34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Lise öğrencilerinin öğretmenleriyle birlikte geliştirdiği makineler, evsel atıkları “değerli toprağa” dönüştürüyor ve yemek artıklarını kedi ve köpek mamasına çeviriyor. Bu yenilikçi projeler, geri dönüşüm ve sıfır atık şuurunun yaygınlaşmasına büyük katkı sağlıyor.
Sebze, meyve ve yumurta kabukları, çay ve kahve posaları gibi yemek öncesi hazırlık atıklarını dönüştüren makineler, 40 vilayetteki okullarda aktif olarak kullanılıyor. Bu makineler, öğrencilerin sıfır atık şuurunu geliştirmesine ve geri dönüşümün değerini anlamasına yardımcı oluyor.
Geri Dönüşümün Yeni Yüzü: Elektrikli Kompost Makineleri
Evsel atıkları organik gübreye çeviren elektrikli kompost makineleri, Türkiye’nin 81 vilayetinde okullarda aktif olarak kullanılıyor. Aynı zamanda, yemek artıklarını kedi ve köpek mamasına dönüştüren makineler de 40 ilde yaygınlaşmış durumda.
Öğrencilerin Ürettiği Makinelerle Sıfır Atık Şuuru Gelişiyor
Okul Müdürü Tayyip Sarı, Türkiye’de 51 AR-GE okulundan biri olduklarını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine geri dönüşüm üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Sarı, öğretmen ve öğrencilerle birlikte tabiat dostu makineler geliştirdiklerini ifade etti.
Sarı, kompost makinelerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Yemek öncesi kompost makinelerini Türkiye’nin 40 vilayetinde yaygınlaştırdık ve şu anda aktif olarak kullanılıyor. Daha sonra güneş gücüyle çalışan başka bir makine tasarladık. Bu makineler, eğitim amaçlı gönderilen 81 ilde okullarda aktif olarak kullanılıyor. Yemek atıklarını mamaya dönüştüren makinelerimiz de 40 ilde yaygınlaştı ve aktif olarak kullanılıyor. Bu makinelerin belgelendirilmesi için müracaatlarımızı yaptık,” dedi.
Sıfır Atık İçin 15 Proje Geliştirdiler
Sarı, eğitim amaçlı kullanılan kompost makinesiyle çevre ve atıkları dönüştürme şuurunu yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. “Sıfır atık ve çevre konusunda 15 proje yaptık. Öğrencilerimiz, yemek öncesi atıkların 15 gün sonra organik toprağa dönüştüğünü görüyor, yani atığın organik toprağa dönüştüğünü, artığın yok olmadığını ve yararlı bir dönüşüm olduğunu anlıyorlar,” ifadelerini kullandı.
Sarı, 400 litre kapasiteli kompost makinelerini ticarileştirdiklerini belirterek, “Üniversitelerimize de veriyoruz, 2 yıl garantili. Arızalandığı zaman grubumuz gidip anında müdahale edebiliyor. ‘Yemek öncesi’ dediğimiz salata materyalleri, çay demi gibi atıkları organik toprağa dönüştürüyor. Çok verimli bir toprak, saksıda, seralarda ve tarımda her alanda kullanılıyor,” şeklinde konuştu.
Sunar Yatırım’dan Büyük İhracat Başarısı: İnovatif Ürünler ve Sürdürülebilirlik ile Üç Şirket Zirvede