34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ YİYECEKLER
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), özellikle diyabet gibi rahatsızlıkları yöneten veya kalp hastalığı riski taşıyan kişiler için istikrarlı ve sağlıklı bir beslenme planının parçası olarak düşük glisemik indeksli (düşük GI) diyetleri önermektedir.
DSÖ, arpa ve kinoa gibi tam tahılların, mercimek, nohut ve barbunya fasulyesi gibi baklagillerin, ıspanak, brokoli ve domates gibi nişastasız sebzelerin, elma, armut ve çilek gibi meyvelerin ve süt ve şekersiz yoğurt gibi süt eserlerinin dahil edilmesini teşvik eder.
Buna karşılık, yüksek GI’li yiyecekler (70’ten fazla) kan şekerinde hızlı artışlara neden olur ve enerji düşüşlerine veya tip 2 diyabet gibi rahatsızlıkların gelişme riskinin artmasına yol açabilir. Yüksek GI’li yiyeceklere örnek olarak beyaz ekmek, şekerli tahıllar ve işlenmiş atıştırmalıklar verilebilir.
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ YİYECEKLERİN FAYDALARI
KAN BASINCINI KORUR
Düşük GI’li yiyecekler, özellikle diyabet hastaları veya diyabet geliştirme riski taşıyan kişiler için önemli olan stabil kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.
KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Düşük glisemik indeksli (düşük GI) yiyecekler, özellikle ‘kötü’ kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu bir tesire sahip olabilir.
KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR
Düşük GI’li yiyecekler tüketmek, kan lipit profillerini güzelleştirerek (LDL kolesterolü düşürmek gibi) ve iltihabı azaltarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.
KİLO YÖNETİMİ
Düşük GI’li yiyecekler, iştahı kontrol etmeye ve aşırı yeme mümkünlüğünü azaltmaya yardımcı olan tokluk hissini (doygunluk) teşvik etmeye yardımcı olur. Bu, kilo yönetimi ve obeziteyi önlemede faydalı olabilir.
TİP 2 DİYABETİ ÖNLER
Düşük GI’li bir diyet, kan şekeri denetimini güzelleştirerek, insülin düzeylerini düşürerek ve sağlıklı kilo idaresini destekleyerek Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltabilir.
İLTİHABI AZALTIR
Araştırmalar, düşük GI’li bir diyetin, artrit ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik durumlarla bağlı olan bedendeki iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Diyetinize daha fazla düşük GI’li gıda eklemek, uzun vadeli sağlık faydalarına katkıda bulunabilir ve çeşitli kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Aç Karnına Zencefil Suyu İçince Ne Olur? Bu Tesirini Duyan Evinden Eksik Etmiyor