34,3546$% -0.04
36,3589€% 0.04
2.827,95%-0,52
4.807,00%-0,47
19.228,00%-0,48
2.564,04%-0,37
9.300,30%0,80
İnsanlık önümüzdeki hafta Perşembe gününden (1 Ağustos) itibaren cepten yemeye başlayacak. Çevre örgütü Germanwatch, Küresel Ayak İzi Ağı’nın (GFN) araştırmasına dayanarak yaptığı açıklamada, dünyanın 2024 yılının tamamı için kullanılması öngörülen yenilenebilir kaynaklarını o tarihte tüketmiş olacağını duyurdu. Geçen yıl insanlığın yenilenebilir kaynakları tükettiği gün 2 Ağustos olmuştu.
DW Türkçe’nin aktardığına göre ABD merkezli GFN, insanlığın dünyanın kaynaklarını daha verimli kullanması konusunda tünelin ucunda bir ışık göründüğünü ifade ederek yapılan araştırmaların, dünyadaki kaynakların aşırı tüketimi konusunda, olumlu anlamda bir dönüm noktasına gelinmiş olunabileceğini belirtti. İlgili açıklamada, kaynakların aşırı kullanımının on yıllarca nerede ise her sene artarak devam ettiği ancak son on yılda yerinde saymaya başladığı bildirildi. GFN’nin konuya ilişkin raporunda, İyi haber şu ki, dönüm noktasına gelmiş gibi görünüyoruz. Birçok gösterge, kaynakların aşırı tüketiminin yakında azalmaya başlayacağına işaret ediyor denildi.
YENİ TEKNOLOJİLER FOSİL GÜCE BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR
Raporu kaleme alan bilim beşerlerine göre, yenilenebilir güçlerin giderek yayılması, bu kaynaklardan elde edilen enerjiyi depolama teknolojisinin gelişmesi, elektrikli taşıt ve ısı pompası kullanıcılarının artması, fosil enerji ticaret modelinin giderek gözden düşmesini sağlıyor. Raporda aynı zamanda, dönüşü olmayan iklimsel eşiklerin aşılmaması ve kitlesel canlı tipi kaybının durdurulabilmesi için bu ve bunun gibi cüret verici gelişmelerin çok daha güçlü bir biçimde hızlandırılması gerektiği de vurgulanıyor.
Germanwatch’ın siyasi yöneticisi Christoph Bals, Günümüzdeki genç jenerasyonun ve gelecekteki nesillerin özgürlük hakkını korumak adına, hızlı, etkili ve sosyal açıdan kabul edilebilir bir biçimde harekete geçmek gerektiğini ifade ederek kaynakları çok aşırı tüketen sanayi ülkeleri ile yüksek emisyon üreten gelişmekte olan devletlere büyük bir sorumluluk düştüğünü belirtti.
İnsanlığın, yapılan bir matematiksel hesaba göre günümüzdeki kaynak tüketiminin sürdürülebilmesi için 1,7 dünyaya ihtiyacı var. Tüm ülkelerin Almanya’da yaşayan toplum gibi bir tüketim içinde olması halinde ihtiyaç 3 gezegene çıkıyor. Dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden Almanya, kendi adına sürdürülebilir kaynakları Mayıs ayında tüketmişti. Çin’de yaşayan insanların tüketim alışkanlığı senede 2,4, ABD’de toplumunun tüketimi ise 5,1 dünya gerektiriyor.
UÇAKLA SEYAHATLER ÖNEMLİ BİR SORUN
GFN raporu, iklim için en zararlı hususlardan birinin havayolu trafiği, özellikle de uzun aralıklı uçuşlar olduğuna dikkat çekiyor. Raporun ilgili kısmında, dünya nüfusunun sadece çok küçük bir kısmı uçuş alışkanlığı nedeniyle, yaşanan iklim krizinin en önemli sorumlularından biri ifadesi kullanıldı. Hava trafiğinin, en azından biraz daha iklim dostu bir hal alması adına gerekli teknolojik tahlillere ulaşmak için büyük bir eforla çaba gösterilmesi gerektiğini belirten raporda, ancak kısa vadede, özellikle de şu anki uçuş yoğunluğunda bu teknolojilerin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.
Bu sebepten, havayoluna alternatif olan diğer seçeneklerin tercih edilmesi tavsiye edilerek örnek olarak Avrupa içi trafiği, havayolundan demiryoluna kaydırmak gerektiği, trenle seyahatin uçağa göre 28 kat daha iklim dostu olduğu kaydedildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Keanu Reeves’den Matrix İtirafı: Hayatımı Değiştirdi