37,9894$% 0.1
41,1323€% 0.06
3.805,49%0,17
6.257,00%0,08
24.951,00%0,08
3.118,36%0,15
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9894
EURO 41,1323
ALTIN 3.805,49
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Edirne’de, tava ciğerin porsiyonu yüzde 20’lik artışla 360 lira ya çıktı.
Kentte bazı ciğerci esnafı, artışı fazla bulup eski tarifeden satışa devam etti.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, “Bizim belirlediğimiz burada üst fiyat, tavan fiyat. Talepte bulunanlar kesinlikle girdi maliyetleri, ham madde maliyetleri, bunların hepsini koyup bu fiyatı belirlemişler. Ancak bunun altında satmaya devam eden esnaf arkadaşlarımız var. Hepsini hürmetle karşılıyorum, doğrudur da” dedi.
Edirne’nin meşhur lezzeti tava ciğerde, geçen haziran ayında 150 gramlık porsiyonun fiyatı, Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) kararıyla 240 liradan 300 liraya çıkarıldı. Haziran ayındaki artışın ardından, zam yapma yetkisi bulunan 2 kuruma da başvuran bazı ciğerci esnafı, ocak ayında fiyat artış talebinde bulundu. İlk olarak EDESOB, ciğerde 300 liralık porsiyon fiyatını, 360 lira olarak belirlerken, ETSO da aynı kararı aldı. Tava ciğerde yaşanan yüzde 20’lik fiyat artışı, halk arasında yüksek bulunurken; bazı ciğerci esnafı, fiyatları değiştirmeden eski tarife üzerinden satışını sürdürüyor.
“BİZ ÜST LİMİTİ BELİRLİYORUZ”
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, ciğerde üst limit belirlediklerini, isteyen her esnafın bu fiyatın altında tarife uygulayabileceğini söyleyerek, “Geçen meclisimizde ciğer köfte ve ciğer tarifesini 150 gram 360 lira olarak belirledik. Geçen yıl da aynı konu vardı, ‘Eyvah, köfte fiyatları uçtu, ciğer fiyatları gitti’ gibi serzenişler oldu. Üst limiti belirliyoruz biz burada. Meslek komitelerimiz var, komite maliyet hesaplıyor. Meslek komitesinin içindeki köfte ve ciğercilerden oluşan üyelerimiz var burada. Onlardan yönetime geliyor. Yönetim uygun görürse oradan meclise, 1 ay sonra bu şekilde mutlaklaşıyor. Şimdi bu talepte bulunanlar kesinlikle girdi maliyetleri, ham madde maliyetleri, bunların hepsini koyup bu fiyatı belirlemişler. Ancak bunun altında satan, satmaya devam eden, açıklama yapan esnaf arkadaşlarımız var. Hepsini hürmetle karşılıyorum, doğrudur da.” dedi.
“GİDERİ YÜKSEKSE DAHA YÜKSEK FİYATA SATMASI LAZIM”
Yeni fiyat tarifesi isteyen işletmelerin, maliyetlerinin de buna göre yüksek olduğunu kaydeden Irmak, “Bir şirketin karlılığını maliyet muhasebesi belirler. İşletme masrafları yüksekse onun ciğeri veya köfteyi daha yüksek fiyata satması lazım. Yani bir dükkan düşünün 50 metrekare bir yer, 2 şahısla çeviriyor adam bunu. Oburunun 10 metrekare yeri var, 50 kişi çalıştırıyor. Buna göre girdi maliyetleri daha fazla. Bizim belirlediğimiz burada üst fiyat, tavan fiyat. Bunun altında herkes satabilir. 360 mı verdik, 200’e satanlar var, 180’e satanlar var, hürmet duyuyorum.” diye konuştu.
“UCUZ SATIYOR DİYE KALİTESİZ ANLAMINA GELMİYOR”
Kentte satılan tüm tava ciğerlerin son derece kaliteli olduğunu da belirten Irmak, “Buradan da açıkça konuşayım; ucuz satıyor diye mal kötü, kalitesiz anlamı çıkmasın. Bütün esnafımız son derece kaliteli, bunları denetleyen kurumlarımız var esasen. Hepsi son derece kaliteli, aynı mal. Oburu işletme sarfiyatı yüksek olduğundan fiyatı yüksek tutuyor. Ayrıca kişisel görüşüm, bu fiyatlar tarife dışı kalması gerektiğini düşünüyorum. Serbest piyasa iktisadı madem, 500 liraya satsın ciğeri, alıcı bulamazsan 400’e indirecek, 300’e indirecek. Şimdi 360 lira verdik, 1 ay kimse ciğercilere gitmesin, ciğer 300 lira olur. Çünkü adamın da çarkını döndürmesi lazım.” diye konuştu.
“FİYATLARI MAKUL TUTMAMIZ GEREKİYOR”
Ciğerci esnafı Uğurcan İmrak, kendi işletmesinde yeni tarifeye geçmediklerini belirtti. Artırıma karşı olduklarını söyleyen İmrak, “Ciğerin zamlanmasını tasvip etmiyorum. Bizim aldığımız hiçbir eserde herhangi bir zam olmadı. Trakya Birlik yakın zaman önce açıkladı bir zam artışını yapmayacaklarını. Yani bunun üzerine tekrar biz artırımın olması, birilerinin talep etmesi veya odaların bunu bu şekilde çıkarmış olmasını ben uygun bulmuyorum. Esnaf olarak esasen biz hiçbir zaman, benden önce babam da hiçbir zaman esasen tarifeleri uygulamadık, daima tarifelerin altında kaldık. Burada bizim düşüneceğimiz Edirne’ye gelen yerli veya yabancı turistlerin akın etmesi, onlardan bir şeyler kazanmamız vesaire değil de öncelikle biz kendi kentimize bir dönmemiz lazım. Edirneli bu ciğeri yiyebiliyor mu? Edirneli bir aile gelip rahat rahat birer porsiyon ciğer, birer tane ayran, en kötü ihtimalle bunu yiyebiliyorlar mı? Onu düşünmek lazım. Yani fiyatları makul tutmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“ZAM GELMEDEN ÖNCE BU FİYATLARA GEÇENLER VAR”
Yapılan yüksek artışla, kentin marka kıymetinin düşürüldüğünü kaydeden İmrak, “Benim gibi düşünen esnaf arkadaşlarım var. Onlara da teşekkür ederim ayrıca ama uygulayanlar var Edirne’de. Hatta zam gelmeden önce bu fiyatlara geçenler de var, tarifeyi duvara asmadan önce tarifeye geçmiş arkadaşlarımız da var maalesef. Yani biz burada sadece kendimizi kandırıyoruz. Emin olun Edirne’nin marka kıymetini düşürmüş oluyoruz bu yapılan hareketlerle. Biz bugün bir komşumuza gidip bir köfte yediğimiz zaman bizden çok daha uygun fiyatlarda köfte yiyoruz.” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Gram Altın Ne Kadar Oldu?