelmişti. Türkiye ve ŞİÖ ülkeleri arasında üst seviye ziyaretlerin karşılıklı devam etmesi bekleniyor.
ULAŞTIRMA PROJELERİNİN TİCARETE ETKİSİ KIYMET TAŞIYOR
Enerji mutabakatlarının ve projelerinin yanı sıra ticaretin artırılması amacıyla söz konusu ülkeleri birbirine bağlayan ulaştırma ve altyapı projeleri de dikkati çekiyor.
Bu kapsamda, önde gelen projeler Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye, Çin’in Kuşak ve Yol teşebbüsünde yer alıyor. Kafkasya ve Orta Asya üzerinden Çin’e uzanan bir ulaşım güzergahı olan Orta Koridor teşebbüsü, Türkiye’yi Orta Asya’ya bağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu da bu projeler arasında öne çıkıyor.
Öte yandan, Kuşak ve Yol Teşebbüsü kapsamında üretimi planlanan Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demiryolu Projesi’ne ilişkin anlaşma da geçen ay imzalandı.
TOPLAM İHRACATIN YAKLAŞIK YÜZDE 10’U ŞİÖ ÜLKELERİNE
G20 içinde yer alan Çin, Hindistan ve Rusya’nın yer aldığı ŞİÖ üye ülkelerine Türkiye’den gerçekleştirilen ihracat Kovid-19 salgının da yaşandığı 2019-2023 döneminde 2020 hariç artış gösterdi.
Bu kapsamda Türkiye’den söz konusu 9 ülkeye 2019’da 14,1 milyar dolarlık ürün ihraç edilirken, bu fiyat 2020’de 13,9 milyar dolar oldu. Bu meblağ, 2021’de 18,4 milyar dolara, 2022’de 23 milyar dolara kadar yükseldi. Geçen yıl ise ŞİÖ’ye üye ülkelere ihracat 26,1 milyar dolara yaklaştı.
Böylece 5 yıllık devirde Türkiye’nin söz konusu ülkelere ihracatı yüzde 85’in üzerinde artış gösterdi. Ayrıca bu ülkelere 2023’te gerçekleştirilen ihracatın payı Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.
Türkiye’nin ŞİÖ’ye üye ülkelerden ithalatı ise 2019’da 55,6 milyar dolardan 2020’de 49,6 milyar dolara geriledi. Sonraki yıllarda artış gösteren ithalat 2021’de 76 milyar dolara, 2022’de 120,2 milyar dolara kadar çıktı. Geçen yıl ise Türkiye’nin anılan ülkelerden ithalatı 106,3 milyar dolara geriledi.
Çankırı’da İhracat Yüzde 15 Arttı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.