34,3390$% -0.07
36,3135€% -0.1
2.828,69%-0,50
4.809,00%-0,43
19.237,00%-0,41
2.560,23%-0,52
9.300,30%0,80
ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, ikinci başkanlık dönemi için hazırlıklarını sürdürürken, İsrail’e eski Arkansas Valisi Mike Huckabee’yi büyükelçi olarak görevlendireceğini duyurdu.
Trump, kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social hesabından görevlendirmeyle ilgili paylaşımda bulundu.
Paylaşımında, “Orta Doğu’da mevcut gerginlikler ışığında” İsrail’e büyükelçi olarak atayacağı Huckabee’nin “büyük bir diplomatik rol” oynayacağını öne süren Trump, Huckabee’nin “çok iyi bir memur ve dini lider” olduğunu söyledi.
Trump, “Mike, İsrail’i çok seviyor, İsrail halkı da aynı şekilde onu çok seviyor. Mike, Orta Doğu’da barışı sağlamak için yorulmadan çabalayacak” ifadesini kullandı.
İŞGALİ SAVUNMUŞTU: BATI ŞERİA DİYE BİR YER YOK
Güçlü bir İsrail destekçisi olan Huckabee, düzenlediği seyahatler ve destek toplama kampanyalarıyla tanınıyor. 1955 doğumlu Huckabee, Batı Şeria’da gasp edilen Filistin topraklarını ziyaret eden Cumhuriyetçi siyasetçilerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Huckabee, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistin toprakları üzerine kurulan yasa dışı yerleşim yerlerine destek veriyor. Doğu Kudüs’teki Filistin toprağı Maale Adumim’e 2017’de yaptığı ziyarette Huckabee, bu yerleşim ünitelerine olan takviyesini açıkça dile getirmişti.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Huckabee, “Kullanmayı reddettiğim bazı sözler var. Batı Şeria diye bir şey yok. Yahuda ve Samara (Yahudilerin Batı Şeria’ya verdiği isim) var. (Yasa dışı) Yerleşim diye bir şey yok. Topluluklar, mahalleler, şehirler var” ifadelerini kullanmıştı.
Huckabee, ayrıca Batı Şeria’da işgal olmadığını iddia etmişti.
YÖNETİM ŞEKİLLENİYOR
Trump, 20 Ocak 2025’te başlayacağı ikinci başkanlık dönemi için kabinesini oluşturma çalışmalarına da devam ediyor.
Başkan Yardımcısı Vance hariç 25 ismin yer alacağı kabinede şu ana dek 3 isim net olarak ilan edilirken, 2 ismin ise ilgili misyonlara getirileceği yönünde haberler yayıldı.
Trump, şu ana dek Beyaz Saray Saray Özel Kalem Müdürlüğüne Susie Wiles’ı, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğine Kongre üyesi Elise Stefanik’i ve ABD Çevre Koruma Ajansının başına da eski Kongre üyesi Lee Zeldin’i getireceğini duyurdu.
Bu isimlere ilaveten ABD medyasında geniş yer bulan ancak vazifeleriyle ilgili resmi açıklama yapılmayan 2 kişinin de kabinede yer alması bekleniyor. Senatör Marco Rubio’nun Dışişleri Bakanlığına, Kristi Noem’in ise İç Güvenlik Bakanlığına aday gösterileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, Trump’ın, kabine üyesi olmasa da ABD’nin dış siyasetinin belirlenmesinde ana rollerden birine sahip Ulusal Güvenlik Danışmanlığı için de eski asker ve güvenlik danışmanı Mike Waltz’ı getireceği belirtildi.
Buna ilaveten sınır güvenliği konusunda tam yetki vereceği Göç ve Gümrük Koruma Yönetiminin (ICE) eski yönetici vekili Thomas Homan’ın, sınır güvenliği ve sınır dışı etme süreçlerinden sorumlu olacağı ifade edildi.
ABD’de liderin ülke idaresinde birlikte çalıştığı kabinede başkan yardımcısı hariç ana rolü olan 15 isim bulunuyor, söz konusu isimler liderin aday göstermesi ve Senato onayının ardından göreve başlıyor.
Bu pozisyonlar, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı şeklinde sıralanıyor.
Bu ana bakanlıklara ilaveten kabine seviyesinde görevi olan ikinci derece rolleri bulunan 10 durum daha kabinede görev yapıyor, ancak bu sayı liderin inisiyatifine göre değişebiliyor.
Bu kapsamda Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi, Ulusal İstihbarat Yöneticiliği, ABD Ticaret Temsilcisi, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi, Küçük İşletmeler Yönetimi ile Bilim ve Teknoloji Siyasetleri Ofisi yöneticileri belirleniyor.
Özel Kalem Müdürlüğü hariç diğer durumlara Trump tarafından aday gösterilecek isimlerin ABD Senatosundan onay alması gerekiyor.
2016 yılındaki seçimleri kazanmasının ardından 20 Ocak 2017’de göreve gelen Trump, o dönem Senatoda çoğunluk Demokratlarda olduğu için birçok kabine üyesi adayının onay süreci için aylarca beklemek zorunda kalmıştı.
5 Kasım’daki seçimlerde Senatoda 53 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu ele eden Cumhuriyetçilerin desteğiyle Trump’ın yeni kabinesinin daha hızlı onay alıp göreve başlaması bekleniyor.
(ANADOLU AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Elon Musk’ın İtalyan Yargıçları Eleştirmesi, İtalya’da Reaksiyonlara Yol Açtı