32,5720$% 0.09
35,0518€% 0.06
2.436,80%0,06
3.981,00%0,07
15.947,00%0,08
2.329,98%0,03
10.446,24%1,00
Aziziye ilçesi Dadaşkent semtinde yaşayan Züleyha Bingöl, 2009 yılı ocak ayında 4’üncü kattaki evinin camlarını silerken bir anda dengesini kaybedip düştü. Yardıma koşanların çabukla taşırken ikinci kez düşürdükleri Bingöl, gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Peş peşe geçirdiği ameliyatların ardından Ankara’ya fizik tedaviye giden Bingöl’ün belden aşağısı felçli kaldı. Omurilik felçli olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum olan 2 çocuk annesi Bingöl, yeniden yürüyebilmek için 10 farklı ameliyat ve 1,5 yıl Ankara TSK Rehabilitasyon Merkezinde yoğun fizik tedavi süreci geçirdi. Daha sonra Trabzon ve Nevşehir gibi farklı illerde rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi gördü. Bu süreçte Züleyha Bingöl’ün omurilik bölgesinde yer alan platinlerinde kırılma yaşandığı için tedaviye ara vermek zorunda kalındı. Platinler kırılıp omurgayı destekleyemeyince skolyoz başladı. Süreç berbata gitmeye başlayınca 2017 yılında tekrar büyük bir operasyon geçirerek sırtındaki platinler yenilendi. Yeniden tedaviye başlayan Bingöl, 2017 yılında Ankara’da TSK Rehabilitasyon Merkezinde fizik tedavi gördü.
“UZUN SOLUKLU AMELİYATLAR, TEDAVİ SÜREÇLERİ GEÇİRDİM”
Bu süreçte Bingöl, Erzurum’un ev sahipliğini yaptığı 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’ndan (UNIVERSIADE) sonra kurulan curling grubuna davet edildi. Curling sporuyla tanışan Züleyha Bingöl, kısa sürede milli formayı sırtına giydi. Tekerlekli Sandalye Curling Milli Ekibi’yle çok sayıda uluslararası karşılaşmaya katılan Bingöl, 2018 yılında girdiği üniversite imtihanında Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi Bölümü’nü kazandı. Okulu bitirip, bir yandan iş, bir yandan ev, bir yandan da spor hayatını sürdüren Bingöl, 2017’de ara verdiği fizik tedaviye 5 yıl sonra Dadaşkent semtindeki evine yakın rehabilitasyon merkezinde yeniden başladı. Özel sportmenler hareket eğitim uzmanı Muhammet Buğra Atmaca’nın yardımcı olduğu Bingöl, pes etmeden çalışmasının meyvelerini aldı. Tedavi sürecinde hekimlerin ‘Bir daha asla yürüyemeyeceksin, hatta oturamayacaksın’ dediği Züleyha Bingöl, ilk adımlarını attı.
Geçirdiği kaza sonrası 15 yıldır tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Bingöl, şunları söyledi “2009 yılında geçirmiş olduğum kaza sonrası omurilik hasarı aldım. Yaklaşık 15 yıldır tekerlekli sandalyede hayatımı devam ettiriyorum. Uzun soluklu ameliyatlar, tedavi süreçleri geçirdim. Yürüme yetimi kaybetmiş olmak olağan ki hem ruhsal manada hem fizikî manada çok sıkıntı. Bu süreçte çabayı bırakmamak tedaviyle, farklı alanlarda uğraşılarla hayatta tutunmak gerekiyor. Ben de bu şekilde hayatın içinde var olmak için uğraşımı sürdürüyorum. Zaman zaman tedavime ara vermek zorunda kaldım. Artık meskenime yakın olan merkezde yeniden tedaviye başladım. Sportmen olduğum için burada hem fiziki tedavimi yapıyorum hem de kendimi güçlendiriyorum. Çok yorucu bir süreç ama benim yorulmaya hakkım yok. Zira bu türlü olmazsam kaybolup gideceğimi düşünüyorum. Ben bir anneyim. Çocuklarım için de ayakta durmam gerekiyor. Onlar için de bu çabayı veriyorum. Spor benim için hayata açılan bir pencere olmuştu. Tedavi sürecinde geçirdiğimiz ameliyatlar sonrası hekimim, ‘Bir daha asla yürüyemeyeceksin, hatta oturamayacaksın’ demişti. İnsan isteyince bir şeyleri sahiden Allah da yardım ediyor. Allah kapıların en hoşunu, güzelini açandır. Bu hususta hepimiz inanmış insanlarız. Çalışmak, uğraşmak lazım. Ben de çok çalıştım, çok uğraştım. Çabayı hiç bırakmadım. Yürüteçlerle, ortezlerle adımlamaya başladım. Hayat çok güzel. Hayat bizlere sunulmuş bir armağan. Hayattan vazgeçmemek pes etmemek lazım.
“YENİDEN AYAKTA OLDUĞUM İÇİN ÇOK HEYECANLIYIM”
Yaklaşık 15 yıldan sonra ayağa kalmanın ve ilk adımı atmanın heyecanını yaşadığını belirten Bingöl, “Size ilk adımımı şöyle anlatayım. Adımımı güya bir boşluğa atar üzereyim. Zira biz omurilik felçliler, belden aşağı bedenimizi hissetmiyoruz ve hareketlerimiz yok denecek kadar zayıf. Aslında adım atıyorsunuz ama olağan bir adım değil bu. Yani boşluğa adım atar gibi. Ama hayatta olmak, yeniden sizinle bu türlü yan yana aynı hizadan bakmak hakikaten çok güzel bir duygu. Yeniden ayakta olduğum için çok heyecanlıyım. ‘Hiç yürüyemezsin’ denmesine rağmen ayakta durabilmek bile bence çok büyük bir başarı. ‘Oturamaz’ denilen Züleyha artık ayakta size röportaj veriyor diye konuştu.
“EVLERİNDE HAPİS OLMUŞ ENGELLİ ARKADAŞLAR DA BUNU BAŞARABİLİR”
Kendilerini evlerine kapatmış engellilere de seslenen Bingöl, onların da kendileri için mücadele verebileceklerini söyledi. Bingöl, “Evlerinden çıkmak istemeyen, kendilerini evlerine kapatmış olan engelli bireylere de bir çağrım var. Ben bu çabayı verebiliyorsam onlar da verebilir. Ben bazı şeyleri yapabiliyorsam, bu çabaya verebiliyorsam onlar da verebilirler. Konutlarında hapis olmuş engelli arkadaşlar da bunu başarabilir dedi.
Tff Bütçesinden 613 Kişilik Almanya Gezisi: Sadece 36’sı Gazeteci
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.