34,2588$% -0.02
37,3620€% 0.32
3.049,32%-0,70
5.097,00%-0,79
20.326,00%-0,80
2.765,89%-0,76
8.936,59%-0,78
İç satışlarda %4’lük artış gerçekleşirken, ihracatta uzun süredir devam eden azalış trendi bu yılın aynı dönemine %6’lık bir düşüş olarak yansıdı. Toplam satışlarda %3’lük, üretim ölçülerinde da bir önceki yıla göre %4’lük bir azalma kaydedildi. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, üretim düzeylerindeki düşüşün kalıcı hale gelmesinden endişe duyduklarını ifade ederken enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının ülke, tüketiciler ve dalın ortak yararına olacağına işaret etti.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), bölümün 2024 yılının ilk dokuz ayına dair değerlendirmelerini paylaştı. Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli, uluslararası, ithalatçı ve üretici firmaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD’in paylaştığı bilgilere göre 2024’ün ilk 9 ayında, 6 ana ürün grubunda geçen yıla kıyasla iç satışlarda %4’lük bir artış kaydedildi. İhracatta ise uzun süredir süregelen azalış trendi bu yılın ilk 9 ayına geçen yılın aynı dönemine göre %6’lık bir düşüş olarak yansıdı. Bu durum, toplam satışlarda %3’lük bir azalmaya yol açarken üretim ölçülerinde da bir önceki yıla göre %4’lük bir azalma gerçekleşti.
Aylık veriler değerlendirildiğinde Eylül ayında iç pazarda %15 oranında bir daralma yaşanırken ihracatta uzun vakittir devam eden küçülme, Eylül ayında %34’e ulaştı. İç ve dış pazarlardaki küçülme üretime de %37 düşüş olarak yansıdı.
Yüzde 7’lik üretim hacmi ile Avrupa’da birinci, dünyada ise en büyük ikinci üretim merkezi pozisyonunda olan Türkiye beyaz eşya endüstrinin 33 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesi bulunuyor. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 60 bin doğrudan 600 bin dolaylı istihdam alanı sağlayan kesimin Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünya çapında rekabet ettiğini aktardı.
Enerji verimli eserlerle 10 yılda 2 Keban Barajı enerji tasarrufu
Üretim düzeylerinde görülen düşüşün kalıcı olmasından endişe ettiklerini belirten Sığın, “Bu darboğazın ülkemiz, tüketicilerimiz ve dalımızın ortak yararına olacak bir hareket planı ile aşılabileceğine inanıyoruz. Gelişen teknolojiler ve inovasyonlarla endüstrimiz her geçen gün daha fazla enerji tasarrufu sağlayan ürünleri piyasaya sunuyor. Bu ürünler doğal kaynakların yanında tüketicilerimizin cebini de koruyor” diye konuştu.
Sığın enerji verimli ürünlerin kullanımıyla ilgili olarak yakın zamanda yapılan bir çalışmanın da sonuçlarını paylaştı: “Çalışmamıza göre; mevcut pazar şartlarının devamı halinde gelecek 10 yılda sadece buzdolaplarının daha enerji verimli yeni nesil aygıtlarla değiştirilmesi Keban Barajı’nın 2 yıllık üretimi kadar tasarruf getiriyor. Bir diğer deyişle 4,3 milyon ailenin yıllık elektrik tüketimi tasarruf edilebiliyor.”
Enerji verimli ürünlerin piyasada yaygınlaşmasıyla doğal kaynakların korunmasına, üretim ve ihracata destek olunacağına dikkat çeken Sığın, “Bu bağlamda tüketicilerin enerji verimli eserlere ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü teşvikin milli servete katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Dijital dönüşüm alanlarına odaklanılmalı
Avrupa pazarının, ana ihracat pazarı olmaya devam ettiğini belirten Sığın, kesimin yüksek küresel entegrasyonunun, yatırımların yeşil ve dijital dönüşüm alanlarına odaklanmasını gerekli kıldığını ifade etti. Sığın ulusal mevzuatın AB’deki düzenlemeleri kapsayacak şekilde güncellenmesinin kıymetini vurgularken bu taraftaki revizyonların dalın AB ülkelerine ihracatına katkı sağlayacağını ve ihracat sayılarına olumlu yansıyacağını belirtti. Dalın küresel rekabet gücünü artırmak için maliyet baskısı oluşturacak uygulamaların gözden geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Sığın, tüketicinin alım gücünü ve ihracat rekabetçiliğini koruyacak yaklaşımların, dalın büyümesine destek olacağını ekledi.
Uzak Doğulu üreticilerle rekabet için destek kritik önemde
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, Türkiye beyaz eşya sektörünün küresel pazardaki zorluklarını ve sürdürülebilir büyüme gayelerine dikkat çekti. Özkadı, Uzak Doğu’nun yüksek üretim kapasitesinin dalın ihracatı üzerindeki baskısını belirtirken, “Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm amaçlarımız doğrultusunda çalışıyoruz, ancak Uzak Doğulu üreticilerin devlet destekleri ile edindiği maliyet avantajı rekabet gücümüzü sınırlıyor” dedi.
Özkadı, artan personellik, enerji ve hammadde maliyetlerinin endüstriciler üzerinde önemli bir yük oluşturduğunu belirterek, ihracatçıların desteklenmesinin ülke iktisadının sürdürülebilir büyümesi açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Özkadı, devlet takviyelerinin gerekliliğine değinirken “Dahilde Sürece Rejimi’ndeki (DİR) kazanımların korunması, SGK prim takviyesinin artırılması ve uygun finansman şartlarının sağlanması, ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracaktır” diye konuştu.
Enflasyon baskılarından etkilenen Türkiye beyaz eşya sektörünün, sürdürülebilir bir geleceğe ulaşabilmesi için katma değeri yüksek yatırımlara erişimi kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğini ifade eden Özkadı, devletin bu bahisteki takviyesine duyulan ihtiyacı yineledi.
Antidamping yaptırımları ihracata olumsuz yansıyor
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise kesimin ana girdisi olan çelik üzerindeki antidamping soruşturmalarının etkilerini paylaştı. “Ülkemizdeki müdafaacı siyasetler çelik kesimini büyütmekle bir arada en son üreticilere iç piyasada yarattıkları yüksek maliyetler nedeniyle beklenen katkıyı sağlamamaktadır” diye konuşan Yavuz, yakın zamanda karara bağlanan Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli sıcak haddelenmiş yassı çelik eserlere yönelik antidamping soruşturmasının yüksek oranlı kesin önlem ile sonuçlanmasının sektörü doğrudan etkileyeceğini belirtti. Diğer taraftan paslanmaz çelik eserlerine yönelik damping soruşturmasının da devam ettiğini aktaran Yavuz, “Antidamping soruşturması sonucu yeni bir yaptırım gelmesi ile birlikte paslanmaz çelik tüketimi olan birçok bölümde ürün maliyeti artışı olacaktır. Bu durum sonucunda kesimde istihdam ve küresel rekabet gücümüz olumsuz yönde etkilenecektir” dedi.
Yavuz benzer şekilde beyaz eşyanın önemli bir girdi materyali olan polistiren için herhangi bir ek vergi, ürün rekabetini ve ihracatı olumsuz etkileyeceğine işaret etti. “Söz konusu materyaller, teknik gerekliliklerinden dolayı Türkiye’deki üreticilerden tedarik edilememektedir” diyen Yavuz, ürün maliyetinde önemli bir orana sahip olan ilgili malzemelere, soruşturma kapsamında eklenecek herhangi bir verginin ürün maliyetine ve dolaylı olarak enflasyon artışına yansıyacağına işaret etti.
Maliyet baskısı kesimde endişe yaratıyor
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri de maliyet üzerindeki bir diğer baskı ögesi olan Geri Kazanım Katılım Payı’nın (GEKAP) iç pazarın canlılığını olumsuz etkilemesinden ve dalın büyüme potansiyelini kısıtlamasından duyulan tasayı paylaştı. Kuseyri şöyle konuştu: “Özellikle, 2023 yılından itibaren ÜFE ve TÜFE artış oranlarından daha yüksek oranlarda gerçekleştirilen GEKAP meblağ artışları, şirketlerin maliyet yapısında ilave baskı oluşturuyor. Gerçekten 2020 yılında uygulanan ünite fiyatlar, Eylül 2024 itibarıyla yaklaşık %900 oranında artarken, ÜFE ve TÜFE’de bu artışlar sırasıyla %544 ve %400 olarak gerçekleşti.”
Beyaz eşya sektörü, üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerimizle dev bir ekosistem oluştururken dalın önemli bir bölümünü Türkiye genelinde faaliyet gösteren 3.500’den fazla yetkili servis teşkil ediyor. Kesimin önemli problemlerinden birinin de yetkili servis olmadığı halde bu sıfatı kullanarak tüketicileri mağdur eden kişiler olduğunu belirten Kuseyri, aldatıcı bu kişiler nedeniyle pek çok tüketicinin maddi kayıplara uğradığını ifade etti. Servis hizmetlerine erişim için arama motorları yerine markaların resmi web sitelerini ya da Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı servis.gov.tr adresinin kullanılmasını önemle tavsiye eden Kuseyri bu adımların güvenli ve problemsiz bir hizmet alımı için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Eylül Ayında Türkiye’ye En Fazla Turist Antalya’dan Giriş Yaptı