38,1336$% 0.13
43,6656€% 1.38
4.063,71%2,75
6.689,00%2,82
26.675,00%2,82
3.323,70%2,91
9.266,09%-1,36
DOLAR 38,1336
EURO 43,6656
ALTIN 4.063,71
BİST 100 9.266,09
İmsak 02:00
Yapay zeka geliştikçe daha fazla alana yayılıyor. En iyi tarafı ise hayatımızı kolaylaştıracak birçok farklı araç elde edebiliyoruz. Müzik yaratma, Görüntü üretme ve video oluşturma gibi hususlara değinmiş, listeler paylaşmıştık. Şimdi de hayatımızı biraz olsun nizama sokmamıza yarayan not tutma araçlarına bakacağız.
Not almak için evvelden defterleri karalar, sayfaları karıştırırdık. O dönemler birçok kişi için geride kaldı. Dijitale geçtik, her şey daha kolay geldi ve tüm bilgileri bulut depolama ile saklama imkanı bulduk. Yapay zeka çağının hızla ilerlediği bu dönemlerde süreçleri daha da geliştirebilir, daha üretken hale gelebilirsiniz.
İşleri sisteme sokmak, fikirleri gelecek için saklamak ve bir şeyleri unutmamak için not alınır. Not alma uygulamaları her şeyi daha organize şekilde yapmanızı sağlarken, yapay zeka ile birlikte fikirleri de geliştirmeye başladı.
Gelişmiş araçlar içerik üretmenize yardımcı olabilir, notlar arasında anlamsal irtibatlar sunabilir ve diğer şeylerin yanı sıra dağınık notları düzenlemenize ve temizlemenize yardımcı olabilir.
Notion çok kapsamlı ve yapay zekadan destek alan bir not alma uygulaması. Birazdan göreceğiniz, listedeki diğer Aİ araçlarından daha geniş özelliklere sahip.
Ayrıca iş hayatınızda kullanabileceğiniz şeyler de mevcut. Grubunuzla işbirliği yapabilir, gösterge tablolarınızı oluşturabilir ve bir dizi sayfa tahliline erişebilirsiniz. Bununla birlikte Notion, notlarınız için yeni bir veritabanı oluşturduğunuzda ve tüm fikirlerinizi buraya dökmeye başladığınızda bir not alma uygulaması olarak başarılı.
Notlarınızı kaleme aldığınızda, etiketleri ve mevzuları kaydetmek için yeni alanlar ekleyebilir veya tarihler atayabilirsiniz. Dahası, notları birbirine bağlamak, bir not defteri içinde saklamak veya bir projeyle ilişkilendirmek için ilişkisel veri alanlarını kullanabilirsiniz. Notion’un esnekliği en büyük gücü ve aynı zamanda da zayıflığı. Uygulamalara aşina olan kişiler geniş kullanım alanlarını ve özgürlüğü takdir edecektir. Ancak daha standart kullanıcılar sadece not almaya başlamak için neden bu kadar çok karmaşa olduğunu sorgulayabilir.
Yapay zekaya gelince, Notion Aİ sizin için metin oluşturabiliyor. Herhangi bir boş satırda boşluk tuşuna basın ve bir istem yazın. Enter tuşuna bastığınızda, Aİ bir şeyler üretmeye başlayacak ve daha sonra sonucu düzeltebileceksiniz. Metnin tonunu ve yapısını gereksinimlerinize göre değiştirmenize olanak tanıyan araçlar da mevcut. Ayrıca herhangi bir şey hakkında sorular sorabilir ve bilgilerinize dayalı olarak oluşturulan karşılıkları alabilirsiniz.,
Web, Windows, Mac, iOS ve Android’de kullanılabilen Notion’ı ücretsiz olarak kullanmak mümkün. Ücretli planlar ise aylık 10 dolardan başlıyor.
Evernote‘un not temizleme aracı, bir şeyler yazdıktan sonra yazım kusurlarını ve metni düzenleyebiliyor. Ekranın üst kısmındaki metin düzenleme çubuğunda Aİ Edit (Aİ Düzenle) şeklinde bir açılır menü bulacaksınız. Yapay zeka denetimleri nispeten sınırlı, ancak yüzlerce komut istemi ve yenileme hareketiyle boğulmak istemiyorsanız bu bir artı.
Yazınızı şekillendirmek için Yazım yanlışlarını düzelt (Fix typos), bir konu hakkında uzun uzun konuşmak için Özet (Summarize) veya fikri bir e-posta gibi farklı alanlarda kullanacaksanız Tonu değiştir (Change the tone) seçeneklerini deneyebilirsiniz.
Bir diğer sağlam yapay zeka özelliği ise arama. Notlarınız arasında arama yapmanın yanı sıra, cevapları oluşturmak için PDF belgeleri, fotoğraflar ve el yazınızın bulunduğu fotoğraflar de kullanılabiliyor. Evernote ayrıca vazifeleri ve aktiflikleri de desteklediğinden, bunlar hakkında da sorular sorabilir ve her şeyin özetlenmiş bir görünümünü elde edebilirsiniz. Cevap için bir kaynak listeniz olacak, böylece doğrudan yepyeni verilere atlayabilir ve modelin yanılıp yanılmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bu özellikler çoğunlukla iyi çalışıyor. Evernote esasen uzun yıllardır var olan bir not alma uygulaması ve şimdi yapay zeka ile destekleniyor. Bir müddetlik düşüş yaşamıştı, sonrasında Avrupa merkezli yazılım şirketi Bending Spoons tarafından satın alındı
Not oluşturma hızı ve tecrübesi açısından özellikle mobil cihazlarda en güzeller arasında. Notion ile aynı şekilde ücretsiz planla kullanılabiliyor, ücretli planlar ise aylık 14,99 dolardan başlıyor. Ek olarak web, Windows, Mac, iOS, Android platformlarında mevcut.
Microsoft, Microsoft Copilot Pro ile 365 uygulamalarına yapay zeka özellikleri eklemeye devam ediyor. Yakından tanıdığınız OneNote‘ta istekler göndermek için kullanışlı bir sohbet kenar çubuğu ve notlarınızdaki metni dönüştürmek için bir buton göreceksiniz.
Başlamak için öncelikle Copilot Pro eklentisine abone olmanız gerekiyor. Aktifleştirdiğinizde, ekranın üst kısmındaki düğme tıklanabilir hale gelecek. Burada fikir üretmeyi, proje planı hazırlamayı ya da nasıl daha iyi sunumlar yapabileceğinize dair ipuçları almayı isteyebilirsiniz. Copilot notlarınızla ilgili soruları yanıtlayabiliyor. Yeni bir nota bir şey eklediğinizde, yeni içerik oluşturmaya odaklanmak yerine o konuyla ilgili soruları yanıtlamaya başlayacak.
Beğendiğiniz bölümleri buldukça kopyalayıp nota dahil edebilirsiniz. OneNote’un kullanıcı tecrübesi daha esnek olduğundan, istediğiniz düzeni oluşturmak için içeriği istediğiniz yere sürükleyip bırakabilirsiniz; zihin haritalama, ruh hali tahtası veya favori bahislerinizi gösterge tablosu haline getirmek için uygun.
Metni Aİ ile düzenlemek için kontrol seçenekleri de var. Değiştirmek istediğiniz metni seçin ve ardından sağ tıklayın. Copilot seçeneğiyle metni yapılacaklar listesine dönüştürebilir, bir özet alabilir veya yeniden ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Sonuçlara bağı olarak bir kenarda tutabilir veya silebilirsiniz.
Ücretsiz plan mevcut iken, ek özelliklerin kilidini açan Microsoft 365 Ferdi aboneliği ayda 6,99 dolar. Copilot Pro (Aİ özellikleri) ise aylık 20 dolar.
Not alma uygulamaları bir şeyleri hatırlatmak ve planlamak için var. Yani buradan bir e-posta gönderemezsiniz veya bir metin parçası mevcut olsa bile makaleyi yazmaya notlardan devam etmezsiniz. Google Keep‘i başkalarından ayıran şey de bu.
Bir not uygulaması olarak, çok basit olmasına rağmen hayli kullanışlı. Web, iOS ve Android sürümleri bulunan Keep’in hızlı notları ve ilişkileri kaydetmek için kullanışlı bir Chrome uzantısı var. Ancak onu bu kadar kullanışlı kılan Google’ın diğer hizmetleriyle entegre olma formu.
Google Keep kullanıyorsanız, tarayıcınızda Gmail’i açtığınızda sağ kenar çubuğunda küçük bir ampul simgesi göreceksiniz. Ona tıkladığınızda tüm Google Keep notlarınıza hızlıca erişebilirsiniz. Üzerinde çalıştığınız konuyla ilgili tüm notları görebilir, en son notlarınızı bulabilir, bir süre öncesine ait bir notu arayabilir veya yeni bir not oluşturabilirsiniz. Ancak şu da var: Aynı kenar çubuğunda tüm Google dökümanları, takvim ve hatta Google Drive da yer alıyor.
Keep, Google’ın geri kalan hizmetleriyle entegre şekilde çalışabiliyor. Bir nota tıkladıktan sonra yeni bir evraka dönüştürmek için Google Dokümanlar’a Kopyala seçeneğini kullanabilirsiniz. Hatta Google Dokümanlar açıksa kenar çubuğundan bir notu sürükleyip bırakabilirsiniz.
Küçük zil simgesine tıklayarak bir hatırlatıcı ayarlarsanız, ardından not Google Takvim’de görünecek. Akıllı telefonunuzda sesli bir not oluşturursanız, Google bunu otomatik olarak yazıya dökebiliyor. Ayrıca konuşmalarınıza dayalı notlar oluşturmak için Google’ın Gemini sohbet robotunu kullanabilirsiniz.
Eğer Google ekosistemini kullanıyorsanız, Keep sizin için çok faydalı olabilir. Özel hayatınız için başka bir not tutma uygulaması kullansanız bile, Keep’in yeri ayrı olacaktır. Fiyatına gelince, Tüm Google uygulamaları için 15 GB depolama alanı için ücretsiz; 100 GB için fiyat aylık 1,99 dolardan başlıyor.
Android, iOS, macOS, Windows ve Linux’ta mevcut olan Obsidian, not alma uygulaması için sınırları zorlayan çağdaş bir platform. Listedeki diğer uygulamalardan çok daha dik bir öğrenme eğrisine sahip. Yani kullanımı biraz zor.
Özünde, hem Markdown formatlı metin notları hem de daha serbest biçimli, OneNote usulü Canvas notları sunan bir not uygulaması. Obsidian ile notlarınızı normal bir not uygulamasında olduğu gibi kenar çubuğunu kullanarak klasörler ve alt klasörler halinde sıralayabilirsiniz. İyi yanı ise dahili köprüler kullanarak bunlar arasında bağlantı kurabilirsiniz. Bu, daha önce oluşturduğunuz notlara kolayca başvurabileceğiniz anlamına geliyor; örneğin, geçen yıl okuduğunuz tüm kitapların bir listesini oluşturabilir ve bunları incelediğiniz notlara bağlantı verebilirsiniz. Ve her not için kenar çubuğunda, mevcut nota bağlanan tüm notları ve bağlantı verdiği tüm notları görebilirsiniz.
Bunun da ötesinde, temelde istediğiniz her şeyi özelleştirebilirsiniz. Arayüz üzerinde tam denetime sahipsiniz ve aynı pencerede istediğiniz kadar not açabilirsiniz. Hatta Kanban panosu, yapay zeka sohbet robotları ve aklınıza gelebilecek diğer pek çok şey gibi özellikler ekleyen ve onu basit metin belgeleri köklerinin çok ötesine taşıyan topluluk eklentileri bile var.
Kişisel kullanım için ücret ödemeye gerek yok. Ticari kullanım için yıllık 50 dolarlık fiyat biçilmiş. Premium eklentiler Sync ve Publish gibi hizmetler ise ayda 5 dolardan sunuluyor.
Joplin listedeki en iyi açık kaynak not alma uygulaması olmakla kalmıyor, aynı zamanda en iyi ücretsiz Evernote alternatifi. Bu bağlamda, tüm not defterlerinizi Evernote’tan içe de aktarabiliyorsunuz.
Arayüz, Evernote’tan esinlenen bir not alma uygulamasından bekleyeceğiniz gibi. Not defterleri solda, notlar ikinci bir sütunda yer alıyor ve notlarınızı üçüncü bir sütunda görüntüleyip yazıyorsunuz. Joplin Markdown’u, notlarınızın zengin metin olarak nasıl göründüğünü gösteren dördüncü bir önizleme sütunu da var.
Joplin’in kullanımı tamamen ücretsiz. Notlarınızı aygıtlar arasında aktarmak istiyorsanız bir tür senkronizasyon hizmetine gereksiniminiz olacak. Dropbox ya da OneDrive gibi dosya paylaşım hizmetlerini kullanabilirsiniz, ancak notlarınızı Joplin’de yayınlamanıza olanak tanıyan resmi Joplin Cloud da var.
Craft, ChatGPT destekli yapay zeka asistanını masaüstü ve mobil uygulamalarına entegre etti. Craft’ın ücretsiz planı GPT-3.5 modelini kullanırken, ücretli aboneler Craft’ın tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için güçlü GPT-4o ile daha fazlasını yapabilir.
Craft bunu bir Aİ Asistanı olarak isimlendiriyor ve birçok yönden Notion Aİ’ya epeyce benziyor. Ondan yazmaya devam etmesini, bir belgeyi özetlemesini, yazım ve dilbilgisini düzeltmesini, yazıyı güzelleştirmesini, bir başlık ve içindekiler tablosu oluşturmasını, daha kısa veya daha uzun hale getirmesini ve hatta tonu değiştirmesini isteyebilirsiniz. Craft Assistant’ın verdiği karşılıkları Yanıtı kopyalayabilir veya paylaşabilir, evrakta saklamak isterseniz Craft sayfanıza eklemek için seçebilirsiniz.
Craft’ın Aİ modeli ChatGPT tarafından desteklendiğinden dolayı yanıtları sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Ücretli plan fiyatlandırması aylık 8 dolardan başlıyor ve GPT-4o modeline yükseltme ile birlikte geliyor. Diğer eklentiler arasında takvim entegrasyonu, günlük notlar, hatırlatıcılar, göz alıcı belge arka planları ve evraklarınızı web’de yayınlama yeteneği gibi şeyler yer alıyor.
Tuhaf isimli bu not alma aracının farklı özellikleri var. Eğer çok fazla not alıyorsanız ve sayfalar dolup taştıysa, birden fazla kişi bunları düzenleme konusunda biraz üşengeç davranır. Mem bunu sizin için çözüme kavuşturabiliyor.
Yeni notlar oluşturdukça, kitaplığınızı düzenlemek için hashtag önerileri alacaksınız, böylece daha sonra gereksiniminiz olanı bulmanız kolaylaşacak. Örneğin, işlerinizle ilgili notlarınızı görüntülemek için bir hashtag açtığınızda, Mem alt kısma aynı konuyla ilgili diğer notları koleksiyona eklemek için öneren küçük bir liste ekliyor.
Daha fazlası da var. Yeni metin oluştururken notlarınızı yapay zeka tarafından sağlanan genel fikirlerle doldurmak istemezsiniz. Fikirlerimizi değiştirmekten çok genişletmek ve farklı bir koyut katmak isteriz. Mem’in Akıllı Yazma ve Düzenleme (Smart Write and Edit) özellikleri, konuya bağlı kalarak metin (yeniden) oluşturmanıza yardımcı oluyor ve yazma tarzınızı sizinkine yakın tutmaya çalışıyor. Yani metinleri diğeri hazırlamış gibi bir durum ortaya çıkmıyor. Notlar daha dengeli.
Tuttuğunuz notlar bir kenara, irtibatlı şekilde sohbet etmeye başlayabilirsiniz. Mem sohbet düğmesine tıklayın, sorular sorun ve ChatGPT’de yaptığınız gibi isteklerde bulunun. Önünüze getirilen sonuç, platforma daha önce eklediklerinizle temaslı olacak ve bu bilgilere her zaman öncelik verecek.
Uygulama, klavye kısayollarıyla mükemmel bir kullanım hissi veriyor ve mobil uygulama da sezgisel. Yeni notlar oluşturmak gayet hızlı, yapay zeka sohbet arayüzü de gayet iyi.
Tüm bilgilerinizi bir araya getirmekte zorlanıyorsanız Mem fikirlerinizi bir araya getirmenize, çalışmalarınızı düzenlemenize ve daha üretken olmanıza yardımcı olabilir. Daha da fazla üretkenlik istiyorsanız Mem’i Zapier’e bağlayabilir ve not alma sürecinizi otomatikleştirebilirsiniz.
Mem’in kötü yanı ücretli olması. Ücretsiz deneme sürümü mevcut. Fiyatlar aylık 8,33 dolardan başlıyor. Ayrıca sadece web ve iOS’te mevcut.
Sürekli yazmaktan sıkıldıysanız, Reflect‘i açabilir ve konuşmaya başlayabilirsiniz. Araç sesi kaydediyor ve doğru şekilde yazıya dökebiliyor. Uygulama metne dönüştürmeyi tamamladığında, yazıyı kısaltmak, uzatmak, yeniden ifade etmek veya kolaylaştırmak için Reflect’in Aİ düzenleme özelliklerini kullanabilirsiniz.
Tekrar eden “konuşma” çeşitleriniz olduğunu fark ederseniz, bunları işlemek için özel istemler kaydedebilirsiniz. Bu notu nasıl düzenleyeceğinize dair talimatlar verdiğinizde, yapı veya stil değişiklikleri uygulayabilir, daha sonra yayınlamanız gerektiğinde optimize edebilirsiniz.
Hayatınızda ve işinizde nelerin değiştiğini takip etmek için günlük notlar kısmına gidin ve önemli olayları, irtibatları ve fikirleri ekleyin. Süreç bir proje üzerinde çalışırken veya büyük bir fikir oluştururken ilerlemenizi takip etmek için kullanışlı olabilir. Geçmişe veya geleceğe gitmek için yukarı veya aşağı kaydırın ya da ekranın sağ tarafındaki takvimde bir tarihe tıklayarak dönemler arasında seyahatin.
Reflect bu listedeki en güvenli not alma uygulaması ve tüm hesabınızı şifrelemek için bir parola oluşturmanızı talep edecek. Web ve iOS’ta mevcut olan platform, deneme sürümü olmakla birlikte aylık 10 dolarla fiyatlandırılıyor.
Otter.Aİ, ses kaydetmek, notlar yazmak, eylem öğelerini yakalamak ve özetler oluşturmak için bir Aİ toplantı asistanı kullanan otomatik bir kayıt ve transkripsiyon hizmeti. Yani Otter, konuşulan dili doğrudan yazılı metne dönüştürebiliyor.
Ekibinizin röportajlardan, derslerden, web seminerlerinden veya video toplantılarından gelen sesleri yazıya dökmesi gerekiyorsa, Otter bunu sizin için etkileyici bir doğrulukla yapabilir. Ayrıca, Otter’ın algoritmaları bir konuşmadaki farklı konuşmacıları ayırt edebiliyor ve transkriptin her bölümünü konuşmacının ismiyle etiketleyebiliyor. Böylece kimin ne söylediği konusunda karmaşa yaşanmıyor.
Platform, çıkarımlar oluşturmak için toplantı notlarınızın kısımlarını vurgulayabiliyor ve doğrudan Otter’daki ekip arkadaşlarına eylem öğeleri aktarabiliyor. Transkripsiyonu gerçek zamanlı olarak oluşturuyor, bu da toplantı iştirakçilerinin mevcut notları gözden geçirmek için geri kaydırabileceği anlamına geliyor. Otter, baştan sona tüm notlara erişmek istemeyen bireylere kendisiyle ilgili bölümlerin özetini çıkarabiliyor.
Temel plan ücretsiz, ücretli abonelikler ise 8,33 dolardan başlayan fiyatlarla sunuluyor.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Dreame Technology Galatasaray Sk Sponsoru Oldu