37,9376$% -0.04
41,1153€% 0.15
3.821,43%0,28
6.295,00%0,19
25.106,00%0,20
3.131,26%0,24
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9376
EURO 41,1153
ALTIN 3.821,43
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
AFAD’da önceki gün gerçekleştirilen “Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı” kapsamında bölgeye sevk edilen mobil siren sistemi, Turgutreis Mahallesi’nde kıyıya yakın bir noktaya konuşlandırılarak faaliyete geçti.
Bölgeye farklı vilayetlerden AFAD’a bağlı ekipler de geldi. Etrafı şeritle çevrilen ve üzerinde dört hoparlörün bulunduğu sistemle, olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına ihtarda bulunulacağı belirtildi.
Mobil siren sistemi montaj işlemlerinin ardından çalışmaya başladı.
Sistem, İzmir’in Seferihisar, Aydın’ın Didim ve Muğla’nın Datça ilçelerinde de kıyıya yakın bölgelere kurulmuştu.
BÖLGEDEKİ AKTİVİTELER
AFAD’dan açıklamada, aktiviteler sonucunda olası büyük bir deprem, tsunami ya da volkanik patlama gibi olayların Türkiye kıyılarına yönelik tehlikelerinin, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile uzman bilim insanları ve araştırmacılar tarafından değerlendirildiği ifade edildi.
Açıklamada deprem fırtınası şeklinde gelişen bölgedeki aktivite sonucunda, 7 Şubat 2025 itibarıyla 3’ten büyük deprem sayısının 761’e ulaştığı ve kaydedilen en büyük depremin 5,2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.
“Depremler Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış göstermekte ve derinlikleri 5 kilometre ile 25 kilometre arasında değişmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 kilometre aralıktadır.” denilen açıklamada, sarsıntıların Güney Ege Volkanik Ada yayındaki Santorini Adası’nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede ağırlaştığı ifade edildi.
Bölgede bilinen en son volkan patlaması 1950 yılında gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, “Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yer alan denizaltındaki canlı Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde 1956 yılında 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bölgede hala devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma mümkünlüğü az da olsa bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır.” ifadeleri yer aldı.
Olası bir patlama sonucu tarihî kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül gerecinin havadan rüzgar ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri Türkiye’ye kadar ulaşabileceği vurgulandı.
SMS GÖNDERİLECEK
İzmir, Aydın ve Muğla’ya, olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edildiğine değinilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:
“Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlara SMS mesajları iletebilecek mevcut sistem hazır bulunduruldu, İzmir, Aydın ve Muğla valilikleri buyruğuna, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD müdürlüklerinden destek işçi ve ekipman görevlendirmesi yapıldı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapıldı. Bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlara ulaştırılabilecek.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bodrum’da Önlemler Alındı! Ege Denizi’ndeki Deprem Fırtınası Nedeniyle Tsunami Korkusu Yaşanıyor