38,4305$% 0.22
43,7195€% -0.27
4.137,69%0,21
6.849,00%0,16
27.310,00%0,16
3.350,00%0,01
9.490,90%1,92
DOLAR 38,4305
EURO 43,7195
ALTIN 4.137,69
BİST 100 9.490,90
İmsak 02:00
Erken teşhisin, skolyozun ilerlemesini durdurmak ve daha başarılı bir tedavi süreci sağlamak için kritik olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu, “Skolyozu erken evrede tespit ettiğimizde, uygun egzersiz tedavisi ile omurgadaki eğriliğin ilerlemesini durdurabilir ve hatta normal sonlara döndürebiliriz. Hastaya uygun egzersiz programı verilmediği takdirde bunun tam tersi bir tabloyla karşılaşılabilir” dedi.
Skolyoz özellikle adölesan çağında sık karşılaşılan önemli bir sorun. 10-18 arasındaki adölesanlarda idiyopatik yâni nedeni bilinmeyen skolyozun görülme sıklığının yaklaşık yüzde 2-4 arasında olduğunu hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu, “10 derece ve üzeri skolyoz oranı yüzde 2-4 iken, 20 derece ve üzeri skolyoz görülme oranı yüzde 0.3-0.5 civarındadır. Kız çocuklarında skolyoz ilerleme riskinin erkeklere göre 8-10 kat daha fazla. Bu nedenle özellikle ergenlik döneminde düzenli taramalar önemli” diye konuştu.
“Ergenlikte çok hızlı ilerliyor”
Son yayınlanan literatür araştırmalarına göre, skolyozun yüzde 80 civarında büyük bir kısmının şimdi nedeni belirlenememiş (idiopatik) tipte olduğunu ve daha çok uzunluk uzamasının hızlı olduğu ergenlik döneminde oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Gökşenoğlu, “Bu dönemde çocukların gelişimleri çok hızlı olduğu için skolyozun da aynı hızla büyüyebildiğini tespit eden çalışmalar vardır. Bu yüzden erken müdahale skolyoz tedavisinin olmazsa olmazı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Egzersizle esneklik ve düzelme mümkün”
Skolyoz tedavisinde antrenmanın etkinliğini destekleyen çok sayıda bilimsel çalışma bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökşenoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Omurga eğriliklerinde esneklik kaybı sık karşımıza çıkıyor. Hawes, esnekliği muhafazanın ve artırmanın kıymetini vurgulayan çalışmalar yapmıştır. Egzersizler, skolyozun ilerlemesini durdurmaya, eğriliğini azaltmaya, kozmetik görünümü güzelleştirmeye ve eğer kullanılıyorsa korsenin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Erişkinlerde ise skolyoza özel egzersizler, ağrı tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.”
“Her skolyoz hastasına aynı egzersiz programı uygulanmaz”
Skolyoz tanısı alan çocuklar için egzersiz programlarının nasıl olması gerektiğini Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu şu cümlelerle anlattı:
“Skolyoz tanısı alan çocuklarda, tabip tedavi programını ve gayeleri belirler. Bu konuda tecrübeli bir fizyoterapist ile birlikte çalışır. Burada en önemli olan nokta, skolyoz tedavisinin kişiye özel olduğu ve her idmanın kişiye özel olarak verilmesi gerektiğidir. Her skolyoz hastasında aynı egzersiz programı uygulanmayabilir.”
“Doğru antrenmanla cerrahi öncesinde de skolyoz derecesi düşürülebiliyor”
Doğru egzersiz programı ile cerrahinin başarı oranının da yükseltilebildiğine işaret eden Doç. Dr. Gökşenoğlu, “Cerrahi müdahale öncesinde egzersiz uygulaması yapıldığında skolyoz derecesinde azalma gerçekleşen hadiselerimiz olduğundan, cerrahinin de başarı oranını yükseltebiliyoruz. Bazı olaylarda ise cerrahiye gerek kalmadan egzersiz ile olumlu sonuçlar alabiliyoruz” dedi.
Skolyoza karşı etkili egzersizler
100 yıldan fazla bir süredir skolyoz tedavisinde özel idmanların uygulandığını belirten Doç. Dr. Gökşenoğlu, şu yaklaşımları sıraladı:
“Schroth, Schroth Best Practice, Lyon, Skolyoz için Bilimsel Egzersiz Yaklaşımı, Barcelona Skolyoz Fizik Tedavi Okulu, Dobomed, Side Shift ve Skolyozun İşlevsel Ferdi Tedavisi. Bunlar arasında en yaygın kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış yöntem Schroth metodudur. Son araştırmalar, Schroth Best Practice antrenmanlarının en etkili sistemlerden biri olduğunu göstermektedir. “
“Ebeveynlerin tavrı önemli”
Skolyoz tedavisinde ebeveynlerin rolüne dikkat çeken Doç. Dr. Gökşenoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Aileler bazen ilerlemesinden korktukları için ya da sıkı takip etmek amacıyla çocuklarına baskı yaparak egzersiz yaptırabiliyor veya daima dik durmalarını söyleyebiliyorlar. Ancak bu yaklaşım çocuklar için yorucu olabilir. Çocukların, skolyozdan korkmadan bunun düzeltebileceğini bilerek özveri ile egzersiz yapması ve günlük yaşamını bu şekilde düzenlemesi gerekir. Bizler fizikî tıp ve rehabilitasyon takımımızla birlikte aile eğitimini önemsiyoruz. Çocuklara idmanı zorla değil de sevdirerek, onların hayatlarının bir parçası haline getirerek egzersiz yaptırmayı hedefliyoruz.”
“Çocukların omuzlarındaki asimetriye dikkat”
Skolyozda erken teşhisle yüz güldürücü sonuçlar alınabildiğini ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Gökşenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Aileler, çocuklarının yamuk oturmasına sık sık denk geliyorsa, kıyafetlerinin orantısız durduğunu düşünüyorsa ya da kamburluğunun arttığını ve omuzlarının asimetrik durduğunu fark ederlerse vakit kaybetmeden ilgili doktorlara başvurmalarını öneririm.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Erzincan’da Kaçak Avcıya Drone ile Suçüstü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.