34,3502$% 0.01
37,5178€% 0.32
3.031,04%0,28
5.079,00%0,02
20.252,00%0,01
2.746,20%0,33
8.651,99%-0,14
DONALD TRUMP KİMDİR?
Donald Trump, 14 Haziran 1946 yılında New York’ta dünyaya geldi. Emlakçı olan babasının da teşvikiyle gençlik yıllarından itibaren emlak dünyasına merak saldı.
Trump, 1968’de Pennsylvania Üniversitesi Ekonomi Kısmından mezun olarak, 1971’de babasının şirketinin başına geçti ve şirkete “Trump Organizasyon” ismini verdi.
Şirketin merkezini Manhattan bölgesine taşıyan Trump, inşa ettiği otellerle ünlendi.
2004 yılında Amerikan NBC kanalında “Çırak” (The Apprentice) isimli program yapmaya başlayan Trump, bu sayede dünya çapında tanındı.
Cumhuriyetçi Partiden başkan adayı olan Trump, 2016-2020’de ABD başkanlığı yaptı.
TRUMP SEÇİMİ KAZANIRSA NE OLUR?
Donald Trump’ın Başkanlık misyonunda ülke içerisinde getirdiği kısıtlamalar ABD’de ve dünya genelinde büyük eleştiriler aldı.
ABD’nin Trump öncesinde de, Afganistan ve Irak’a demokrasi götürmedeki başarısızlığı biliniyor.
Washington’ın Mısır’da 2013 yılında gerçekleşen askeri darbeyi desteklemesi ve Trump dönemi sonunda 6 Ocak 2020 tarihinde yaşanan ABD Kongresi baskını, ülke içerisinde giderek artan popülist ve ayrıştırıcı telaffuzlarla birlikte liberal yönetim modelinin kendi içerisinde yaşadığı meşruiyet krizini ortaya koymaktaydı.
Özellikle Trump’ın kürtaj, eğitim ve sınır güvenliği konusundaki siyasetlerini eleştiren Demokrat Başkan adayı Harris, eski Başkan’ın 6 Ocak 2021 Kongre baskınındaki rolüne de dikkat çekti.
TRUMP’IN BAŞKANLIK DÖNEMİNDE YAŞANANLAR
Trump’ın başkanlığı döneminde dünyada neler yaşandı ve nasıl bir politika izlediğine ana başlıklarıyla bakmak gerekli:
-Donald Trump yönetimi, ulusal çıkarları ön planda tutarak, çok taraflı muahedeler ve uluslararası iş birliklerini sorguladı. NATO’yu masraf kapısı olarak gördü.
– Trump yönetiminin göçmenlik ve iç politika uygulamaları, sistematik ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine yol açtığı yönünde geniş çapta tenkitlere neden oldu.
– Amerika içerisinde “biz ve onlar” telaffuzları altında ifade edilen gruplar arasında siyahî ırk da yer almaktaydı.
– Trump, medya ve basın organlarını sıkça hedef almış ve “sahte haber” olarak isimlendirdiği haberlerle mücadele etmiştir.
– Trump’ın Başkanlığı sırasında ortaya çıkan COVID-19 pandemisi ise dünya genelinde ve ABD’de büyük bir kriz yarattı. 2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını, demokratik devletlerin başarısızlığını ortaya koyarak, hudutların daha besbelli hale gelmesine ve bencil davranışların daha ön plana çıkmasına yol açtı.
– Donald Trump’ın Müslümanlara yönelik artan eylemleri, İslamofobinin yükselişi, ayrımcılık ve ırkçılığın yükselişinin bir sonucu olarak görüldü.
TRUMP İLK PERİYOTTA TÜRKİYE’YE NASIL BAKTI?
Trump, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışsa da, 4 yıllık süre içerisinde ülkeye yönelik artan yaptırım eylemleri ve sert telaffuzları ile dikkat çekti.Trump döneminde Türk-Amerikan alakalarının zayıfladığına ilişkin yorumlar yapıldı.
Trump’a selefi Barack Obama’dan miras kalan en önemli sıkıntılardan biri, ABD’nin “DEAŞ/IŞİD ile mücadele” bahanesiyle Suriye’de YPG/PKK terör örgütüne verilen destek oldu.
İkili bağlarda ön plana çıkan önemli bir konu ise Rahip Brunson’ın tutuklanmasıydı. Brunson davasında mahkeme, üç kez tahliye talebini reddedip 25 Temmuz 2018’de de Brunson’ın hapis cezasını ev hapsine çevirince, devrin Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump, Türkiye’ye yönelik yaptırım tehdidinde bulundu. 2018’de ise, Beyaz Saray, yine Brunson davası nedeniyle Türkiye’ye yönelik çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarıldığını duyurmuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İngiltere’de Kanser Nedeniyle Penisinin Üçte İkisi Kesildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.