34,5523$% 0.26
36,4645€% 0.3
2.964,73%1,02
5.070,00%0,25
20.185,00%0,10
2.668,62%0,75
9.134,43%1,14
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Kurulu’nun (GFCM) Türkiye’ye 4’üncü kez “Tam Uyum Ödülü” verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
Ülkemiz, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara ahengi ve veri gönderimi konularında örnek bir performans sergilemektedir.
“TÜRKİYE’NİN 4’ÜNCÜ KEZ “TAM UYUM ÖDÜLÜ”NE LAYIK GÖRÜLDÜ”
Yumaklı, GFCM’nin 47’nci oturumunu İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildiğini, komite toplantılarında bağlayıcı kararlar alındığını anımsattı. Toplantıda Türkiye’nin 4’üncü kez “Tam Uyum Ödülü”ne layık görüldüğünü bildiren Yumaklı, “GFCM tarafından kabul edilen kararlar ulusal mevzuatımıza titizlikle aktarılmakta ve uygulama süreçleri eksiksiz bir şekilde yürütülmektedir. Ülkemiz, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara ahengi ve veri gönderimi konularında örnek bir performans sergilemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
BALIKÇILIK DESTEĞİ
ÜRETİM PLANLAMASI
Su ürünlerinde avcılık ve yetiştiricilikte üretim planlamasına geçilerek asgari ve azami üretim ölçülerinin belirlendiğini kaydeden Yumaklı, şöyle devam etti:
Su ürünleri üretiminde, avcılık yoluyla elde edilen 7 cinste (hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, inci kefali, tıbbi sülük, beyaz kum midyesi, yılan balığı), yetiştiricilik de ise 4 tıpta (Türk somonu, çipura, levrek ve Akdeniz midyesi) üretim planlaması yapıldı. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen üretimde planlama kapsamına alınan tiplerin asgari ve azami üretim ölçüleri belirlenerek 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulama başlandı.
Avcılık yoluyla elde edilen çeşitlerde uygulanan planlama modelinde ise azami avcılık ölçüleri (avlanılabilir toplam miktar) belirlendi. Kapsama alınan her bir tıbbın biyolojik ve avcılık özellikleri dikkate alınarak türe özgü planlama talimatları oluşturularak, uygulaması 1 Eylül 2024 itibarıyla başladı. Üretim planlamasıyla balıkçılarımızın avlama haklarının teminat altına alınarak, balıkçı gemilerinin av aracı özellikleri ve uzunluk uzunluklarına göre avcılık potansiyelleri dikkate alınarak planlamalar gerçekleştirildi.
“DENİZLERİMİZİ KORUYUP GELECEK KUŞAKLARA AKTARACAĞIZ”
Yumaklı, Türkiye’nin balıkçılık konusunda dünyada seçkin bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, “Genel olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya 16’ncısı ve Avrupa 2’ncisiyiz. 18 bin 479 balıkçı gemisiyle Avrupa’nın en güçlü filosuna sahibiz. 2023’te 1 milyon tonu aşan toplam su ürünleri üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 100’e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ENDEMİK CİNSLERİN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Sürdürülebilir su ürünleri avcılığının sağlanabilmesi, nesli tehlikede olan cinslerle endemik çeşitlerin korunması ve yasa dışı avcılık faaliyetleriyle mücadele için etkin denetim sistemi yürütülüyor. Deniz ve iç sularımızda 375,1 milyon metrekare alan taranarak 1,95 milyon metrekare hayalet ağ ve 60 bin 500 adet av aracı çıkarıldı. Böylece 6,5 milyon sucul canlı kurtarıldı. 2023’te 100 milyonu aşan balıklandırma yaptık. Bu yıl 170 binden fazla balon balığı avlatarak balıkçılarımıza desteklemede bulunduk, milyonlarca yeni balon balığının stoka iştirakini engelledik. Daima birlikte denizlerimizi ve sucul ekosistemimizi koruyup gelecek jenerasyonlara aktaracağız. Bir kez daha ülkemiz balıkçılık sektörünün gelişimi için üretimlerini sürdüren tüm balıkçılarımızın Dünya Balıkçılık Günü’nü kutluyorum.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Yollardaki Elektrikli Araç Sayısı Katlandı