38,3196$% 0.02
43,5929€% 0.41
4.082,41%-0,33
6.792,00%0,75
27.082,00%0,74
3.315,59%0,23
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,3196
EURO 43,5929
ALTIN 4.082,41
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
Belgrad Ormanı’nda yürüyüşe çıktıktan sonra kendisinden haber alınamayan peyzaj mimarı Ece Gürel, arama kurtarma ekipleri tarafından donmak üzereyken bulundu. Açlık ve soğuk havaya karşı hayatta kalmayı başaran Gürel’in nasıl hayatta kaldığı merak konusu oldu. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, konuya ilişkin bilgi verdi.
‘SUSUZLUK 3 GÜNDEN SONRA HAYATİ RİSK OLUŞTURUYOR’
Ortam sıcaklığı, kişinin yaşı, ek hastalıkları ve olaydan önceki açlık ya da susuzluk durumu gibi faktörlere bağlı olarak yaşam mühletinin değişebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Süngü, “Üç gün boyunca hayatta kalınabilir ancak bu süreçte halsizlik, şuur bulanıklığı, bedende çeşitli değişiklikler, organ işlevlerinde bozulmalar ve bedendeki iyon ve minerallerde sağlığı bozacak olumsuz değişiklikler meydana gelebilir. Süre uzadıkça bu riskler daha da artar” diye konuştu.
‘ORMANLIK ALANDA YAĞMUR BİRİKİNTİLERİ KURTARICI OLABİLİR’
Bulunulan ortamın da hayatta kalma sürecinde büyük bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Süngü, “Ece Gürel, İstanbul’daki bir ormanda bulundu. Orada tahminen ufak yağmur birikintilerinden faydalanmış, tahminen de bazı bitkileri tüketerek hayatta kalmış olabilir. Ancak geçmişte Kahramanmaraş ve Adıyaman sarsıntılarında insanların 6-8 gün boyunca aç ve susuz kaldığını gördük. Süre uzadıkça bazı kişiler, ortamda bulabildikleri sıvıları tüketerek hayatta kalmayı başardı. Ancak 8-10 günden sonra kurtarılan birçok kişi, çoklu organ yetmezliği ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma alınmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.
‘HİPOTERMİ ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR’
Soğuk havanın vücut üzerindeki tesirlerine de değinen Uzm. Dr. Süngü, hipoterminin ciddi bir risk taşıdığını belirterek “Vücudumuzun normal ısısı 37 derecedir. Eğer bu sıcaklık 35 derecenin altına düşerse hipotermi başlar. 32 derecenin altına düştüğünde ise ölüm riski önemli oranda artar. Ece Gürel, kış aylarında ormanlık bir bölgede bulundu. Üzerinde gözetici bir mont olmaması ve uzun süre hareketsiz kalması nedeniyle vücut ısısı giderek düşmüş olabilir. Eğer birkaç gün daha bulunamasaydı, daha kötü bir tablo ile karşılaşabilirdik” dedi.
‘AÇLIK VE SUSUZLUK BEDENDEKİ KAS VE YAĞ DOKULARINI TÜKETİYOR’
Açlık ve susuzluğun fizyolojik tesirlerine de değinen Uzm. Dr. Süngü, “Bu süreçte vücut hayatta kalabilmek için kendi enerji kaynaklarını tüketmeye başlar. Öncelikle ağız kuruluğu ve şuur bulanıklığı başlar. Sonrasında bedendeki mineral ve iyon istikrarında bozulmalar meydana gelir. Özellikle kalp ritim bozuklukları sık görülür. Açlık süresi uzadıkça vücut, önce glikoz depolarını tüketir. Ardından protein ve yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Kas dokusu ve yağ dokusunun erimesiyle kişi giderek zayıflar. Bu süreçte ritim bozuklukları ve ölüm riski de önemli oranda artar” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bakan Ersoy: Telif Anlaşmazlıklarının Tahlilinde Önemli Bir Aşama