34,5383$% 0.16
35,9388€% -0.82
3.004,23%1,44
5.102,00%0,76
20.347,00%0,93
2.705,10%1,25
9.549,89%1,94
Adıyaman Üniversitesi’nde farklı disiplinlerde çalışan akademisyenler ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü uzmanları, 2 bin ile 3 bin yılda oluşan doğa mükemmeli yüzen adaları kurtarmak için hazırlanan projeyi uygulamaya koydu.
Adıyaman Üniversitesi ve Çelikhan Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.
Bakanlığın 3 milyon 600 TL finansman desteği sağladığı pojenin çalışmaları etrafa zarar vermeyecek üst seviye özel üretim gereçlerin alımı ile başladı.
Çevre dostu özel karışımla üretilen beton bloklar, çelik halatlar ve zincirler alındı. Barajda su düzeyinin yükselmesiyle çalışmalar başlayacak.
DÜNYADA EŞİ BENZERİ BULUNMUYOR
Çelikhan Çat Barajı’nda bulunan tescilli tabiat varlığı yüzen adalar, yıllar geçtikte rüzgarın etkisi ve su düzeyinin düşmesiyle kıyıya vurdu. 20-30 yıl öncesine kadar 100 dekardan fazla olan yüzen adaların sadece 2 dekarı suda kalırken, başkaları kıyıya vurdu. Şu an irili ufaklı yaklaşık 15 adet ada suda yüzmeye devam ediyor.
Su yüzeyinde birçok bitki kalıntısının bir araya gelerek oluşturduğu yüzen adaların büyüklüğü ve sayısı bakımından dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Büyüklüğü 50 ile 500 metrekare arasında, kalınlığı 3 ile 5 metre arasında değişen doğa olağanüstüsü yüzen adalar ayrıca doğa dostu olarak biliniyor.
YÜZEN ADALAR, ATMOSFERİ KORUYOR
Adaların içindeki organik karbonların atmosferdeki karbondioksitleri tuttuğu ve atmosferi koruduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Araştırmada, 50 metre çapında, 4 metre derinliğe sahip bir ada içinde bulunan organik karbonlar sayesinde, atmosferdeki 11 ton karbondioksitin hapsedildiği ve atmosferi koruduğu belirlendi. iklim değişikliği noktasında önemli bir tabiat varlığı olan yüzen adalar turizme kazandırılarak, bölgeyi de cazibe merkezi haline getirecek.
DOĞAYA ZARAR VERMEYEN BETON BLOKLAR KULLANILACAK
Söz konusu proje ile kıyıya vuran adalardan ilk etapta 300 metrekaresi barajın orta kısmında, su derinliğinin en yüksek olduğu bölgeye taşınacak. Su düzeyi yükselince belirlenen adalar yüzdürülecek. Taşıma işlemi yağışların ardından su düzeyinin en yüksek olduğu mayıs ayında yapılacak.
Adalar, özel malzemelerle yapılan ve tabiata zarar vermeyen beton bloklar ve çelik halatlarla rüzgarın etkisiyle kıyıya vurmasın diye sabitlenecek. Kurtarma gerçekleştikten sonra adalardaki gelişim yakından takip edilecek. Dünyada ilk sefer doğal bir yüzen adayı kurtarmaya yönelik olan projenin başarılı olması halinde, kıyıdaki diğer yüzen adalar da aynı prosedürle yüzdürülerek gelecek binlerce yıl ekosistem hizmetlerini sürdürmesi sağlanacak.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kızılcık Şerbeti Bu Akşam Var Mı? 22 Kasım Kızılcık Şerbeti Dizisi 77. Bölüm Yayınlanacak Mı? Show Tv Yayın Akışı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.