32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Türkiye’de dün gece İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde, gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesi görüldü. İstanbul’da dün akşam saatlerinde gökyüzünde görülen parlak ışık kütlesi aşağıya doğru inerek kayboldu. Görenlerin şaşkınlık içinde izlediği anları bazı vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı. Pekala sosyal medyada da gündem olan ışık kümesi bir göktaşı mıydı? Uzmanlar ışık kütlesinin meteor olma ihtimalinin düşük olduğu görüşünü savunuyor. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, dün gökyüzünde süzülen parlak ışık kütlesinin hızı dolayısıyla meteordan çok uzay çöpüne benzediğini söyledi. Yayınlanan görüntüleri izlediğini ve mevcut görüntüler üzerinden net bir şey söylemenin zor olduğunu dile getiren Yılmaz, “İlk izlenelim olarak, imajlara baktığımızda o cisim meteora benzemiyor. Zira atmosfere giren cismin hızı biraz düşük duruyor.
Meteorlar çok daha hızlı atmosfere giriş yapıyorlar.
En düşüğünün saatteki hızı 40 bin kilometre ve bu 260 bin kilometreye kadar çıkabiliyor ama oradaki imgeye baktığımızda düşük hızlı bir cisme benziyor. Bir uzay çöpü olma ihtimali var.” diye konuştu. Uzayda binlerce uydu bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Gökyüzünde görünen, bu uydulardan, uzay istasyonundan ya da roketlerden kopan bir parça olabilir.” dedi. Düşen cismin tesirine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şöyle dedi: “Eğer meteor olsaydı bunun etkisi kesinlikle hissedilirdi.
Yani düştüğü yerde önemli bir krater, bir patlama, ormanlık alana düşerse yangın, denize düştüğünde de küçük bir çaplı tsunami oluşurdu. Yani patlamanın etkisi kesinlikle hissedilirdi.
Her yıl tonlarca parçacık esasen atmosferimize düşüyor ama onların birden fazla zati bizim atmosferimizde eriyip yok oluyor, yeryüzeyine kadar ulaşmıyorlar. Dolayısıyla meteor olsaydı onu kesinlikle anlardık.
Bu yapay, insan üretimi bir şeyse şayet onlar da aslında parçalanır, ufalanırlar ve yere düştüklerinde de çok fazla önemli bir etkisi olmaz. Zati o yüzden herhalde düştüğü yerle ilgili bir sıkıntı olmadı şimdi.” Yılmaz, meteor düşmelerinin doğal süreçler olduğuna işaret ederek, “Dünyaya her yıl binlercesi esasen düşüyor.
Bazıları böyle irili ufaklı oluyor, bazıları birazcık daha büyük olabiliyor. Burada da olağandışı bir durum yok. Kâfi ki 30 metreden daha büyük çaplı meteorlar düşmesin.
Bizim en büyük endişemiz onlar. Zira gerçekten dünyaya önemli hasarlar, ziyanlar verebilir.” ifadelerini kullandı. Yılmaz, gökyüzünden düşen bir modüle rastlanması durumunda buna dokunulmaması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü bunlar zaman zaman radyasyon içerebiliyor.
Uzak dursunlar ve çabucak yetkililere haber versinler.” ikazında bulundu.
Burdur’da Otomobil ile Çarpışan Motosikletli Çocuk Yaralandı