35,3930$% 0.15
36,5017€% -0.06
3.040,08%0,27
4.976,00%0,28
19.842,00%0,28
2.673,75%0,17
10.000,72%1,11
Prof. Dr. Akgün Oral, sosyal medyada çocukların üzerine kolonya döküp yaktığı anlara ilişkin görüntüleri paylaşmasının, görüntüleri izleyen akranlarını olumsuz etkilediğini belirtti.
İzmir’de 11 yaşındaki bir çocuğun, sosyal medya uygulaması için video çekmek istediği esnada üzerine kolonya döküp kendisini ateşe vermesi ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi, sosyal medyadaki zararlı içerik ve akımların çocuklar üzerindeki tesirini bir kez daha gündeme getirdi.
Prof. Dr. Akgün Oral, insan hayatındaki yanıkların yüzde 70’inin ilk 6 yaşta görüldüğünü söyledi.
Yanık hadiselerinde çeşitlilikler olmaya başladığını, ısınma amaçlı ateş yakarken tiner, akaryakıt kullanılması, çöplerin yakılması, kolonya gibi yanıcı, parlayıcı unsurlarla oynanması sırasında yanma vakalarının görüldüğünü anlatan Oral, küçük yaşlardaki yanık vakalarının büyük kısmının dikkatsizlik ve ihmal sonucu meydana geldiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Oral, çocukların sosyal medyada yayınlanan görüntülerden etkilenerek yanıcı unsurlarla oynamasının kötü olaylara yol açtığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Daha önceki yıllarda evde oluşan kazalar sonucu haşlanma çeşidi yanıkları fazlayken son yıllarda alev yanıklarını görmeye başladık. Geçmiş yıllarda bu kadar alev yanığı olmazdı. Bu yıl çok fazla. Hayati risk oluşturan ölümle sonuçlanabilen durumlar ortaya çıkabiliyor. Biz bu tür hadiseleri geçmişte hiç görmezdik. Bu tür sosyal medya içerikleri paylaşılmaya başlandıktan sonra bu tür yanıklar da artık bizim karşılaştığımız vakalar içine dahil oldu.”
Yanık tedavisinin bazen olumsuz sonuçlanabildiğini aktaran Oral, “2024 yılında hastanede tedavi gören 2 çocuk hastamız vücutlarında oluşan yanıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların hiçbiri de bir ev ortamında ortaya çıkan yangın veya benzeri bir durum değildi. Hepsi tamamen önlenebilir, engellenebilir. Olmaması gereken nedenlerden kaynaklanmış alev yanıklarıydı.” diye konuştu.
“Sosyal medya bağımlılığı artıyor”
Doç. Dr. Gonca Özyurt da son yıllarda gençler ve çocuklarda sosyal medya bağımlılığının arttığını belirterek, bunun sanal ile gerçekliğin karıştırılmasına neden olduğunu kaydetti.
Teknolojinin hedefsiz kullanılması durumunda zararlı olduğunu belirten Özyurt, “Sosyal medya bağımlılığıyla da karşımıza birçok genç gelebiliyor maalesef. Kendi içlerinde yalnızlık yaşadıkları zaman, gereğince arkadaş bulamadıkları, aileleriyle gereğince bağlantıda olamadıkları zaman sanal alemde başka kimlikler oluşturabiliyorlar. Ya da var olan kimlikleriyle başka bir ortamda sanal ortamı gerçek bir ortam gibi hissederek yaşayabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.
Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Bakan Işıkhan duyurdu: En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira TIKLAYIN – CHP-DEM Parti heyeti görüşmesi sona erdi: “Tutumumuz bu konunun Meclis önderliğinde ilerlemesidir” TIKLAYIN – Bahçeli: Farkındayım, tuzaklarla çembere alınmış zorlu yolculuk seferindeyiz; ön yargıları aşmak stratejik gayemiz
Vedat Milor’dan Kent Lokantası açıklaması: Hukuki yollara başvuracağım TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
TIKLAYIN – Uçakta yolcunun üzerine tuvaletini yaptı; ‘business class’ yolcusu 8 saatlik seyahate sırılsıklam devam etti TIKLAYIN – Siyasi partilerin üye sayıları açıklandı |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
20’li Yaşlardaki Gibi Gösteren Tüyo! Sürünce Yakıyorsa İşaret, Gündüz de Sürün